Αυξημένες κατά 8,9% οι συνολικές πωλήσεις των 5.783 σημαντικότερων επιχειρήσεων της χώρας, που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της (εν εξελίξει) έρευνας της New Times. To 44,6% των συνολικών καθαρών κερδών απέσπασε ο τομέας των υπηρεσιών ενώ οι τομείς της βιομηχανίας απέσπασε το 41,2% και το εμπόριο το 23,5% των συνολικών καθαρών κερδών των επιχειρήσεων του δείγματος.
(Δείτε τους πίνακες 300 και kladiki katanomi )
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της NEW TIMES, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 135,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 147,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες εμφάνισαν αύξηση 25,4% των συνολικών καθαρών τους κερδών για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (!).
Η μέση κεφαλαιουχική διάρθρωση των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος) εμφάνισε σχετική επιδείνωση καθότι τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους μειώθηκαν κατά 3,4% στα 86,5 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις παρέμειναν σταθερές στα 228 δισ. ευρώ. Μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια ιδιαίτερα αρνητική.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα των NEW TIMES
- Από τις 5.783 επιχειρήσεις της έρευνας της New Times, το 77,35% αντιστοιχεί στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 22,65% στις ζημιογόνες επιχειρήσεις (Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα της New Times στη βιομηχανία ήταν 75,35% και 24,65% ενώ στο εμπόριο ήταν 82,24% οι κερδοφόρες και 17,76% οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ).
- Οι 4.473 κερδοφόρες επιχειρήσειςτου δείγματος της έρευνας των NEW TIMES αύξησαν το συνολικό τους τζίρο κατά 10% στα 115,3 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 25,3% για να φτάσουν το 2018 τα 9,1 δισ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν την κεφαλαιουχική τους δομή αφού αύξησαν κατά 5,3% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους στα 59,1 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 75,8 δισ. ευρώ.
- Οι 1.310 ζημιογόνες επιχειρήσειςτου δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 5,1% στα 32 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν τις ζημιές τους από 2,88 δισεκατ. ευρώ το 2017 στα 3,61 δισεκατ. ευρώ το 2018. Αντιθέτως προς τις κερδοφόρες, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσής τους αφού μείωσαν τα συνολικά τους ίδια κεφάλαια κατά 18% στα 27,4 δισεκατ. ευρώ και τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 0,4% στο επίπεδο των 152 δισ. ευρώ. Μία σχέση άκρως απαγορευτική για την ομαλή λειτουργία πολλών εξ αυτών.
- Πρακτικά διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων γεγονός ενδεικτικό ότι στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες υπεραξιών πέραν αυτών που κατεγράφησαν στην περίοδο της κρίσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2018 ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.
Τομείς και κλάδοι επιχειρηματικής δραστηριότητας
Τη «μερίδα του λέοντος» στην κατανομή κερδών απέσπασαν οι παρακάτω τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας:
- Οι 408 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών απέσπασαν το 44,6% της συνολικής κερδοφορίας εμφανίζοντας συνολικά κέρδη της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εμφάνισαν και την μεγαλύτερη μέση αύξηση (33%) της κερδοφορίας τους.
- Οι 2.200 βιομηχανικές και παραγωγικές επιχειρήσεις απέσπασαν το 41,2% της συνολικής κερδοφορίας , παρουσιάζοντας συνολικά κέρδη 2,3 δις. ευρώ. Η μέση αύξηση της κερδοφορίας των παραγωγικών επιχειρήσεων ήταν 2,9%.
- Οι 2.255 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις δήλωσαν συνολικά κέρδη της τάξης του 1,3 δις. ευρώ που αναλογεί στο 23,5% της συνολικής κερδοφορίας των 5.783 εταιρειών του δείγματος. Αντιστοίχως, η μέση αύξηση κερδοφορίας των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν 6,7%.
Σε ότι αφορά τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι δέκα κλάδοι που συγκέντρωσαν το 80,3% των συνολικών καθαρών κερδών ήταν αυτοί των πετρελαιοειδών (19,5%) τηλεπικοινωνιών (13,7%), διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών (13,5%), Μεταφορικών (7,2%), τροφίμων (6,6%), φαρμάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών (6%), ενέργειας (3,7%), ακίνητηςπεριουσίας (3,6%), ξενοδοχείων (3,3%) και μη μεταλλικών ορυκτών (3,2%).
Με μια δεύτερη «ταχύτητα» στον τομέα των συνολικών κερδών κινήθηκαν οι κλάδοι των μεταλλικών προϊόντων, των χημικών – χρωμάτων, των ασφαλειών, των καπνικών προϊόντων, των πλαστικών-ελαστικών, της ένδυσης-υπόδησης, των ποτών και του ηλεκτρολογικού υλικού. Χαμηλότερα κέρδη συγκέντρωσαν οι κλάδοι των αεροπορικών, των επιστημονικών και ιατρικών μηχανημάτων, σουπερ-μάρκετς, και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ζημιογόνες (στο σύνολό του και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις) εμφανίστηκαν οι κλάδοι των ΔΕΚΟ, των ΠΑΕ, των τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων, του δέρματος-γούνας, του ξύλου-φελλού και των τηλεοπτικών σταθμών.
