Τη δυνατότητα να εισέλθει σε πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων στα super market φέρεται να διερευνά η Procter & Gamble, επανεπενδύοντας μέρος της ρευστότητας που απέκτησε από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της για την απόκτηση νέων μαρκών – κάτι που θα ενδυναμώσει περαιτέρω τα μερίδιά της σε βασικές αγορές παγκοσμίως και στην Ελλάδα ειδικότερα.
O όμιλος έχει να πραγματοποιήσει εξαγορά από το 2009, όταν απέκτησε το Ambi Pur από τη Sara Lee, ενώ μετά τις τελευταίες εκποιήσεις brands τα μετρητά του είναι στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
Εν όψει μέτριας αύξησης πωλήσεων και κερδών που αναμένει για το 2017, η συγκυρία καθιστά τις εξαγορές εργαλείο που πιθανόν θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη – όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγο καιρό σε δηλώσεις του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της P&G, Ντέιβιντ Τέιλορ, λέγοντας ότι η εταιρεία «δεν ήταν πολύ επιθετική στο μέτωπο αυτό, λόγω της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου, αλλά οι εξαγορές είναι ένα εργαλείο. Δεν έχουμε κλείσει τα μάτια μας σε ευκαιρίες».
Ο παγκόσμιος κολοσσός καταναλωτικών αγαθών (με χαρακτηριστικά brands όπως Crest, Gillette, Pampers, Tide κ.ά.) με τις πρόσφατες συμφωνίες, όπως η μεταβίβαση 41 μαρκών ομορφιάς στην Coty (μέρος του διετούς προγράμματος πώλησης ή εκποίησης 105 μαρκών συνολικά) διατηρεί στο ταμείο του ρευστό σχεδόν 15 δισ. δολ. και μπορεί να στερείται τζίρο περίπου 6 δισ. δολ. (ετήσιος τζίρος των μαρκών ομορφιάς που αποσχίστηκαν), έχει όμως την ευκαιρία να επανεπενδύσει σε μάρκες με καλύτερες επιδόσεις στα super market, όπως οι πάνες για τα μωρά.
Οι θεσμικοί επενδυτές, μετά και τις ανακοινώσεις για καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου από τη μητρική, έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το παραπάνω ενδεχόμενο – τα καθαρά κέρδη της P&G αυξήθηκαν στα 2,71 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 2,60 δισ. δολ. πέρυσι, ενώ οι καθαρές πωλήσεις στα 16,52 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων για 16,49 δισ. δολ.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, με οξύτατο ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο, η στρατηγική της P&G Hellas αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:
α) απλοποίηση και δημιουργία αξίας για τον καταναλωτή,
β) συνεχιζόμενη επένδυση στους ανθρώπους και
γ) σύνεση στη διαχείριση της εταιρείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία πανών συρρικνώνεται σημαντικά σε αξία στην Ελλάδα, με ρυθμό περίπου -10,9% τους τελευταίους 12 μήνες (σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen Σεπτεμβρίου 2016, όπου θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι συγκρίσεις με 12 μήνες πριν περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%).
Η P&G σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen σταθεροποιεί το μερίδιο των Pampers τον τελευταίο χρόνο και διατηρεί ηγετική θέση στην κατηγορία. Το τελευταίο εξάμηνο μάλιστα σημειώνει αύξηση μεριδίου σε 3,6 μονάδες.
Οι δύο άλλες ενδεικτικές κατηγορίες εστίασης της εταιρείας είναι τα απορρυπαντικά και η γυναικεία υγιεινή.
Στην κατηγορία απορρυπαντικών, η αξία της αγοράς επιβραδύνεται, με ρυθμό -6,6% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το μερίδιο της P&G με προϊόντα όπως το Αriel και το Tide είναι ανοδικό τόσο τους τελευταίους 12 μήνες όσο και το τελευταίο εξάμηνο (+2 και +3,1 μονάδες αντίστοιχα) διατηρώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό.
Η αγορά της γυναικείας υγιεινής συνεχίζει επίσης την πτωτική της πορεία σε αξία, με ρυθμό -3,8% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η P&G να παραμένει χάρη στην Αlways ένας από τους δύο πιο δυνατούς παίκτες. Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο αγοράς είναι μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (-2,1 μονάδες) με τη διαφορά να μειώνεται το τελευταίο εξάμηνο (-1,1 μονάδες).
Σε τρεις άξονες η ανάπτυξη στην Ελλάδα
* Απλοποίηση και δημιουργία αξίας για τον καταναλωτή.
* Συνεχιζόμενη επένδυση στους ανθρώπους.
* Σύνεση στη διαχείριση της εταιρείας.