Συνέντευξη του κ. Κυριάκου Αναστασιάδη, διευθύνοντα σύμβουλου της Celestyal Cruises στον Σπύρο Κτενά.
“Με την ενίσχυση της θέσης της χώρας στον τομέα της κρουαζιέρας δημιουργείται ένα τεράστιο τουριστικό προϊόν.”
Την αναγκαιότητα η Ελλάδα να δραστηριοποιηθεί σοβαρά στο χώρο της κρουαζιέρας τονίζει σε συνέντευξή του στους New Times ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises. Παράλληλα επισημαίνει ότι για να καταστεί αυτό δυνατόν πρέπει τουλάχιστον άλλα έξι λιμάνια, πλην του Πειραιά, να αναμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να δέχονται τα σχετικά πλοία. Δεδομένων δε των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Αναστασιάδης εκτιμά ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν και εταιρείες κρουαζιέρας. Τονίζει επίσης την πρόθεση της Celestyal Cruises να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που θα έχει στόχο την αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου.
Όσον αφορά τους στόχους και τα σχέδια της Celestyal Cruises, ο διευθύνων σύμβουλός της ενημερώνει ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η ανανέωση του στόλου της και προς τον σκοπό αυτόν η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Στους στόχους της εταιρείας κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει επίσης η ανάπτυξη της κρουαζιέρας ως είδους διακοπών στις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα. Όπως άλλωστε επισημαίνει ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του στους New Times, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η κρουαζιέρα είναι οικονομική και δελεαστική ως πρόταση διακοπών».
Πώς κύλησε το 2016 για τη Celestyal Cruises; Ήταν μια θετική χρονιά για σας;
Το 2016 ήταν μια χρονιά με δυσκολίες γενικά για τον τουρισμό, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, από το τέλος του 2015 άρχισε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών σε διάφορα μέρη επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση των επισκεπτών από μακρινές χώρες και πολύ ευαισθητοποιημένες για το τι γίνεται στην Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσουν τα ταξίδια τους και να αναβάλουν τον χρόνο επίσκεψής τους στην Ευρώπη για αργότερα. Όπως ξέρετε, οι ταξιδιώτες που επιλέγουν να κάνουν κρουαζιέρα έρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες. Υψηλά ποσοστά αυτών των ταξιδιωτών προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Όταν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι έρχονται για διακοπές στην Ευρώπη, συνήθως διαθέτουν πολλές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων επισκέπτονται διάφορες περιοχές Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται και η Ανατολική Μεσόγειος. Θα έρθουν δηλαδή να επισκεφθούν και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία, γιατί συνήθως συνδυάζουν και τις δύο χώρες. Άρα, για παράδειγμα, ο Αμερικανός που φοβήθηκε να πάει στο Παρίσι, λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών, δεν ήρθε ούτε εδώ γιατί δεν επέλεξε την Ευρώπη για τις διακοπές του. Επιπλέον και δεδομένου ότι οι περισσότεροι Νοτιοαμερικανοί επιλέγουν τις τουρκικές αερογραμμές για τη μετακίνησή τους, επειδή είναι πιο ανταγωνιστικές και φθηνές, αρκετοί τουρίστες από αυτούς δεν ήρθαν πέρυσι και λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο τουρισμός δηλαδή στην Ευρώπη δέχθηκε πλήγμα και από τις δύο πλευρές. Συνεπώς επηρεάστηκε και η κρουαζιέρα.
Εμείς ως εταιρεία είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματά μας γιατί διατηρήσαμε τον αριθμό των επιβατών στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2015, δηλαδή στις 117.000 επιβάτες. Πρόκειται για εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα. Επιπλέον είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι ένας στρατηγικός μας στόχος που έχει τεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται. Ποιος είναι αυτός; Να περάσει το μήνυμα σε όσο περισσότερες αγορές γίνεται τού τι σημαίνει διακοπές με τη Celestyal Cruises. Για μας έχει σημασία η επίτευξη αυτού του στόχου, διότι το 2012 είχαμε μια εξάρτηση από επιβάτες που προερχόνταν από τη Βόρεια Αμερική. Αυτό, όσο καλό και αν είναι, δεν παύει να είναι μια εξάρτηση. Άρα στόχος μας ήταν η διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης και με ταξιδιώτες από άλλες περιοχές.