Συγκεκριμένα,
- Αυξημένες κατά 21,5% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις των διϋλιστικών επιχειρήσεων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κατά το 2018 σε σχέση με το 2017. O συνολικός τζίρος των 71 επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε από 24,1 δισ. ευρώ το 2017 σε 29,3 δισ. ευρώ το 2018. Οι επιχειρήσεις του δείγματος εμφανίζουν αύξηση 9,3% της συνολικής τους (προ φόρων) κερδοφορίας τους από 991 εκατ. ευρώ το 2017 σε 1,1 δισεκατ. ευρώ το 2018. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες, που δημιουργούν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν στον τομέα της κερδοφορίας είναι οι: Ελληνικά Πετρέλαια και Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια του ομίλου επιχειρήσεων Λάτση και ελληνικού δημοσίου, Μότορ Όϊλ, Coral AE (πρώην Shell Hellas AE), Shell & MOH ΑΕ Αεροπορικών Καυσίμων και Avin του ομίλου επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη, Elin Oil, Aegean Oil του ομίλου επιχειρήσεων Δημ. Μελισσανίδη, Revoil του κ. Γ. Ρούσσου και ΕΤΕΚΑ του κ. Γ. Σπανού.
- Σταθερές εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις των 14 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και οι οποίες διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 4,8 δις. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφάνισαν συνολική κερδοφορία της τάξης των 760 εκατ. ευρώ. Κυρίαρχη ασφαλώς ήταν η παρουσία του ομίλου ΟΤΕ- Cosmote που απέσπασε τη «μερίδα του λέοντος» .
- Στον κλάδο που συγκεντρώνει 541 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών είχαμε μία αύξηση 3,3% του συνολικού κύκλου εργασιών στα 8,7 δις. ευρώ και 22,8% των συνολικών καθαρών κερδών στα 747 εκατ. ευρώ. Εδώ ξεχώρισαν επιχειρήσεις όπως τα πολυκαταστήματα Jumbo με 124 εκατ. ευρώ κέρδη, η Αττική Οδός με 96 εκατ. ευρώ κέρδη, η Υπηρεσία 800 Τελεπερφόρμανς (46,8 εκατ. ευρώ), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (41 εκατ. ευρώ) και οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς (42) και Θεσσαλονίκης (24,7 εκατ. ευρώ).
- Η πολυπληθέστερη κατηγορία επιχειρήσεων του δείγματος ήταν αυτή του κλάδου τροφίμων η οποία συμμετείχε με 028βιομηχανικές, εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος διαχειρίστηκε 6,6% των συνολικών καθαρών κερδών. Συγκεκριμένα εμφάνισε συνολικά κέρδη 363 εκατ. ευρώ. Οι πρωταθλητές στη λίστα των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων ήταν οι: Nestle Hellas, Chipita, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ARIVIA, Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος, Παπαδόπουλος, Agroinvest, ION, Αραμπατζής, Newrest, ΟΠΤΙΜΑ, BIOMAR, Κωνσταντόπουλος Olymp, ΦΑΓΕ, Kafea Terra, Σόγια Ελλάς, Intercom Foods, Tasty Foods, Πέττας Παύλος, Αφοί Μπαλακανάκη, Μπαρμπα Στάθης Barilla–MISKO καιΜέλισσα Κίκιζας
- Επίσης οι 300 εισαγωγικές, εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικώνδιαχειρίστηκαν έναν τζίρο της τάξης των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (!) εμφανίζοντας συνολικά κέρδη της τάξεως των 335 εκατ. ευρώ. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων εταιρειών του κλάδου φαρμάκων-καλλυντικών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις L’Oreal Hellas, Pfizer Hellas, Φαρματέν, DEMO, Genesis Pharma, Novartis Hellas, ΙΦΕΤ, Boehringer IngelheimHellas, Specifar, Genepharm, Merck Sharp & Dohme και Bayer
- Στο επίπεδο των 185 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά καθαρά κέρδη 621 μεγάλων επιχειρήσεων κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση τους (2018). Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποίησαν συνολικό κύκλο εργασιών 2,65 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 2,45 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 8,4%. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλέον κερδοφόρων ξενοδοχειακών εταιρειών της χώρας συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – και οι: Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (παρά το γεγονός ότι από τα 23,9 εκατ. ευρώ κέρδη που εμφάνισε η Costa Navarino τα 7,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από πώληση ακινήτου, ωστόσο και πάλι μόνο από τα λειτουργικά της κέρδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση), Λάμψα Α.Ε.(Grande Bretagne), Κάραβελ Ξενοδοχεία Α.Ε., Ηλέκτρα Α.Ξ.&Τ.Ε. (Electra Palace), Εσπέρια Τουριστικαί Επιχειρήσεις (Esperia, Esperides, Esperos κ.ά. στη Ρόδο), ΙΚΟΣ ΟΛΙΒΙΑ (Sani), Στέλλα Μπητς Α.Ε. (Stella Village Ηράκλειο Κρήτης), Αίθριον Παλλάς (Atrium Hotels Ρόδος), Χατζηλαζάρου Ι. Α.Ε. και Χατζηλαζάρου Ιωάννης (H Hotels στη Ρόδο), Ελληνικές Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κρήτης «Απολλωνία» (Apollonia Beach και Sitia Beach), ΓΕΚΕ Α.Ε. (Presiden Hotel Athens), The Margi (Βουλιαγμένη Αττικής), ΝΗΚΑ Α.Ε. (Elysium Resort & Spa στη Ρόδο), ΜΕΤΑ Α.Ε. (Creta Panorama και Creta Marine στον Πάνορμο Κρήτης), Δαίδαλος Α.Ε. (Daidalos στην Κω), Διακομιχάλης (Blue Sea, Blue Star στη Ρόδο και Pedi Beach στη Σύμη), ΡΕΞΕΚΑ Α.Ε. (Rodos palladium), Χατζηλαζάρου Ι. & Ε. (έτερο ξενοδοχείο των H Hotels) και Ηλέκτρα Α.Ε.
