Ιστορικής σημασίας η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο πρόεδρός της State Grid International Development Ltd Hu Yuhai υπογράφουν τη συμφωνία παραχώρησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, την πρώτη μεγάλη επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα. Αναφερόμενος στον ΑΔΜΗΕ, ο Hu Yuhai επισήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εταιρεία, που στο μέλλον μπορεί να παρουσιάσει περαιτέρω πρόοδο και χαρακτήρισε τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ υπόδειγμα της ελληνοκινεζικής επιχειρηματικής συνεργασίας.
Νέες «διεκδικήσεις» από την πλευρά των θεσμών στον ενεργειακό τομέα δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και αμηχανία -προς στιγμήν- στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Οι προχθεσινές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι παλαιότερες προσφυγές της επιχείρησης μετά την καταδίκη της, προ πολλών ετών, για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» στην αγορά λιγνίτη, έδωσαν το έναυσμα στους εκπροσώπους του κουαρτέτου να επαναφέρουν ζήτημα πώλησης μονάδων παραγωγής ρεύματος και ορυχείων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πήγε προετοιμασμένος το βράδυ της Πέμπτης στο ραντεβού, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι υπάρχει ο νόμος που προβλέπει τις ποσότητες για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ και αυτό αρκεί. Διότι στη συζήτηση που ακολούθησε με τους ξένους παράγοντες συνδέθηκε ξεκάθαρα, από την πλευρά τους, το θέμα των ποσοτήτων ρεύματος που διαθέτει ήδη η ΔΕΗ σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων για μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, με πώληση και περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο μετάλλευμα.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της πανηγυρικής υπογραφής της σύμβασης πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό State Grid, μιλώντας με δημοσιογράφους ήταν συγκρατημένος, λέγοντας ότι θα αξιολογηθούν πλήρως οι αποφάσεις του ΓΔΕΕ και θα προβεί ύστερα σε αναλυτικές ανακοινώσεις -είναι δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα πρέπει σύντομα να συνδιαμορφώσει με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. τους τρόπους εφαρμογής της απόφασης του Γεν. Δικαστηρίου. Ο ίδιος είπε, πάντως, πως θεωρούσε σίγουρη αυτή την εξέλιξη, αλλά εξέφρασε απορία πώς συσχετίστηκε αυτή με το θέμα των ΝΟΜΕ. Παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει την αποκλειστικότητα σε ορυχεία και λιγνίτες.
«Αυτό το ξέραμε» ανέφερε «και συστήσαμε την ανεξάρτητη εταιρεία στη Φλώρινα. Τα ορυχεία της Φλώρινας έχουν δοθεί. Το 60% της Βεύης στον Άκτωρα -αναμένεται η επικύρωση από τη Βουλή-, τα ορυχεία της Αχλάδας είναι σε ιδιώτες, εμείς έχουμε το 40% της Βεύης και το ορυχείο του Κλειδιού, όλα αυτά θα εισφερθούν στην ανεξάρτητη εταιρεία, που δεν θα είναι ΔΕΗ. Τα ορυχεία και τις μονάδες, τη μία που έχουμε εμείς και την άλλη που θα κατασκευάσουν οι Κινέζοι της CMEC. Αποσύρονται, ως γνωστόν, οι μονάδες της Καρδιάς, της Μεγαλόπολης, αποσύρθηκε ήδη η Πτολεμαΐδα… τι άλλο;».
Ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε με νόημα ότι το γεγονός πως η ΔΕΗ δεν έχει αποκλειστικότητα δεν σημαίνει «δώστε τις μισές μονάδες»… Ο ίδιος πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα δεν μπορεί να καταλάβει πώς συνδέθηκε από τους θεσμούς το εν λόγω θέμα με εκείνο των ΝΟΜΕ.
