Πτώση κατά 2,9% σημείωσε ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2016, επαναλαμβάνοντας το άσχημο 2013, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της GFK, που επιβεβαιώνουν εκείνους οι οποίοι διέβλεψαν το αρνητικό σενάριο για την αγορά.
Μάλιστα, παρά την ώθηση που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο λόγω Black Friday, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ήταν οριακά πτωτικό σε σύγκριση με το σύνολο της χρήσης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της GFK, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν σταθερή (-0,1%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται σε 586 εκατ. ευρώ.
Ο τομέας με την καλύτερη επίδοση ήταν αυτός των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,6%. Ακολούθησαν οι μικρές οικιακές συσκευές με άνοδο 3,5% και οι τηλεπικοινωνίες με αύξηση κατά 1,7%.
H Black Friday
H Black Friday επηρέασε σημαντικά όλους τους ανοδικούς τομείς. Οι τηλεοράσεις, καθώς και οι παιχνιδομηχανές ήταν οι κατηγορίες που ωφελήθηκαν περισσότερο.
Οι action κάμερες διατήρησαν τη θετική τους τάση το τέταρτο τρίμηνο. Οι κάμερες με αποσπώμενους φακούς σημείωσαν επίσης αύξηση στο τρίμηνο, με τις SLR να ωφελούνται περισσότερο από την Black Friday.
Στις μεγάλες οικιακές συσκευές οι απορροφητήρες ήταν η μόνη κατηγορία που παρουσίασε θετικό πρόσημο. Οι τηλεπικοινωνίες παρέμειναν θετικές, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Τα κινητά τηλέφωνα, που είναι η κύρια κατηγορία, είχαν σχετικά σταθερή παρουσία σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Σημαντική αύξηση επίσης παρουσίασαν στο τέλος της χρονιάς τα ακουστικά και τα wearables.
Η πληροφορική
Αντίθετα, μεγάλες ήταν οι απώλειες που σημείωσε ο τομέας της πληροφορικής (-4,4%), παρά το γεγονός ότι η Black Friday ανέκοψε κάπως την καθοδική πορεία των πωλήσεων των προϊόντων του συγκεκριμένου τομέα. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (-6,5%), οι μεγάλες οικιακές συσκευές (-3,2%), καθώς και το σύνολο του τομέα των φωτογραφικών ειδών (-5,7%).
Οι αναλυτές τονίζουν πως ναι μεν η Black Friday βοήθησε τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο, έφερε όμως πωλήσεις πιο μπροστά, που τις στερήθηκε ο Δεκέμβριος.
Ωστόσο, η άνοδος που σημείωσαν εκείνη την ημέρα ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ήταν κάτι παραπάνω από αξιόλογες.
Εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί το 2017 αλλά πιο οργανωμένα από τις επιχειρήσεις και πιο αποτελεσματικά για τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους.
Αυτό αφορά τη διάθεση των προϊόντων, τη διαμόρφωση των τιμών, τη βελτίωση της οn line εξυπηρέτησης των πελατών και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων.
Σύνολο χρήσης
Το μήνυμα που στέλνει το 2016 προς τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι αρνητικό και ανησυχητικό για την πορεία. Οι απώλειες έπεσαν κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2015 και ο τζίρος στο 1,9 δισ. ευρώ.
Από τους επιμέρους τομείς τις μεγαλύτερες απώλειες 20,6% σημείωσε ο κλάδος της πληροφορικής, ακολούθησαν τα φωτογραφικά είδη με πτώση 8,7%, τα είδη αναλωσίμων και εξοπλισμού γραφείου με κάμψη κατά 3,5%.
Αντίθετα θετικά κινήθηκαν οι μεγάλες οικιακές συσκευές με αύξηση πωλήσεων κατά 3,1%, οι μικρές οικιακές συσκευές κατά 2,8%, οι τηλεπικοινωνίες με άνοδο κατά 2,9%.
Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.
Η αγορά
Οι αισιόδοξοι τονίζουν πως η αγορά έχει φτάσει πλέον στο σημείο ισορροπίας της, προς τα κάτω.
Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν πως μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η κάθετη αγορά των προϊόντων πληροφορικής που καταγράφει αρνητική πορεία και παρασύρει το σύνολο σχεδόν του κλάδου.
Εάν το ΙΤ συγκρατήσει τις απώλειές του, τότε η αγορά μπορεί να ανακάμψει και να περάσει εκ νέου σε θετικό πρόσημο το 2017. Διαφορετικά η εικόνα θα είναι άσχημη.
ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ – lkal@naftemporiki.gr