- Αυξημένα κατά 3,4% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη 135 μεγάλων (κυρίως) παραγωγικών επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση τους (2018). Οι εν λόγω επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους από 161,8 εκατ. ευρώ το 2017 σε 176,7 εκατ. ευρώ το 2018. Πραγματοποίησαν συνολικό κύκλο εργασιών 1,75 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 1,69 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος της έρευνας της New Times παρέμειναν σχεδόν σταθερά στο επίπεδο των 2,25 δισεκατ. Ευρώ. Αντιστοίχως οι συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του δείγματος εμφάνισαν αύξηση 2,3% για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 2,8 δισ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη – πάνω από 1 εκατ. ευρώ η καθεμία –, εμφάνισαν 19 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι: FHL Κυριακίδης, Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, Imerys, Τιτάν Τσιμέντα, Ικτίνος Ελλάς, Σμυρδέξ, Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα, Knauf Γυψοποιία, Χαριτόπουλος Δ.Ν. Nordia, Knauf Aquapanel, Marmor SG Stone Group, Κερμαουργία Βορείου Ελλάδος, Ακρόλιθος και Ιόνιαν Καλκ.
- Αυξημένα κατά 326% εμφανίζονται τα συνολικά κέρδη 218 παραγωγικών επιχειρήσεων επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων και εμπορικών εταιρειών του κλάδου κατά το 2018 τα οποία διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 173 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας 30 βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταλλικών προϊόντων εμφάνισαν καθαρά (προ φόρων) κέρδη από 1 ως 54 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων μεταλλικών προϊόντων κατέλαβαν – μεταξύ άλλων και – οι: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ρόκας Χ., ΣΙΔΕΝΟΡ, Μαίλλης, Προμεταλμπακλή, Cosmos Aluminium, Αστηρ Βυτόγιαννη, Κωνσταντινίδη Αφοί, ΒΕΠΑΛ Βιομηχανία Επεξεργασίας Αλουμινίου, Καμαρίδης, ΕΤΗΛ, Αλουμάν, Τεχνοκαν, Klefer και ΣΙΔΜΕΤΑΛ.
- Συνολικές πωλήσεις 929 εκατ. ευρώ εμφάνισαν 86 εισαγωγικές- εμπορικές και επιχειρήσεις ιατρικών και επιστημονικών μηχανημάτων κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση τους (2018). Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκε κατά 5%, από 885,7 εκατ. ευρώ το 2017 σε 929,6 εκατ. ευρώ το 2018. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των εταιρειών εμφανίζουν μείωση 11,8% από 87,6 εκατ. ευρώ το 2017 σε 77,3 εκατ. ευρώ το 2018. Η μείωση αυτή ωστόσο επηρεάζεται από την πορεία δύο επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις των δύο αυτών εταιρειών, συνολικά ο κλάδος εμφανίζει αύξηση κερδοφορίας 5,2%. Σύμφωνα με την έρευνα των NEW TIMES (αν επίσης δεν ληφθούν υπόψη οι δύο επιχειρήσεις) ο κλάδος βελτίωσε την κεφαλαιουχική του διάρθρωση καθότι αύξησε τα συνολικά ίδια κεφάλαιά του κατά 11,2% ενώ μείωσε τις συνολικές του υποχρεώσεις κατά 6,8%. Στην «χρυσή ομάδα» συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες Mediprime, Βιόκοσμος, ΑΡΗΤΗ, Ενόρασις, Siemens Healthcare, Νοσοκομειακή Γραμμή, Medicon Hellas, Μαυρογένης Αναστάσιος , Μάγειρας Διαγνωστικά Μηχανήματα, Atron Health, Medtronic Hellas, ΚΑΛΤΕΚ Medical, Ιατρική Τεχνική, Leriva Διαγνωστικά, Carestream Health, Medicare Hellas, Δέλτα Ιατρική, Rontis Hellas, Biomerieux Hellas και Ενδοσκοπική ΑΕ.