Δύο επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν χθες το ενδιαφέρον τους στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που υπέβαλαν το αρχικό ενδιαφέρον τους για την ΕΕΣΣΤΥ είναι η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane SpA (ανάδοχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η τσεχική SKODA TRANSPORTATION a.s.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία πρόσκλησης (Process Letter), τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για το αν πληρούνται τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει την πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και τους σχετικούς όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η 5η Δεκεμβρίου 2016.
Πάντως, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στους κυβερνητικούς χειρισμούς, μετά και την πρόσφατη αλλαγή της διοίκησης. Η ξαφνική απομάκρυνση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΣΣΤΥ Στ. Αγιάσογλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2013, στο παραπέντε του διαγωνισμού, αφού χθες έληξε η νέα αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, ήρθε να θολώσει τα νερά στους επενδυτές και να φέρει στην επιφάνεια την κόντρα μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).
Μάλιστα, ο νέος δ/νων σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ Γιώργος Αναγνωστόπουλος δήλωσε πολύ πρόσφατα και από βήματος του συνεδρίου της ΠΟΣ ότι είναι αντίθετος με την πώληση της εταιρείας και πως θέλει να παραμείνει στο Δημόσιο.
Οι απόψεις του κ. Αναγνωστόπουλου, κατά της πώλησης τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της ΕΕΣΣΤΥ, είναι γνωστές αφού έχει σχετικά αρθρογραφήσει στα μέσα ενημέρωσης των σιδηροδρομικών. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το τι θέλουν τελικά να κάνουν με την ΕΕΣΣΤΥ κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πάει στους Ιταλούς και, που η ΕΕΣΣΤΥ, στα τρία χρόνια της «αυτόνομης» εταιρικής της ύπαρξης, έχει μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις, όπως και το τροχαίο υλικό που οφείλει να συντηρεί.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος μπορεί να μη μίλησε για ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά πολύ καθαρά είπε ότι θα καταστεί αδύνατη η πώληση επειδή η αγορά η ίδια δεν θα μπορέσει να την υλοποιήσει και αυτό γιατί η πραγματική αξία της εταιρείας είναι πολλαπλάσια απ’ αυτή στην οποία προφανώς λέγεται ότι υπάρχει ζήτηση.