Να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη, ο οποίος λίγο πριν υπογράμμιζε ότι η ναυτιλία θέλει να παραμείνει και να προσφέρει στον τόπο της, ότι «η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας».
«Σας προσκαλώ εσάς πρώτους από όλους να επενδύσετε και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος «τη γνωστή σε όλο τον κόσμο επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων πλοιοκτητών και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα ή όπως λένε οι οικονομολόγοι αντικυκλικά».
Διορατικότητα
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αρχικά ότι από την ίδρυση της Ένωσης, το 1916, η καινοτομία, η πρωτοπορία και η διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές στίβο.
«Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, τα κραχ στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η έντονη κυκλικότητα και οι βίαιες διακυμάνσεις του κλάδου σφυρηλάτησαν το μέταλλο της ελληνικής ναυτοσύνης, η οποία σε συνδυασμό με το ελληνικό δαιμόνιο και τη σκληρή δουλειά των Ελλήνων ναυτικών εξασφάλισαν διαχρονικά τα πρωτεία για τον ελληνόκτητο στόλο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Το 25% του εμπορίου
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική πλοιοκτησία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται. Τα μεγέθη είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά. Ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρ’ όλα αυτά τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για ένα μέγεθος που έχει διπλή ανάγνωση. Πρωτίστως, η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύεται και η συνεισφορά της στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα της κρίσης, όπου από το 2009 συντελέστηκε απoμείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%, η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Σε φάση ανάκαμψης
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έπειτα από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης.
«Τα τελευταία 2 χρόνια επιχειρούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις και να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να επενδύσουμε στον Έλληνα ναυτικό και στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσής του».
«Το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι η αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει. Με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους».
«Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η κρίση σε ευκαιρία
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν όχι σε μοιρολατρία αλλά σε δράση ώστε να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία». Για παράδειγμα ανέφερε η κρίση του Brexit, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο. Τέλος εκτίμησε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας παρέχει σοβαρά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν και να δώσουν το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργών, βουλευτών και άλλων επισήμων και πλήθος εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Επτά θάλασσες», ενώ στη συνέχεια ερμήνευσε μουσικά κομμάτια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Εθνικό κεφάλαιο
O πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων κατακτά κυρίαρχη θέση στη διεθνή αγορά και δεν ζητά διευκολύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και θα πρέπει να μείνει παρούσα στον τόπο της.
«Κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε ξανά στην αίθουσα αυτή πριν από 25 χρόνια γιορτάζοντας τότε τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Ενώσεώς μας» τόνισε ο κ. Βενιάμης και συμπλήρωσε: «Νιώθουμε όλοι χαρά που φέτος η Ένωσή μας, το σπίτι της ελληνικής ναυτιλίας, κλείνει 100 χρόνια πορείας».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι η ναυτιλία μέσα από την ιστορική της αναδρομή αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και τη διαχρονική υπεροχή της στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων. Αναφερόμενος στην ΕΕΕ τόνισε ότι πρόκειται για ένα σωματείο που έζησε τους σταθμούς της νεότερης ιστορίας του τόπου με τους 16 προέδρους που ηγήθηκαν αυτής, αλλά και τα 231 τιμημένα μέλη στα συμβούλια της Ενώσεως που, όπως πρόσθεσε, η ιστορία της διαδοχής τους αποτελεί έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών, της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας.
Αρχίζει διάλογο με εφοπλιστές
Ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτιλιακούς φορείς θα ξεκινήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, με το οποίο συναντήθηκε χθες. Στην συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ Ιωάννης Θεοτοκάς, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.
Από πλευράς της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (EENΣ – Committee) αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία για περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου επιτυχημένου πλαισίου στενής συνεργασίας με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα, καθώς και στην αναγκαιότητα περαιτέρω αναβαθμισμένης εκπροσώπησης της χώρας μας σε διεθνή fora, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση από έμπειρα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ.
Η ΕΕΝΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλίας στο εξόχως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον δραστηριοποίησής της, στοιχείο που συναρτάται μεταξύ άλλων με την αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα, την αντιμετώπιση της έλλειψης κατάλληλα εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων ναυτικών για τη στελέχωση των ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων, καθώς και με τη ναυτική εκπαίδευση και την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών της.
Ο υπουργός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μεγάλο πλέον εύρος της ναυτιλιακής νομοθεσίας και την πολυπλοκότητα των θεμάτων που συζητούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνώρισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της χώρας με έμπειρα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ και επιβεβαίωσε τη σημασία δομημένου πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τους ναυτιλιακούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε την πρόθεση εκκίνησης διαδικασίας διαβούλευσης με τους ναυτιλιακούς φορείς για τη διερεύνηση – επικαιροποίηση των θεματικών αντικειμένων ναυτιλιακής πολιτικής και αντίστοιχων προτεραιοτήτων της χώρας μας.