Άλλος ένας στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την κρουαζιέρα ως είδος διακοπών στις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε εμάς. Και το λέω αυτό διότι είναι μεγάλο το κόστος μιας κρουαζιέρας, όπως θα διαπιστώνατε και εσείς αν βλέπατε το κοστολόγιό μας, καθώς θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το αεροπορικό εισιτήριο. Αν κοιτάξετε τις μεγάλες αγορές του κόσμου, όπως η Βρετανία για παράδειγμα, θα δείτε ότι εκεί ισχύει σε μεγάλο ποσοστό το λεγόμενο «drive and cruise», δηλαδή δεν έχω να πετάξω, πάω με το αυτοκίνητό μου, το αφήνω και μπαίνω κατευθείαν στο κρουαζιερόπλοιο. Άρα το όλο κόστος της κρουαζιέρας είναι πολύ πιο χαμηλό. Επομένως εμείς, που έχουμε έδρα την Ελλάδα, μπορούσαμε να έχουμε ως κύριους προορισμούς βαλκανικές χώρες και Τουρκία. Ελλάδα και Τουρκία μαζί έχουν πληθυσμό γύρω στα 85 εκατ. κατοίκους, δηλαδή λίγο πάνω από τον πληθυσμό της Γερμανίας, που είναι 80 εκατ. Επομένως, αν μπορούσαμε να πείσουμε το μισό τοις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας να επιλέξει για τις διακοπές του την κρουαζιέρα, τότε θα είχαμε δουλειά για τα κρουαζιερόπλοιά μας σχεδόν για όλον το χρόνο και δεν εννοώ μόνο τα τέσσερα δικά μας.
Στο «χαρμάνι», αν μπορούσαμε να χρησιμοποιούσαμε αυτή τη λέξη, των πελατών σας υπήρξε κάποια διαφοροποίηση τελευταία;
Διαπιστώσαμε ότι με τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, με κύριο στόχο να προβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο το είδος διακοπών μέσα από την κρουαζιέρα, έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε τον αριθμό των Τούρκων επιβατών μας σε 35.000, όταν ήταν μόλις 2.000 πριν από τρία χρόνια. Επίσης πέρυσι και εν μέσω κρίσης ανεβάσαμε τον αριθμό των Ελλήνων επιβατών στις 17.000, που αποτελεί νούμερο ρεκόρ. Άρα η στρατηγική μας αρχίζει να έχει αποτελέσματα.
Μιλήσατε για αύξηση αριθμού επιβατών. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας σας, σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση;
Υπήρξε αύξηση ως ένα βαθμό, γιατί φυσικά ο Έλληνας και ο Τούρκος δεν βρίσκονται στα επίπεδα, για παράδειγμα, του Αμερικανού, ο οποίος έχει τη δύναμη να ξοδέψει.
Σε επίπεδο υποδομών, ποιο είναι το αίτημα;
Για να δραστηριοποιηθεί σοβαρά η Ελλάδα στο χώρο της κρουαζιέρας πρέπει να γίνουν, εκτός του Πειραιά, τουλάχιστον άλλα έξι λιμάνια τα οποία να μπορούν να υποδέχονται αυτά τα πλοία.
Έχετε προσδιορίσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα λιμάνια;
Σίγουρα στα λιμάνια αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται της Ρόδου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και εμείς πιστεύουμε και της Μήλου. Επίσης μιλάμε και για το λιμάνι του Λαυρίου, για το οποίο μάλιστα προτιθέμεθα να συμβάλουμε σε ένα μεικτό πρόγραμμα για την αξιοποίησή του, διότι καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει από μόνη της όλα αυτά τα έργα.
