Ο κ. Σπύρος Κίντζιος, business development manager της φαρμακοβιομηχανίας
Uni-Pharma Κλέων Τσέτης, μιλά στους New Times για τη σημαντική βιομηχανική επένδυση της επιχείρησης στα χρόνια της κρίσης
Συνέντευξη στον Σπύρο Κτενά
Η επίσκεψη στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Uni–Pharma στη Νέα Κηφισιά εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για ένα κόσμημα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής το οποίο φαίνεται ακόμη πιο λαμπερό αν σκεφθεί κανείς ότι η δαιμόνια επιχειρηματίας, που αποτελεί και την ψυχή του εγχειρήματος – η κυρία Ιουλία Τσέτη –, το δημιούρησε μέσα στην κρίση, επενδύοντας πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Είναι εξαιρετικό να βλέπει κανείς σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις όπως η Uni–Pharma να ανοίγoυν με σταθερό τρόπο το βηματισμό τους στις ξένες αγορές, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κλονίζεται από τη λαίλαπα της ύφεσης. Η κυρία Τσέτη και το επιτελείο της δημιούργησαν την τέταρτη κατά σειρά παραγωγική μονάδα του ομίλου, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Βγαίνοντας από την πύλη του εργοστασίου, μετά τη συνομιλία μας με τον κ. Σπύρο Κίντζιο, business development manager της επιχείρησης Uni–Pharma Κλέων Τσέτης, κρατούσαμε στο μυαλό μας ένα ακλόνητο επιχείρημα: η Ελλάδα, εκτός από έναν σπουδαίο τουριστικό προορισμό, μπορεί να παραμείνει μια παραγωγική χώρα και οι Έλληνες, παρά τις πρόσφατες περιπέτειες, οφείλουν να διατηρήσουν – και να αβγατίσουν – τη βιομηχανική κληρονομιά τους, έστω και αν αυτή έχει καταγράψει απώλειες. Η κυρία Τσέτη το απέδειξε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αβγατίζοντας την κληρονομιά του σπουδαίου πατέρα της.
Ας παρακολουθήσουμε όμως τη συνομιλία μας με τον κ. Κίντζιο:
Κύριε Κίντζιε, η Uni–Pharma εντυπωσιάζει με το γεγονός ότι κατά την περίοδο της κρίσης επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού της. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα των πρωτοβουλιών σας σε αυτόν τον τομέα;
Είναι αλήθεια ότι, μέσα «στην καρδιά της κρίσης», συνελήφθη η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου εργοστασίου, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας για ποιοτική παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα αλλά – το πιο σημαντικό – και στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες είχαμε ήδη σχεδιάσει τη στρατηγική μας επέκταση.
Η επέκταση του παραγωγικού δυναμικού σας έρχεται δηλαδή να εξυπηρετήσει τη διεύρυνση της εξωστρεφούς δραστηριότητάς σας;
Κατά κύριο λόγο ναι. Διότι η Uni-Pharma, μεσούσης της κρίσης, είχε ήδη ξεκινήσει με προσεκτικά βήματα να σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης εξωστρεφούς δραστηριότητας. Με την ωρίμανση του σχεδίου ξεκινά ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του νέου εργοστασίου της Uni-Pharma στη Νέα Κηφισιά. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που αρχίζει να υλοποιείται και ολοκληρώνεται μέσα στην κρίση και στοχεύει στο να έχει τη δυνατότητα η εταιρεία μας εξυπηρετήσει τις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες θέλουμε να διεισδύσουμε.
Πρακτικά πότε ξεκινάτε;
Τα πρώτα βήματα για την κατασκευή του νέου εργοστασίου ξεκινούν περίπου το 2011, για να ακολουθήσουν διάφορες φάσεις υλοποίησης, οπότε φθάνουμε στο 2015, που ξεκινά η λειτουργία του. Τώρα είμαστε ήδη περίπου σε ένα χρόνο πλήρους λειτουργίας.
