Η επέκταση του δικτύου της Hellenic Environmental Center (HEC) του ομίλου Aegean σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί το επόμενο επενδυτικό βήμα του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο κ. Μελισσανίδης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε μετοχικά από την Aegean Marine Petroleum, αφού πρώτα τη γιγάντωσε και τη μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ναυτιλιακών καυσίμων στον κόσμο, ξεκίνησε ήδη το επόμενο ταξίδι του, αυτή τη φορά στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι νέες χερσαίες εγκαταστάσεις της HEC στο λιμάνι του Πειραιά αποτελούν την πλέον σύγχρονη μονάδα στον κόσμο στη διαχείριση υγρών καταλοίπων πλοίων. Στην παρουσίαση των πρότυπων εγκαταστάσεων που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Μελισσανίδης αποκάλυψε ότι ήδη τρέχουν τα σχέδια για επέκταση της εταιρείας σε ακόμα περισσότερες χώρες, αφού ήδη η HEC εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία στο Γιβραλτάρ και το Αμβούργο.
Χαρακτηριστικά επισήμανε είναι πολύ κοντά σε συμφωνία ώστε να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της σε λιμάνια στην Ισπανία, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται για να προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές, όπως είναι το Σουέζ, η Νότιος Αφρική, ο Παναμάς, αλλά και η Τζαμάικα.
Με αφορμή την παρουσίαση της πρότυπης περιβαλλοντικής εγκατάστασης της HEC, που δραστηριοποιείται από το 1993 στη συλλογή και διαχείριση πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, ο κ. Μελισσανίδης ανέφερε: «Η εγκατάσταση κατατάσσει την Ελλάδα σε μια από τις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία που στηρίζεται σε Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις διεθνείς αγορές σε περίοδο εθνικής και παγκόσμιας κρίσης». Η HEC, προσέθεσε, εισήγαγε με πρωτοποριακό τρόπο τη διασύνδεση της ναυτιλίας με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η λειτουργία της χερσαίας εγκατάστασης επεξεργασίας καταλοίπων, στον Πειραιά, αποτελεί μια επένδυση που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και η οποία εξαγοράστηκε από τη HEC το 2013.
Η HEC, όπως επισημάνθηκε, ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στην προληπτική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η νέα μονάδα, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και οικολογικά ασφαλή τρόπο τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, τα κατάλοιπα περνούν από εργαστηριακές δοκιμές και διαχωρίζονται σε δύο ρεύματα, με υδάτινη και ελαιώδη βάση. Τα κατάλοιπα με υδάτινη βάση περνούν από τη μονάδα επεξεργασίας νερού, ενώ το ελαιώδες ρεύμα ύστερα από επεξεργασία διαχωρίζεται σε στερεά υπολείμματα (που τροφοδοτούν τσιμεντοβιομηχανίες), ελαιώδη βάση (που γίνεται ενεργειακή πρώτη ύλη) και νερό που επιστρέφει στη μονάδα επεξεργασίας νερού.
Όσον αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης, υπογραμμίστηκε ότι είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, κατασκευασμένη με προδιαγραφές του 2015, και της οποίας η λειτουργία σε αστικό περιβάλλον διαθέτει πρωτοποριακή διεθνή πατέντα κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη ναυτιλία
Ο όμιλος ενισχύει τη θέση του και στη ναυτιλία, αφού η Aegean Shipping υπέγραψε σύμβαση με το ναυπηγείο της Cosco στο Zhoushan για 4 πλοία επόμενης γενιάς τύπου aframax (113.000 dwt το καθένα) παραδοτέα το 2018. Τα νέα πλοία θα ενταχθούν στον «πράσινο στόλο» της εταιρείας ακολουθώντας τη στρατηγική μείωσης του αποτυπώματος σε άνθρακα. Το 2014 η εταιρεία παρέλαβε από τα ναυπηγεία Daesun στην Κορέα 4 τελευταίας τεχνολογίας οικολογικά πλοία. Ο «πράσινος στόλος» ενσωματώνει έναν ηλεκτρονικά σχεδιασμένο κύριο κινητήρα με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.