Ο κ. Σταθάκης τον ενημέρωσε για το «κλίμα» που υπήρξε στη διαπραγμάτευση, ενώ σε σχέση με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διέρρεε πως με τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου μπορεί να ανοίξει ακόμη και το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης μονάδων της ΔΕΗ, είπε ότι «πολλά μπορεί να ανοίξουν».
Άλλωστε, όπως εξήγησε, είναι μνημονιακή υποχρέωση μέχρι το 2020 η ΔΕΗ να έχει κάτω από το 50% της παραγωγής ρεύματος και αυτό το ποσοστό το έχει σχεδόν προσεγγίσει αυτή τη στιγμή και θα το πιάσει με τη Φλώρινα.
Βεβαίως, σημείωσε πως ακόμη και αν ανοίξει πλήρως η συγκεκριμένη αγορά, ουδείς επενδύει στην παρούσα φάση σε λιγνίτη…
Λύση σε πιο σταθερή βάση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το κλείσιμο ή και η εκμίσθωσή τους σε τρίτους αποτελούν υπαρκτά σενάρια πάνω στα οποία είναι δυνατό να «βαδίσει» η Αθήνα, ώστε να δώσει λύση στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού, επί των οποίων ανακύπτουν σημαντικές διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά τα ενεργειακά.
Με λίγα λόγια, η διαβούλευση για τις πρόσθετες ποσότητες των ΝΟΜΕ περνά σε δεύτερη μοίρα, κυρίως, για το 2018 και το 2019, εφόσον θα έχουν μεθοδευθεί πιο ουσιαστικές και σε βάθος χρόνου επιλογές.
Το αν αυτό θυμίζει σε κάποιους την παλαιά πρόταση περί «μικρής ΔΕΗ», έχει σχετική πολιτική αξία, αλλά παίζει στο ίδιο μοτίβο.
Το ερώτημα είναι αν έχει προβλεφθεί η επόμενη μέρα από τις Βρυξέλλες και όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο μάλλον δεν συμβαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον. Υπό την έννοια ότι η λήξη του μοντέλου ΝΟΜΕ θα μπορούσε να ενδυναμώσει και πάλι τη θέση της ΔΕΗ στο μέλλον, αφού μετά το 2019 παύει η υποχρέωση των δημοπρασιών βάσει του εφαρμοστικού νόμου και η εταιρεία θα δράσει στη λογική του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Κλειδί τα δίκτυα
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ, η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα. «Η λέξη-κλειδί για την επόμενη μέρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα “δίκτυα”» είπε ο κ. Σταθάκης, παραπέμποντας στις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο. Ο ίδιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει βήμα-βήμα προς όλες τις αναγκαίες αλλαγές, προασπίζοντας φυσικά το δημόσιο συμφέρον στην εγχώρια αγορά ενέργειας», αλλαγές οι οποίες θα στοχεύουν «πρώτον, στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, δεύτερον, στο όφελος των καταναλωτών και τρίτον, στην ισχυρή περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα».
Η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα
Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζουν κυβέρνηση και ΔΕΗ τη χθεσινή τελική υπογραφή συμφωνίας της επιχείρησης με την κινεζική State Grid International Development Ltd για την παραχώρηση σε αυτήν του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα, την πρώτη μεγάλη επένδυση στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο των αλλαγών, με βάση το στόχο της Ενεργειακής Ένωσης του 2020. Η μεταβίβαση και η είσπραξη του τιμήματος αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Εκ μέρους της ΔΕΗ υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ για την κινεζική εταιρεία ο πρόεδρός της Hu Yuhai.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογράμμισε την έναρξη στην πράξη του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της εταιρείας και του δικτύου. Μιλώντας ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η παρουσία της State Grid αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των project κατασκευής νέων διασυνδέσεων, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία και για τον κλάδο του δικτύου διανομής και τα έξυπνα δίκτυα.
Εκ μέρους της State Grid International Development Ltd, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Hu Yuhai, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την εταιρεία η ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, δεδομένης της θέσης της χώρας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, την ώρα που διατηρεί σημαντικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ- naftemporiki.gr