Ποιες επιπλέον δυνατότητες παραγωγής προσφέρει η νέα αυτή επένδυση;
Πολύ σημαντικές. Κατ’ αρχάς έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνατότητές μας για την παραγωγή φαρμάκων σε μορφές που ήταν ήδη γνωστές στην ελληνική αγορά, σε δισκία πολλών format, σε ενέσιμα μικρού όγκου – σε συμπυκνωμένη μορφή σε αμπούλες και σε έτοιμα προς έκχυση προϊόντα –, σε μαλακούς ασκούς και σε πόσιμα διαλύματα. Όλη τη μεγάλη γκάμα, το σημαντικό εύρος των προϊόντων που γνωρίζει ο κόσμος ως προϊόντα της Uni-Pharma στην ελληνική αγορά, μπορούμε σήμερα να την εξυπηρετήσουμε καλύτερα αφού έχουμε μεγαλώσει την παραγωγικότητά μας ενώ ταυτόχρονα έχουμε εισαγάγει νέες τεχνολογίες που δεν συναντιούνται πολύ εύκολα σε παραγωγικές μονάδες. Στρατηγικά, θέλουμε να επενδύσουμε σε πιο ιδιαίτερες τεχνολογίες.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες ξένες αγορές-στόχος για την Uni–Pharma; Σε ποιες χώρες στρέφετε κυρίως το ενδιαφέρον σας; Πού προσπαθείτε να επεκταθείτε;
Για εμάς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια ανεύρεσης αγορών όπου υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Συνεπώς στη στρατηγική μας εντάσσεται ένα μείγμα στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι ώριμες αγορές, όπου η ανάπτυξη της αγοράς δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο και οι αναπτυσσόμενες, όπου το ρυθμιστικό περιβάλλον ωριμάζει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες. Ξέρετε, στις αναπτυσσόμενες αγορές εκτοπίζεται η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων χαμηλού κόστους και αμφίβολης ποιότητας, με αποτέλεσμα να ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για τους ευρωπαίους παραγωγούς φαρμάκων υψηλής ποιότητας.
Ποιος είναι ο στόχος σας για την επόμενη πενταετία; Με ποια επίδοση η διοίκηση της Uni–Pharma θα ήταν ικανοποιημένη; Αναφέρομαι στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.
Κοιτάξτε, η επιχείρηση βαδίζει με ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο καλύπτει το διάστημα 2012-2022. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον σχεδιασμό, στοχεύουμε σε διπλασιασμό του τζίρου του ομίλου μας σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών του ομίλου κινείται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, οπότε μέσα στην επόμενη πενταετία προσδοκούμε ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει όμως να σας πω ότι η Uni-Pharma δεν αναπύσσεται μόνο στις ξένες αγορές αλλά και στην ελληνική, η οποία – δεδομένων των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας – κρίνεται πολύ ικανοποιητική.
Υπάρχει μια εκτίμηση ότι πάρα πολλές εταιρείες οδηγήθηκαν στην επιλογή της εξωστρεφούς ανάπτυξης κάτω από ένα άγχος. Επειδή ακριβώς κατέρρεε η εγχώρια ζήτηση, στράφηκαν εσπευσμένα και χωρίς πρόγραμμα στις ξένες αγορές. Θεωρείτε ότι μια αντίστοιχη αγωνία υπήρξε και στις δικές σας αποφάσεις;
Θα σας απαντήσω κατηγορηματικά. Είναι γεγονός ότι αρκετοί επιχειρηματίες κινήθηκαν με αυτή τη λογική που περιγράφετε. Στην περίπτωσή μας δεν κυριάρχησε καθόλου αυτή η λογική. Ξέρετε γιατί; Διότι η εστίαση της ανεύρεσης και ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού προέκυψε μέσα από μια πολύ συγκροτημένη και – κυρίως – σταδιακή διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι η Uni-Pharma είναι μια ιστορική βιομηχανική επιχείρηση – μετράει πάνω από 53 χρόνια λειτουργίας –, η οποία έχει ένα πολύ έντονο χαρακτηριστικό, το οποίο προφανώς της το έχει δώσει ο ιδρυτής της, ο Κλέων Τσέτης: είχε και έχει μεγάλη εστίαση στην ελληνική αγορά. Η προτεραιότητα ήταν η κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Υπήρχε πάντα αυτή η ευαισθησία και αυτό είχε καθορίσει τη στρατηγική τοποθέτηση της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, πριν από την έλευση της κρίσης, την οποία κατανοήσαμε το 2009-2010, η εταιρεία το 2007-2008 είχε ήδη εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εισόδου στις αγορές του εξωτερικού. Ως εκ τούτου, όλος ο μετασχηματισμός του οργανισμού έγινε σταδιακά, χωρίς άγχος και γι’ αυτό προέκυψε η επένδυση του νέου εργοστασίου στη διάρκεια της κρίσης. Το μοντέλο της Uni-Pharma ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό πολλών εταιρειών. Είναι γενικά μια επιχείρηση που εστιάζει σε προϊόντα χαμηλού κόστους, τα οποία επιτυγχάνει να παραδίδει με υψηλή ποιότητα στους ασθενείς. Η Uni-Pharma ήταν από τις λίγες εταιρείες που δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτό το ράλι των υψηλών τιμών.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στον χώρο των φαρμακείων, όπου βλέπουμε να αλλάζουν πολλά δεδομένα, να εισέρχονται νέοι παίκτες με νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ποια είναι η δική σας στάση στον συγκεκριμένο τομέα;
Η Uni-Pharma έχει ένα μοντέλο λειτουργίας το οποίο της επιτρέπει να μπορεί να δημιουργεί αξίες στις αγορές μέσα από διαφορετικά κανάλια διανομής. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε ήδη μεγάλη έκθεση στις αγορές του εξωτερικού, γεγονός που εμπλουτίζει τη μεγάλη εμπειρία της εταιρείας από τη διαχείριση πολλών διαφορετικών συστημάτων και καναλιών διανομής.
