Αν και τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών δεν περιείχαν παρά λίγες εκπλήξεις από πλευράς λειτουργικής προοπτικής, αυτό που σημειώνει η Goldman Sachs είναι πως η σημειούμενη αργή ανάπτυξη θεωρείται ένα θετικό καθησυχαστικό στοιχείο για την πορεία αναδιάρθρωσης. O διεθνής οίκος αναφέρει ότι τα κέρδη θα είναι υπό πίεση και θα σημειώσουν μονοψήφια άνοδο (2% έως 3%) μέχρι το 2020.
Όπως επισημαίνει, όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες και τα έσοδα συνέχισαν να επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, το οποίο αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν.
Η αύξηση καταθέσεων
Όσον αφορά τις τάσεις του ισολογισμού, οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν για όλες τις τράπεζες στο γ’ τρίμηνο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δεδομένου ότι είναι ένας θετικός μετρητής της ψυχολογίας. Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, όπως τονίζει η Goldman Sachs, όλες οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τους εγκεκριμένους από τον SSM στόχους τους για τη μείωση των NPEs έως το 2019 (περίπου 40% κατά μέσο όρο), ενώ ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε μικτός μεταξύ των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, σημείωσαν αύξηση κατά 1,7 δισ. στο γ’ τρίμηνο, με όλες τις συστημικές τράπεζες να σημειώνουν εισροές. Ωστόσο, το μέγεθος αυτών διέφερε μεταξύ των τραπεζών, με την Πειραιώς (+0,9 δισ. ευρώ) να σημειώνει τις μεγαλύτερες το γ’ τρίμηνο.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και τις πρόσφατες τάσεις του κλάδου, η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία τους, οριακά, κατά 2% έως 3% για το διάστημα 2017-2020. Συνολικά, αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση για τα επόμενα έτη. Η μέτρια αυτή βελτίωση θα επιτευχθεί κυρίως με την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και για την εξομάλυνση του κόστους κινδύνων και τον έλεγχο του κόστους.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, ενώ δεν αλλάζει τη σύσταση και τις τιμές-στόχους που δίνει γι’ αυτές.
Όπως τονίζει, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τη βελτίωση των λειτουργικών τάσεων. Η Alpha θεωρεί ωστόσο ότι έχει το χαμηλότερο προφίλ κινδύνου και παραμένει η μοναδική ελληνική τράπεζα χωρίς καμία μορφή κρατικής ενίσχυσης.
Οι τιμές-στόχοι
Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για την Alpha Bank και την τιμή-στόχο των 2,20 ευρώ, διατηρώντας επίσης ουδέτερη στάση για την Πειραιώς με τιμή-στόχο το 0,20 ευρώ, για τη Eurobank και την τιμή-στόχο το 0,70 ευρώ και την Εθνική με τιμή-στόχο το 0,25 ευρώ.
Παράλληλα, η Goldman Sachs προσθέτει πως κίνδυνοι-κλειδιά για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τραπεζών σχετίζονται με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τις top-line τάσεις, την πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση των ομίλων τους, την απομόχλευση καθώς και τους όρους χρηματοδότησης.