Επενδυτικές επιλογές στην Ελλάδα διερευνά η L’ Oreal, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τις πληροφορίες για ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας Apivita, επαναλαμβάνοντας πως «δεν σχολιάζουμε φήμες», ενώ ταυτόχρονα γίνεται σαφές ότι η ελληνική αγορά δεν αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της διοίκησης του παγκόσμιου κολοσσού καλλυντικών, καθώς θα πρέπει να εστιάσει σε πολιτικές που θα επιβεβαιώσουν τον ηγετικό ρόλο του στη διεθνή αγορά και το 2017.
Εν μέσω προκλήσεων και αυξανόμενου ανταγωνισμού, ο όμιλος στοχεύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του καταναλωτή και στην προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή. Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2016 του ομίλου L’ Oreal και της στρατηγικής του εν όψει της νέας χρονιάς.
«We are exploring options» (διερευνούμε επιλογές) ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO, Jean-Paul Agon, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που αναφέρονται σε διαπραγματεύσεις με την Apivita, για τις οποίες νωρίτερα ο Christian Mulliez, Executive Vice-President Administration & Finance, σημείωσε πως «δεν σχολιάζουμε φήμες». Σε διευκρινιστική ερώτηση της «N» για τα ανωτέρω -καθώς οι αναφορές έγιναν σε κλίμα οχλαγωγίας στον απόηχο της ερώτησης του Γάλλου δημοσιογράφου για την Ελλάδα- η απάντηση ήταν παραπομπή στη δήλωση του κ. Mulliez «no comment».
Όσο για το The Body Shop, brand που έχει παρουσία στην Ελλάδα, για το οποίο ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή του στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου σημάτων του, επισήμως αναφέρθηκε ότι «δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμία απόφαση».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντως, είναι σαφές από τα τεκταινόμενα στο financial information meeting της L’ Oreal ότι ο γαλλικός κολοσσός μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επένδυση στη χώρα μας εξετάζοντας κάποια σενάρια, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη αποφάσεις.
Κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα πάρει τελικές αποφάσεις προτού αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στη χώρα και κλείσει η αξιολόγηση, η διαδικασία για την οποία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Αν, δε, συνεκτιμήσουμε ότι το κλίμα στην εγχώρια αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό περιβάλλον (βλ. γαλλικές εκλογές), τότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι να τελεσφορήσουν οι κυοφορούμενες διεργασίες.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης
Εξάλλου, η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον κολοσσό των καλλυντικών, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια παγκόσμια αγορά που αναπτύχθηκε το 2016 με ρυθμό περίπου 4% (αυτός προβλέπεται να είναι ο ρυθμός και το 2017, σύμφωνα με τον κ. Agon), με τη Δυτική Ευρώπη να εμφανίζει τον πιο αναιμικό ρυθμό, περίπου 1%, όταν η Ανατολική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική υπεραποδίδουν (με ρυθμό ανάπτυξης το 2016 7% και 8% αντίστοιχα), ενώ Βόρεια Αμερική, Ασία, Αφρική και νέες χώρες ακολουθούν πιο ήπιους ρυθμούς (4%, 4,5%, 1,5% και 5% αντίστοιχα). Η L’ Oreal καταγράφει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανά περιοχή συγκριτικά με τις επιδόσεις του συνόλου της αγοράς, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του ομίλου στο e-commerce, όπου οι πωλήσεις του το 2016 αυξήθηκαν κατά 33%, όταν το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο καλλυντικών αναπτύσσεται με ρυθμό 21%. Επίσης, στις επιμέρους κατηγορίες καλλυντικών τα luxury brands εμφάνισαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (5,5%), με τα δερμοκαλλυντικά να ακολουθούν με ρυθμό 4,5%.