Στο άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς της ελληνικής κοινοπραξίας Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. που διεκδικεί το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, προχωρεί σήμερα η επιτροπή διαγωνισμού που έχει συσταθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
Το διοικητικό Συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ, εταιρείας που διαχειρίζεται την έκταση των 588 στρεμμάτων, εάν κριθεί συμφέρουσα η πρόταση της κοινοπραξίας, θα συνεδριάσει αύριο για να προχωρήσει στην κατακύρωση του έργου στο κονσόρτσιουμ της Goldair και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Κύκλοι της ΓΑΙΑΟΣΕ εκφράζουν αρχικά την ικανοποίησή τους για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, θεωρώντας ότι το έργο θα μετατρέψει σε hub το Θριάσιο.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανήκει στον όμιλο Τραπέζης Πειραιώς, με συμμετοχή 35% όμως και του ελληνικού Δημοσίου. Ιδρύθηκε το 2003 με την απόσχιση του κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑbank, κατά την εξαγορά της από την Πειραιώς. Κύριο αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εκμετάλλευση και η διαχείριση βιομηχανικών περιοχών και επιχειρηματικών πάρκων. Η Goldair Group ιδρύθηκε το 1925 από τον Δ. Γκολέμη και είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους μεταφορών στην Ελλάδα.
Η τρέχουσα προσπάθεια αξιοποίησης του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησε το 2008, οπότε και διενεργήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2010 προκηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός που ήταν επίσης άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός, που τώρα εξελίσσεται, προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις.
Το Θριάσιο αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ως συμπληρωματικό έργο και υποδομή του λιμένα του Πειραιά, αφού σε αυτό αναμένεται να διοχετευτεί μεγάλο μέρος των εισερχόμενων φορτίων είτε προς αποθήκευση είτε προς τελική μεταποίηση – συναρμολόγηση είτε προς άμεση επαναπροώθηση προς το εξωτερικό. Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε., και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, και σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι του Πειραιά.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα γίνει η παραχωρησιούχος και η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 60 έτη του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι στο επιχειρηματικό «παιχνίδι» της έντονης σεναριολογίας του καλοκαιριού κατ’ αρχάς νικητής, εάν κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, φαίνεται να βγαίνει μάλλον ο λιγότερο ισχυρός, η Κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (Τράπεζα Πειραιώς) – Goldair, η οποία έβγαλε εκτός διαδικασίας την κινεζική Cosco.
Η κινεζική εταιρεία είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον σε συνεργασία με την Εθνική Πανγαία και την Grivalia, ωστόσο δεν προσήλθε στο διαγωνισμό. Τα στελέχη της Cosco πίεζαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει η εταιρεία στην περιοχή και κάποια ακίνητα του ΟΣΕ που σήμερα ανήκουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μάλιστα είχαν ζητήσει και αναβολή του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολύ περισσότερες θα είναι εκείνες που θα δημιουργηθούν από παράπλευρες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η περιοχή του Ασπροπύργου από βαριά βιομηχανική αναμένεται σε διάστημα 2-3 ετών να γίνει περιοχή κυρίως logistics.
Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης: «Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη τόσο του τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και ειδικά των σιδηροδρομικών όσο και για τη λειτουργία του ως πύλης για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Επισήμαινε, επίσης, πως «η ανάπτυξη ενός τέτοιου τύπου οργανωμένου εμπορευματικού κέντρου θα συμβάλει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφορών, άρα και της μείωσης του κόστους των προϊόντων. Παράγοντας, ο οποίος θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας».
Πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ, αλλά και της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, υπογράμμιζε, είναι η υλοποίηση της επένδυσης στο Θριάσιο Πεδίο να διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.