«Πλώρη» για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βάζει η Τράπεζα Κύπρου, αποσύροντας τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο Αθηνών και ιδρύοντας παράλληλα μια νέα εταιρεία συμμετοχών στην Ιρλανδία.
Στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η προσέλκυση νέων επενδυτών καθώς και η μεγαλύτερη ρευστότητα των μετοχών της. Θα διατηρήσει τα κεντρικά της γραφεία και τη φορολογική της έδρα στην Κύπρο -αποτελώντας το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Μεγαλονήσου, με μερίδιο αγοράς 30%. Παράλληλα, θα παραμείνει εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο, αλλά θα διαγράψει τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς δεν διαθέτει πλέον παρουσία στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα Κύπρου θα υποβάλει αρχικά αίτηση για εισαγωγή των μετοχών της στη δευτερογενή (standard) αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου. Σε «μελλοντική ημερομηνία» θα επιδιώξει εισαγωγή στην premium αγορά -αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξή της στο δείκτη FTSE μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ίδρυση εταιρείας συμμετοχών στην Ιρλανδία είναι αναγκαία, καθώς δεν επιτρέπεται συμμετοχή σε δείκτη FTSE σε εταιρείες με έδρα στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Γιόζεφ Άκερμαν, σε γραπτή δήλωση για την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Τράπεζας για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης.
«Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα και τα ενδιαφερόμενα μέρη της θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, μέσω της ενίσχυσης του προφίλ, της ρευστότητας διαπραγμάτευσης και της μεγαλύτερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου θα ενισχύσει τη δυνατότητα του συγκροτήματος, ως το μεγαλύτερο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας» σημειώνει ο κ. Άκερμαν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην Τράπεζα Κύπρου προ διετίας, ενώ στο παρελθόν ήταν διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να ανακάμπτει μετά τη διάσωσή της με τη διαδικασία του «bail-in» -με κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων- όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησε και την Κύπρο σε καθεστώς μνημονίου, πριν από τρία χρόνια. Κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει στην κερδοφορία, έχοντας περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές της σε ξένες αγορές, με το 91% των δανείων και 123 υποκαταστημάτων στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά διατηρεί τέσσερα υποκαταστήματα στη Βρετανία, ένα στη Ρουμανία και ένα στα Νησιά της Μάγχης(Channel Islands).
Στο εννεάμηνο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 62 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 73 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015. Η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.