Ποια επένδυση θα μπορούσε να γίνει στο Λαύριο, ώστε να καταστεί κατάλληλο για κρουαζιερόπλοια;
Για να είμαστε ξεκάθαροι, πρέπει να πούμε ότι το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει κατάλληλο για μεγάλα πλοία. Από τη δομή του δεν μπορεί να γίνει αυτό. Εμείς όμως μπορούμε να κάνουμε την επένδυση για τα δικά μας πλοία, που είναι κάπως μικρότερα. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, γιατί τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων δεν τις ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση. Το θέμα είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θα εφαρμοστεί.
Είναι δηλαδή διατεθειμένες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κρουαζιέρας να μπουν σε μια τέτοια λογική και με την Ελλάδα;
Εγώ σας λέω ότι πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Oι ξένες εταιρείες ακούνε πολλά από τους Έλληνες, αλλά δεν βλέπουν τίποτα. Εγώ λέω ας αρχίσουμε με τη Celestyal, η οποία είναι μια εταιρεία που βρίσκεται εδώ και θέλει το καλό του Λαυρίου. Παράλληλα θα γίνουμε ένα καθαρό παράδειγμα. Το κράτος λοιπόν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με εταιρείες κρουαζιέρας οι οποίες θα αναβαθμίσουν τα συγκεκριμένα λιμάνια πολύ γρήγορα. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να ενταχθεί κανονικά στο χάρτη της κρουαζιέρας γιατί έτσι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο τουριστικό προϊόν και υπάρχει χώρος για όλους, και για τις μεγάλες και για τις μικρές εταιρείες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η κρουαζιέρα είναι οικονομική και δελεαστική ως πρόταση διακοπών.
Αυτό το διάστημα η Celestyal επένδυσε σε αυτή τη δραστηριότητα ή απλά ήταν μια περίοδος συντήρησης δυνάμεων;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει φοβερές επενδύσεις διαθέτοντας πάνω από 8 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσουμε το Olympia και το Crystal, στα οποία ανανεώσαμε πλήρως όλες τις καμπίνες και τους χώρους του. Η επένδυση δεν αφορούσε όμως μόνο την αναβάθμιση αυτών των πλοίων μας, αφορούσε και τη διαφήμιση και προβολή μας μέσα από όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Μέσα βέβαια από τη δική μας προβολή προβάλλουμε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στην ουσία κάνουμε εθνική προβολή. Επιπλέον προβάλλουμε τα ελληνικά προϊόντα και τον ελληνικό τρόπο ζωής, γιατί όταν έρθει ο ξένος να κάνει κρουαζιέρα με εμάς γνωρίζει την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά κρασιά, δεδομένου ότι όλες οι προμήθειές μας γίνονται από την Ελλάδα. Επίσης διασκεδάζει α λα ελληνικά.
Στα πλάνα σας περιλαμβάνεται η ανανέωση του στόλου σας;
Ναι, βεβαίως είναι μέσα στα πλάνα μας η ανανέωση του στόλου μας. Κατ’ αρχάς έχουμε καθορίσει ότι τα πλοία μας θα είναι χωρητικότητας 1.800 επιβατών. Το κάθε πλοίο όμως αυτού του μεγέθους κοστίζει περίπου 400-450 εκατ. ευρώ, άρα τα δύο πλοία 900 εκατ. και ούτω καθεξής.
Για να βρεις όμως αυτά τα χρήματα χρειάζεσαι έναν στρατηγικό επενδυτή. Γι’ αυτόν το λόγο εδώ και ένα χρόνο έχουμε αρχίσει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Εγώ προσωπικά έκανα πάρα πολλές παρουσιάσεις σε στρατηγικούς-οικονομικούς επενδυτές που ενδιαφερθήκαν. Με βάση αυτές τις παρουσιάσεις δημιουργήθηκε μια λίστα από την οποία και επιλέξαμε.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής σας;
Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι οι συζητήσεις για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση θα υπάρξει και σχετική επίσημη ανακοίνωσή μας.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2017;
Για το 2017 είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ευελπιστώντας ότι θα είναι καλύτερο από το 2016.