Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς τα τελευταία δελτία τιμών έχουν μειώσει τις τιμές των γενοσήμων κατά 67% από το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνουν το μερίδιό τους στη συνταγογράφηση.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν μάλιστα στο τραπέζι της συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών με την ηγεσία του υπ. Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα και κατά την οποία διατυπώθηκε από τον υπουργό η άκαμπτη θέση για την επιβολή rebate 25% για δύο χρόνια στα νέα καινοτόμα φάρμακα που θα εισάγονται στο εξής στη χώρα.Την ίδια στιγμή και οι πολυεθνικές έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο «χαράτσι», ήτοι το rebate εισαγωγής νέων φαρμάκων, που θα φτάσει στο 25% και το οποίο θα επιβάλει η κυβέρνηση για να περιορίσει το κόστος των νέων σκευασμάτων που έρχονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, μόνο για το 2016 το συγκεκριμένο κόστος έφτασε στα 260 εκατ., ένα ποσό το οποίο φαίνεται να αύξησε αντίστοιχα και το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για το 2016 και το οποίο θα πρέπει να «εξαφανιστεί» με βάση και τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι από το 2009 έως το τέλος του 2016 τα γενόσημα έχουν υποστεί δραματική μέση μείωση τιμής, η οποία φτάνει το 67%, όταν την ίδια στιγμή τα εν λόγω σκευάσματα δεν καταφέρνουν παρά να συμμετέχουν μόλις κατά 15% στη δαπάνη αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (στοιχεία 2015).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις
Τις μεγαλύτερες μειώσεις, πάντως, δέχτηκαν τα γενόσημα μέσα στο 2016, όμως -παρά το γεγονός αυτό- τα μερίδιά τους ελάχιστα έχουν αυξηθεί. Όπως, μάλιστα, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Διεύθυνση Φαρμάκου του οργανισμού και αφορούν έναν αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016, μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι γενόσημο, ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακα αφορά αποζημίωση γενοσήμου.
Επίσης τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ξεκάθαρα ότι την κατάρρευση των τιμών των γενοσήμων την περίοδο 2009-2016 δεν την ακολούθησαν και οι άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των Δελτίων Τιμών από τον Δεκέμβριο 2009 μέχρι και το πλέον πρόσφατο του Δεκεμβρίου 2016, ενώ επιτεύχθηκε μέση εξοικονόμηση κατά 67% στη δαπάνη για τα γενόσημα φάρμακα, για τα off patent η αντίστοιχη εξοικονόμηση ήταν 50%, τα on patent «εξασφάλισαν» μεσοσταθμική εξοικονόμηση 33%, ενώ τα ΦΥΚ του Νόμου 3816 22%. Οι δύο τελευταίες αυτές κατηγορίες κρατούν και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά φαρμάκου, με μερίδια 32% και 34% αντίστοιχα, δηλαδή κατέχουν τα 2/3 της αγοράς από πλευράς αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintilesIMS.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των τιμών έχει να κάνει με την άποψη περί υψηλότατων τιμών γενοσήμων στην Ελλάδα. Βάσει λοιπόν της μελέτης των στοιχείων αποδεικνύεται ότι γενόσημα τα οποία ανήκουν σε δημοφιλείς θεραπευτικές κατηγορίες με δραστικές ουσίες που αποτελούν βασική θεραπεία χιλιάδων χρονίως ασθενών έχουν πλέον τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης οι τελικές τιμές των γενοσήμων της ατορβαστατίνης των 40mg στην Ελλάδα, που αφορά τη θεραπεία της χοληστερίνης, μετά και την τελευταία ανατιμολόγηση καταλήγουν να έχουν τιμές έως και 62% χαμηλότερες έναντι των τιμών των γενοσήμων που κυκλοφορούν στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς, δηλαδή του on patent σκευάσματος ατορβαστατίνης. Αντίστοιχα και τα γενόσημα με βάση τη δραστική κλοπιδογρέλη (αντιθρομβωτικά) των 75mg στην Ελλάδα καταλήγουν να έχουν έως και 60% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς, ενώ και τα γενόσημα με δραστική τη σιμβαστατίνη (επίσης για τη χοληστερίνη), των 40mg καταλήγουν να έχουν πάρει στην Ελλάδα έως και 42% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς.
Οι εγκρίσεις νέων φαρμάκων
Το σύστημα υγείας φαίνεται να μην μπορεί να συγκρατήσει και τη «νέα» δαπάνη που δημιουργούν τα νέα φάρμακα που μπαίνουν στο σύστημα αποζημίωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι νέες εγκρίσεις φαρμάκων το 2014 «κόστισαν» στον ΕΟΠΥΥ 54,8 εκατ. ευρώ, το 2015 η επιβάρυνση υπερτριπλασιάστηκε στα 194,45 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 εκτιμάται στα 258,5 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να είναι συνεπές στη δέσμευση για μείωση κατά 30% στο clawback του 2017, αναμένεται να επιβάλει την υποχρεωτική έκπτωση κατά 25% επί της τιμής που θα λάβουν όσα νέα φάρμακα εγκριθούν από δω και στο εξής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ- naftemporiki.gr