Από… παρακαμπτήριο, όπως όλα δείχνουν, θα περάσει το ζήτημα της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR. Στις διαβουλεύσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της ελληνικής πλευράς, των Αζέρων (SOCAR) και των Ιταλών επενδυτών (SNAM) δεν πήρε μέρος ο ΥΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, αλλά στελέχη του υπουργείου υπό την καθοδήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού Δ. Λιάκου – από κοντά και το ΤΑΙΠΕΔ.
Επί της αρχής συμφωνία έχει επιτευχθεί και απομένουν διορθωτικές κινήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ρητώς η Αθήνα. Το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ περιορίζεται μέχρι τα τέλη του μηνός, οπότε παύει να ισχύει η εγγυητική της SOCAR. Ως εκ τούτου, η τυπική επικύρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στις αμέσως επόμενες μία ή δύο συναντήσεις, άρα θα έχουν διευθετηθεί οι όποιες εκκρεμούσες τεχνικές λεπτομέρειες επί των οποίων προέκυψε συνεννόηση σε πρώτη φάση.
Βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί σε επίπεδο Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), θα καταβληθεί από τους Αζέρους ποσό 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ, όμως στη συνέχεια η SOCAR, για να εγκριθεί η συναλλαγή, θα παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% στη SNAM, η οποία είναι πιστοποιημένος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Ως το πλέον πιθανό σενάριο προβάλλει, τελικώς, η απόκτηση από τους Ιταλούς ποσοστού ίσως και άνω του 30%.
Σε ό,τι αφορά τη μη συμμετοχή Σκουρλέτη στις συνομιλίες, αυτή έχει σχέση με το γεγονός ότι ο υπουργός πρότεινε στην Εθνική Αντιπροσωπεία και νομοθετήθηκαν τροποποιήσεις που διατηρούν το κόστος χρήσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στο +35% από 1-1-2017 και όχι στο +68%, πράγμα με το οποίο δεν συμφωνούσαν οι υποψήφιοι αγοραστές. Τα προς επίλυση θέματα, πάντως, τα οποία συζητούνται σχετίζονται με το ύψος απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων, το ύψος της ανακτήσιμης διαφοράς των επενδυμένων κεφαλαίων για την περίοδο 2006-2015, την οποία δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, τον χρόνο ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών κ.ά.