Κοιτάξτε, οι αλλαγές, που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, συντελούνται με έναν βίαιο τρόπο – το έχουν πει πολλοί συνάδελφοι πριν από εμένα – και σε ένα βαθμό γίνονται με μια υπερβολή. Η συμπίεση του χρόνου για την υλοποίηση των αλλαγών είναι το στοιχείο που δίνει αυτή τη διάσταση: τα συστήματα που λειτουργούν στην Ευρώπη και σε άλλες πολύ ώριμες αγορές και στοχεύουν στον περιορισμό των δαπανών και στον εξορθολογισμό της αλυσίδας αξίας στη φαρμακευτική αγορά, έγιναν σε μια περίοδο 20 ετών. Αντιθέτως στην Ελλάδα έπρεπε να εφαρμοστούν μέσα σε 2-3 χρόνια. Είναι λοιπόν προφανές ότι, στην προσπάθεια εφαρμογής ενός μετασχηματισμού αυτού του μεγέθους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργούνται αστοχίες, υπάρχουν πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εικόνα αναταραχής ίσως σε κάποιο βαθμό και δυσαρέσκειας από κάποιους. Έτσι θέλει κάποιο χρόνο να ισορροπήσει. Παρ’ όλα αυτά το θετικό για εμάς είναι ότι έχοντας εμπειρία, τόσο από κανάλια διανομής στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης ή και σε άλλες ώριμες ή και αναπτυσσόμενες αγορές, διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη νοοτροπία για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε κάθε περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε την ομαλή πρόσβαση των ασθενών και των καταναλωτών στα προϊόντα μας.
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των μεγάλων ποσών που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος – μέσω των calwback και rebates. Γνωρίζω ότι η διοίκηση της Uni–Pharma επιχειρεί να παραμείνει θετικά σκεπτόμενη. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε και εσείς να λειτουργείτε σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον. Θεωρείτε ότι η ασκούμενη πολιτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας στις εν Ελλάδι φαρμακευτικές επιχειρήσεις; Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν την ελληνική οικονομία;
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα ποσά τα οποία καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις – με τη μορφή των clawback και rebates – είναι πολύ μεγάλα και διαρκώς αυξανόμενα. Ανάλογα προβλήματα δημιουργούν οι πιστώσεις των νοσοκομείων: είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη ρευστότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να δηλώσω ότι ο προσανατολισμός της δικής μας επιχείρησης, όπως αυτός «μεταφράζεται» από τη συμπεριφορά της διοίκησής μας, είναι ότι δεν θέλουμε να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά του περιβάλλοντος. Τα καταλαβαίνουμε έχοντας την αίσθηση ότι, όπως το μέσο νοικοκυριό καλείται αυτή την περίοδο να συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, έτσι οφείλουμε να το πράξουμε και εμείς.
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για το σύνολο της αγοράς. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στον κλάδο;
Ξέρετε, είναι λίγο πιο σύνθετο, γιατί εγώ το βλέπω ως έναν επιπλέον παράγοντα. Είναι πολλοί παράγοντες και η μεταβολή της φαρμακευτικής αγοράς παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παρατεταμένη ύφεση στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ένα πλαίσιο… Οπότε έρχονται και αυτά τα θέματα ρευστότητας και εντείνουν το πρόβλημα. Έτσι είναι λογικό πολλές επιχειρήσεις, σε μια πιεστική κατάσταση για να μπορέσουν να έχουν βιώσιμη συνέχεια των λειτουργιών τους, να διερευνήσουν όλες τις επιλογές, μία από τις οποίες είναι προφανώς και η αλλαγή έδρας. Όπως καταλαβαίνετε, στην περίπτωσή μας και μετά τη συγκεκριμένη επένδυση και τις επενδύσεις που θέλουμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον, είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε καθόλου.
Οι επενδύσεις της εταιρείας ολοκληρώθηκαν ή συνεχίζετε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού σας;
Να σας πω, είναι στην κουλτούρα της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο υποδομής όσο διαδικασιών, διεργασιών, αριστείας ανθρώπων… Η λογική μας είναι ότι πρέπει συνεχώς να μην επαναπαυόμαστε και συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Ως εκ τούτου, η χαρά μας είναι να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την οικογένειά μας, όπου απασχολούνται πλέον 400 εργαζόμενοι.
Κύριε Κίντζιε, σας ευχαριστώ θερμά.
Και εγώ σας ευχαριστώ.