Χ.Α.: Αυξημένα κατά 50% σε σχέση με τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί πέρυσι
Θετικό αντίκτυπο για τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών είχε η εμφάνιση αυξημένης κερδοφορίας το 2016, καθώς, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιρειών, τα συνολικά μερίσματα που θα δοθούν στους μετόχους είναι αυξημένα κατά 50%, στα 900 εκατ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2015.
Να επισημάνουμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των δημοσιοποιήσεων των αποτελεσμάτων, επιβεβαιώθηκε η αντιστροφή του αρνητικού αποτελέσματος των εισηγμένων και η εμφάνιση κερδών, τα οποία συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών αποτελεσμάτων ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Με κέρδη το 52% των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με το σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, χρειάστηκαν έξι χρήσεις για να επιστρέψουν πλειοψηφικά οι εισηγμένες εταιρίες σε κερδοφορία και παράλληλα να εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της τελικής γραμμής. Η τελευταία χρήση που οι εισηγμένες στο σύνολο ήταν κερδοφόρες ήταν το 2013, όταν είχαν εμφανίσει κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το 65% των εταιρειών ήταν ζημιογόνο. Το 2016 η επιστροφή σε κέρδη (turn around) ήταν όπως πρέπει καθώς, εκτός από το 1 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία, το 52% των εταιρειών έκλεισε την χρονιά στο «συν».
Πτώση τζίρου λόγω καυσίμων
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελικά αποτελέσματα 193 εισηγμένων, ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 1,7% στα 62,9 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται αποκλειστικά από τον κλάδο διύλισης και εμπορίας καυσίμων (-6,7%) λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς και του ειδικού βάρους (~24%) που έχει ο κλάδος στο σύνολο. Η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 14,3%, στα 8,54 δισ., ευρώ αντανακλώντας βελτίωση στα οργανικά περιθώρια τα οποία διαμορφωθήκαν σε 13,59% (από 11,69% πέρυσι) εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί σε επίπεδο χρήσης από το 2007. Τέλος, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων, παρά την επίδραση της ζημιάς της Finansbank από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 7 δισ. ευρώ. Οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες εμφανίζουν κέρδη 1,8 δισ. ευρώ έναντι 761 εκατ. ευρώ το 2015 (+132%).
Η κατανομή των καθαρών κερδών στα δύο εξάμηνα δείχνει μια ισορροπημένη χρήση παρά την πληθώρα αρνητικών εκτάκτων στο β’ εξάμηνο. Το καθαρό περιθώριο κέρδους εμφάνισε σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης των λειτουργικών περιθωρίων, αποτέλεσμα της προσεκτικότερης επέκτασης των εταιρειών (διατήρηση των αποσβέσεων σε σταθερά επίπεδα) και μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Στη χρήση το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε κατά 162 μονάδες βάσης στο 2,81%, ενώ στο β’ εξάμηνο κινήθηκε στο 2,44%.
Οι βελτιώσεις στις τράπεζες
Στον τραπεζικό κλάδο, μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου υπάρχουν κάποιες πιο ευδιάκριτες ποιοτικές ανακατατάξεις. Οι διαφορές στα έσοδα από τόκους κινήθηκαν σε μικρούς μονοψήφιους ρυθμούς ενώ οι ουσιαστικές βελτιώσεις φαίνονται στη γραμμή της προ-προβλέψεων κερδοφορίας όπου αποτυπώνεται η μείωση του οργανικού κόστους και η συνεισφορά των κερδών από τις πωλήσεις συμμετοχών. Οι ζημιές της Finansbank έχουν δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα για την καθαρή κερδοφορία του κλάδου, η οποία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 317 εκατ. ευρώ. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν -και ήταν συνεπείς σε κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα της χρονιάς- ήταν οι εξής:
* Μείωση της έκθεσης σε ELA και χρηματοδότηση ΕΚΤ
* Εξάλειψη του πυλώνα 2 χρηματοδότησης. Εξόφληση των Cocos (Εθνική Τράπεζα)
* Μείωση του οργανικού κόστους
* Μείωση των NPL’s και ταχύτερη μείωση των NPE’s από το πρόγραμμα του SSM
* Ταχύτερη απομόχλευση
* Πώληση θυγατρικών και ομολόγων του EFSF με καταγραφή υπεραξιών που βοήθησαν την απορρόφηση των πιστωτικών ζημιών
* Διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας (CT1:16,9%)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ – ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