Σε επικαιροποίηση – επαναπροώθηση της πρότασής της για την υλοποίηση έργου του διπλασιασμού του διυλιστηρίου νερού της Θεσσαλονίκης -το οποίο στο παρελθόν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά εν συνεχεία απεντάχθηκε- προχωρά λίαν συντόμως η ΕΥΑΘ Α.Ε., όπως γνωστοποίησε στη «Ν» η διοίκησή της, σε επικοινωνία με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην υδροδότηση της πόλης με τον πρόσφατο χιονιά και παρατεταμένο παγετό, με πρόθεση τόσο διεκδίκησης εκ νέου κονδυλίων από κάθε δυνατό δημόσιο πρόγραμμα, όσο όμως και ένταξής του στο δικό της επενδυτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την παλιότερη σχετική μελέτη, είναι ένα έργο της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, το οποίο εν συνεχεία θα πρέπει να συνοδευτεί εύλογα από πρόσθετες επενδύσεις επέκτασης του δικτύου ύδρευσης. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν πόσο αναγκαίο είναι τόσο προς κάλυψη των αναγκών που προκαλούν τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα όσο και για την κάλυψη των αναγκών και αιτημάτων από δήμους -όπως των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού- για περισσότερο νερό.
100 ευρώ ανά υδρόμετρο
Μέχρι και χθες, σύμφωνα με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, είχαν αλλαχθεί σε όλη την πόλη πάνω από 1.200 υδρόμετρα, τα οποία έσπασαν λόγω του παγετού και εντός της τρέχουσας εβδομάδας το δ.σ. της εταιρείας θα λάβει αποφάσεις για το εάν το κόστος της αντικατάστασης θα βαρύνει τελικά εξ ολοκλήρου τους καταναλωτές, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, με ένα κοστολόγιο της τάξης των 100 ευρώ ανά υδρόμετρο.
Παράμετροι που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, είναι ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανούς χρονικής έκτασης και έντασης παγετό, ότι οι καταναλωτές λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο παγετός επιβαρύνονται λόγω των αναγκαίων εργασιών στα σπίτια τους με πρόσθετα έξοδα πέραν αυτού του υδρομέτρου και ότι πλέον σήμερα το κόστος των 100 ευρώ δεν είναι αμελητέο, αφού βέβαια πρώτα υπολογιστεί το συνολικό κοστολόγιο.