Γύρω από το τρίπτυχο: καινοτομία, κυκλική οικονομία και συμμετοχή οικοδομείται το νέο όραμα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), το οποίο θα συνεισφέρει σε επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των συμμετεχόντων στο 14ο ετήσιο συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που διοργανώθηκε με τη στήριξη του CSR Hellas χθες στο Μουσείο Μπενάκη και το οποίο είχε την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr ως χορηγών επικοινωνίας.
«Η έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας έχει περάσει από πολλά στάδια κι έχει εξελιχθεί σε βασικό κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικής προσέγγισης που είναι ανθρωποκεντρική και βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όπως εξήγησε, η ΕΚΕ συνεισφέρει σε μια διαφορετική στόχευση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και μπορεί να δώσει λύση στην κρίση μιας και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Την αξία αυτή της ΕΚΕ ανέδειξε και ο Πάκης Παπαδημητρίου, πρόεδρος Επιτροπής ΕΚΕ, Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου.
«Η εταιρική υπευθυνότητα προωθεί τη συνεργασία επιχειρήσεων, φορέων και κοινωνίας των πολιτών» πρόσθεσε η Αλεξάνδρα Πάλλη, γραμματέας δ.σ., CSR Hellas, που μίλησε μεταξύ άλλων για τη στρατηγική επανατοποθέτηση της ΕΚΕ, η οποία βρίσκεται στην πυρήνα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει προσιτή η ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Διότι οι επιχειρήσεις κυρίως και όχι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να φέρουν την αλλαγή, με τρόπο αποτελεσματικό και σε σύντομο χρόνο, καθώς η παγκόσμια κοινωνία ζει και αναπτύσσεται ήδη σε ζώνες υψηλού κινδύνου (υπερθέρμανση, μόλυνση, περιορισμός φυσικών πόρων κ.ο.κ.).
Ο Άρης Βρεττός, Programme Director, University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL), που δουλεύει πολλά χρόνια στο Cambridge με στόχο να γίνει η ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης πιο προσιτή, αναφερόμενος στο εγχώριο περιβάλλον τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν άμεσα δράσεις αρχίζοντας από τα απλά πράγματα, όπως η ανακύκλωση παρακινώντας το ακροατήριο.
Η καινοτομία ως εργαλείο για τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών αναδείχθηκε σε πάνελ που συντόνισε ο Σπύρος Κουρούπης, πρόεδρος, One9Six. Ο Φώτης Καρώνης, διευθύνων σύμβουλος IT & Mobile, British Telecom, μίλησε για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε νέους ώστε να δημιουργείται το κατάλληλο μίγμα ανθρώπινου δυναμικού που θα συμβάλει στην αέναη δημιουργία καινοτομίας μέσα στα οικοσυστήματα. Ενδεικτική ήταν και η παρουσίαση του Maurizio Botta, γενικού διευθυντή, 3M Ιταλίας & Ελλάδας, που εκπροσωπεί έναν οργανισμό που διαθέτει περί το 1,7 δισ. ευρώ ετησίως σε R&D, ενώ ο Jim Sage, πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum, ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική κοινωνία και ο Ιωάννης Καλλίγερος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Mercedes-Benz Ελλάς, παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας του που ενσωματώνει αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τις πωλήσεις, τον καταναλωτή και την κοινωνία.
Η κυκλική οικονομία ως δύναμη ανάπτυξης συζητήθηκε σε πάνελ υπό τον συντονισμό του Γιάννη Περλεπέ, γενικού διευθυντή της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», με τη συμμετοχή των κ.κ. Walter Stahel, Founder & Director, The Product-Life Institute, Ευθύμιου Βιδάλη, εκτελεστικό μέλος του δ.σ. και σύμβουλος Στρατηγικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, όμιλος ΤΙΤΑΝ και Βασίλη Καμινάρη, εταίρου – επικεφαλής Ελεγκτικών Υπηρεσιών Ελλάδας και Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, EY.
Επίσης ο αντίκτυπος και τα οφέλη μέσα από τη συμμετοχή καταναλωτών – εργαζομένων σε υπεύθυνες πρακτικές αποτέλεσε θέμα συζήτησης πάνελ υπό τον συντονισμό του Νεκτάριου Νώτη, δημοσιογράφου, Αθήνα 9.84. Το μοντέλο κοινωνικής ευθύνης που έχει αναπτύξει η Costa Navarino και τον αντίκτυπό του στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας παρουσίασε ο Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, ΤΕΜΕΣ, ενώ ανάλογη προσέγγιση έκανε ο Αλέξανδρος Κουρής, ιδρυτής & ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, για τη Nisos που παράγεται στην Τήνο. Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσίασε προγράμματα ΕΚΕ του ΣΦΕΕ, ενώ ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος, ΔΙΑΖΩΜΑ, με εμπειρία 30 ετών στη δημόσια ζωή, τόνισε την ευκαιρία που έχει η χώρα με το νέο ΕΣΠΑ.