Κερδοφορία της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ αναμένει ο τραπεζικός κλάδος για το 2016, έχοντας να «αντιμετωπίσει» την υψηλή φορολογία που βάζει «φρένο» στις αποπληρωμές δανείων, την ύφεση που δεν επιτρέπει σημαντική αποκλιμάκωση των προβλέψεων και την έλλειψη θετικών εξελίξεων, όπως η ένταξη στο QE.(naftemporiki.gr)
Οι τράπεζες προσβλέπουν σε αποτελέσματα που να δίνουν θετικό τόνο προόδου και να μην είναι απλώς οριακά, αλλά κάθε εκτίμηση στηρίζεται σε σειρά από παραμέτρους με άγνωστη εξέλιξη έως το τέλος του έτους. Έτσι, παρότι θεωρείται ότι θα επιτευχθεί κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2010, το ζητούμενο είναι να είναι ικανοποιητική και να δώσει ένα στίγμα σε επενδυτές και αγορές ότι ο κλάδος είναι σε τροχιά ανάκαμψης.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η δυνατότητα των δανειοληπτών να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, παράλληλα με την πληρωμή των φόρων που βαίνουν αυξανόμενοι.
Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε σταθεροποίηση στις καθυστερήσεις με μεγάλη προσπάθεια από πλευράς των τραπεζών.
Όσο, όμως, διατηρούνται οι συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται και εμποδίζεται η μείωση των προβλέψεων σε βάρος του τελικού αποτελέσματος.
Για το 2016 οι τράπεζες διατηρούν «μαξιλάρια» από τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, η οποία προέκυψε από τη μείωση του κόστους και από έκτακτα έσοδα που κατέγραψαν οι όμιλοι, μεταξύ αυτών η πώληση θυγατρικών και ο μετασχηματισμός της Visa Europe, όπως επίσης και από τη σταθεροποίηση των επισφαλειών.
Το 2017 τα «μαξιλάρια» αυτά δεν θα είναι αρκετά και θα χρειάζεται σαφής βελτίωση των συνθηκών, αφού θα έχουν εξαντληθεί τόσο τα έκτακτα κέρδη όσο και η αποκλιμάκωση του κόστους, επισημαίνουν τραπεζίτες, που τονίζουν ότι μόνο η επάνοδος σε ανάπτυξη θα ανακόψει τη δημιουργία νέων επισφαλειών και θα επιταχύνει τις εισπράξεις από δάνεια που έχουν ρυθμιστεί.
Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο, για το οποίο τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου, εκτιμάται από αναλυτές ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και τα προ προβλέψεων κέρδη θα είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 100 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο ωφελούνται από τη μείωση του ELA λόγω σταθεροποίησης των καταθέσεων, αξιοποίησης του waiver και αποπληρωμής ολικώς ή μερικώς των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ. Πρόκειται για ένα όφελος της τάξης των 35 με 40 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ πρόσθετο όφελος προέκυψε από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων.
Ο κλάδος μείωσε κατά περίπου 5% από τρίμηνο σε τρίμηνο το λειτουργικό κόστος ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Ο καταλύτης για την κερδοφορία είναι και φέτος και για το 2017 το ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να λάβουν οι τράπεζες και οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι 4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους από 13 δισ. ευρώ το 2015 λόγω των stress tests.
Όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, όλα καταλήγουν στα «κόκκινα» δάνεια και το βασικό ζήτημα είναι η διαχείρισή τους. Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης έκανε σε πρόσφατη ομιλία του λόγο για αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και τη χρήση όλων των εργαλείων, σημειώνοντας πάντως ότι θα είναι βλαπτική μια μαζική πώληση «κόκκινων» δανείων σε χαμηλές τιμές.
Ο κ. Καραμούζης, μάλιστα, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ τραπεζών σε περιπτώσεις κοινής έκθεσης και διερεύνησης της δυνατότητας κοινών bad banks σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων.