Συνέντευξη στον Διονύση Βασιλόπουλο
Η γλώσσα του λιτή αλλά κοφτερή. Χαρακτηριστική η απάντησή του για τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς: «Δεν είναι κουτές οι πολυεθνικές να επενδύσουν σε μια αγορά που αργοπεθαίνει…». Ο ίδιος όμως και η ομάδα του συνεχίζουν να επιμένουν, να εκσυγχρονίζονται, να επενδύουν ελπίζοντας σε μια αλλαγή σελίδας στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Η συζήτηση με τον κ. Θ. Σκυλακάκη είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ας την παρακολουθήσουμε:
Κύριε Σκυλακάκη πώς κρίνετε τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά φαρμάκου και ειδικά στο χονδρεμπόριο κατά το 2016;
Η χρονιά που φεύγει δεν ήταν δυστυχώς αναίμακτη. Ξεκίνησε με μία νέα μείωση τιμών (την ενδέκατη σε έξι χρόνια) και κλείνει με ευρύτατες ελλείψεις βασικών ειδών, λόγω της γενικευμένης δυσλειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα.
Ποιες κατά την άποψή σας ήταν οι σημαντικότερες απώλειες στον τομέα; Θεωρείτε ότι αναμένονται και άλλες;
Η πραγματικά σημαντική απώλεια έχει συντελεστεί το 2011 και κάθε χρόνο κάνει πιο έντονη την παρουσία της. Μιλάω για την εγκατάσταση «σοβιετικού τύπου» κρατικού μονοπωλίου στη διανομή ακριβών φαρμάκων. Όσο αυτή η εξαμβλωτική στρέβλωση συνεχίζεται, τόσο καθίσταται βέβαιος ο αφανισμός του κλάδου. Όλη η έρευνα σήμερα στρέφεται ακριβώς σε αυτά τα προϊόντα, άρα σε δέκα χρόνια από τώρα εκεί θα διατίθεται τουλάχιστον το 60%-65% της δαπάνης. Όσο το κράτος επιμένει να διακινεί το ίδιο αυτά τα φάρμακα (και γεννά ερωτήματα γιατί το κάνει), τόσο βέβαιον είναι ότι τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες θα μειώνονται, καθώς θα διακινούν μόνο παλιά, φθηνά και με μειωμένες πωλήσεις προϊόντα.
Βλέπετε ορατή τη δραστηριοποίηση ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στη χώρα μας;
Όχι με την παρούσα κατάσταση. Δεν είναι κουτές οι πολυεθνικές να επενδύσουν σε μια αγορά που αργοπεθαίνει. Αν αλλάξει σελίδα η χώρα, τότε ίσως, αλλά και πάλι όχι άμεσα. Δεν εμπνέει δυστυχώς εμπιστοσύνη η Ελλάδα πια…
Ποια είναι η πορεία της επιχείρησής σας κατά το 2016; Πώς κινείστε σε σχέση με το 2015;
Στα σπορ λένε «η επίθεση κόβει εισιτήρια αλλά η άμυνα φέρνει τίτλους». Ε η Προφάρμ Α.Ε., σαν ομάδα πρωταθλητισμού, κινήθηκε αμυντικά το 2016, διατηρώντας τα μερίδια αγοράς της και κάνοντας εσωτερική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των προϊόντων που διαθέτει.
Σε ποια κατεύθυνση κινείται η επενδυτική πολιτική σας (δίκτυο, logistics κτλ.);
Υλοποιήσαμε το 2016 μια σημαντική, 100% αυτοχρηματοδοτούμενη επένδυση, δημιουργώντας ένα νέο κέντρο διανομής 1.500 τ.μ. στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής. Εκεί μεταφέραμε το τμήμα third party logistics, για το οποίο έχουμε αυξημένες προσδοκίες, καθώς θεωρούμε ότι εκεί θα υπάρξουν άμεσες ανακατατάξεις.
Ποια είναι η στόχευσή σας για την επόμενη διετία στην αγορά;
Ο βασικός στόχος είναι να τοποθετηθούμε στην αγορά καλλυντικών με μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων. Για το λόγο αυτόν προβήκαμε σε μια στρατηγική συνεργασία με μια καινοτόμο ελληνική εταιρεία, την Bee Cera, δημιουργώντας μια νέα σειρά προϊόντων φαρμακείου με βάση το μελισσοκέρι. Το εγχείρημα αυτό μετράει λίγες μόνο εβδομάδες, με τα πρώτα μηνύματα να είναι πολύ αισιόδοξα, τόσο από τη μεριά των φαρμακοποιών όσο και από αυτή των καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι σύντομα η Bee Cera θα είναι και αυτή σε θέση να κάνει… πρωταθλητισμό σε μια δύσκολη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Σε αυτό το project δε πρέπει να σας πω ότι επιχειρείται και η πρώτη στα χρονικά σύμπραξη ιδιωτικής και συνεταιριστικής φαρμακαποθήκης, πράγμα που οφείλεται αφενός σε αυτήν καθεαυτήν την ποιότητα των προϊόντων και αφετέρου στο ευρύ επιχειρηματικό πνεύμα των συναδέλφων του ΠΕΙΦΑΣΥΝ που στέκονται πλάι μας σε αυτό το εγχείρημα.
Ειλικρινά πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες μόνο καλά μπορούν να γεννηθούν, παρ’ ότι είμαι – δυστυχώς – βέβαιος ότι θα υπάρξουν και κάποιοι που θα εύχονται να αποτύχουμε, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν ένα φαρμακεμπόριο ενωμένο και ανεξάρτητο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είμαι σίγουρος ότι θα τους διαψεύσουμε και θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες.
Κύριε Σκυλακάκη, σας ευχαριστώ.
Και εγώ.