Στα 69,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ μετά από φόρους στο πρώτο εννεάμηνο του 2016, εντυπωσιακά αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (5,9 εκατ.). Οι πωλήσεις της Επιχείρησης, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 6,8% ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης και της μείωσης του μέσου μεριδίου στη λιανική, ενώ μείωση κατά 250 εκατ. σημείωσαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης το γ’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2015.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 411,2 εκατ. ή 9,2% και διαμορφώθηκε σε 4,04 δισ. έναντι 4,45 δισ. το 9μηνο του 2015. Σε επίπεδο προ φόρων, τα αποτελέσματα ανέρχονται σε 112,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016 έναντι 63,3 εκατ. το 9μηνο του 2015. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εννεάμηνο του 2016 παρέμειναν ουσιαστικά σταθερά στα 775,9 εκατ. σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015, με το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 19,2% έναντι 17,4%.
Μείωση της ζήτησης
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μέσο μερίδιο λιανικής αγοράς της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα διαμορφώθηκε σε 88,7% τον Νοέμβριο του 2016 από 94% τον Νοέμβριο του 2015. Σύμφωνα πάλι με το ΛΑΓΗΕ, το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ τον Νοέμβριο 2016 ανά τάση ήταν περίπου 100% στην Υψηλή Τάση, 71,8% στη Μέση Τάση και 93,1% στη Χαμηλή Τάση, που επιβεβαιώνει το cherry-picking από πλευράς τρίτων προμηθευτών, όπως επισημαίνεται. Στο γ’ τρίμηνο του 2016 παρατηρείται οριακή αύξηση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης κατά 0,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Στο εννεάμηνο του 2016 η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,7%, ενώ αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές και την άντληση, το ποσοστό μείωσης περιορίζεται σε 1,4%.
Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 53% της συνολικής ζήτησης το εννεάμηνο του 2016 (49,5% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο εννεάμηνο του 2015 ήταν 63,1% (60,7% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα). Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο τρίτων κατά 118%, ως απόρροια της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και, συνακόλουθα, του φυσικού αερίου και δευτερευόντως στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ τρίτων κατά 6,8%, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τόσο η λιγνιτική παραγωγή κατά 29% όσο και η υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 19,3%. Αντίθετα, η παραγωγή της ΔΕΗ με φυσικό αέριο ήταν αυξημένη κατά 45,4%.
Χαμηλή εισπραξιμότητα
Σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της περιόδου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το γ’ τρίμηνο του 2016, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ Α.Ε., λόγω κυρίως της μείωσης του μεριδίου της αγοράς αλλά και της ζήτησης, τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου χωρίς τις εφάπαξ δαπάνες παρουσίασαν αισθητή βελτίωση εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, της σοβαρής μείωσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις των πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσης, ύψους 251,2 εκατ. Ωστόσο, με τις εφάπαξ δαπάνες α) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ από τις γνωστές υποθέσεις ENERGA και HELLAS POWER και β) για έκτακτες πρόσθετες χρεώσεις από ΔΕΠΑ, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή, στα 776 εκατ., αλλά με βελτίωση του αντίστοιχου περιθωρίου κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι 19,2%. Το καθαρό χρέος του ομίλου μειώθηκε κατά 205 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2015.
Στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων έχουν ήδη ενταχθεί 580.000 πελάτες, με συνολικό ύψος διακανονισμένων οφειλών έναντι της ΔΕΗ 1,15 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους πλέον των 600.000 πελατών με συνολικό ύψος οφειλών περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παραμένει ακόμη χαμηλός ο ρυθμός εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών, ενώ σημειώνει έξαρση και το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων προμήθειας ρεύματος (ρευματοκλοπές), πράγματα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας».
Ρευματοκλοπές
Σύμφωνα με την εταιρεία η μείωση του τζίρου στο εννεάμηνο, οφείλεται στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μείωσης της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, της μείωσης του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ (σε GWh) στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνακόλουθη επιδείνωση του μίγματος πωλήσεων λόγω cherry-picking από τους ανταγωνιστές, των νέων τιμολογιακών πολιτικών για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και την επιβράβευση των πιο πάνω συνεπών πελατών, καθώς και των συνεπών οικιακών πελατών με την παροχή εκπτώσεων, όπως επίσης και της επίπτωσης από την απομείωση της καταναλωθείσας αλλά μη τιμολογηθείσας ενέργειας λόγω αύξησης του ποσοστού των απωλειών που οφείλονται σε ρευματοκλοπές.