Ισχυρή αύξηση κατά 23% παρουσίασαν στο α’ εξάμηνο του 2016 τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου MIG, φτάνοντας στα 68,5 εκατ. ευρώ, έναντι 55,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών των εταιρειών holding και των μη επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, εμφανίζονται τελικά σχετικά μειωμένα στα 47,7 εκατ. ευρώ, έναντι 48,3 εκατ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης κατά 13,6 εκατ. ευρώ από τη διενέργεια έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο Μαρινόπουλος. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 2%, στα 524 εκατ., ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημία 45,9 εκατ., έναντι ζημίας 51,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2015. Όσον αφορά την πορεία των βασικών θυγατρικών εταιρειών, η διοίκηση σημειώνει:
Όμιλος Attica: Το κυριότερο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2016 είναι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 14%, στα 21,7 εκατ. ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στο παραπάνω είναι η αύξηση του μεταφορικού έργου και η εξοικονόμηση κόστους καυσίμων, απόρροια της υποχώρησης των τιμών των καυσίμων. Επισημαίνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα όσον αφορά την τουριστική κίνηση, με υψηλότερη κίνηση τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και χαμηλότερη τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για περαιτέρω ανάπτυξη σε νέες διεθνείς αγορές, η Attica σύναψε συμφωνία τον Ιούνιο 2016 με την τράπεζα «BMCE Bank Of Africa Group (BMCE)» του Μαρόκου για τη δρομολόγηση πλοίων μεταξύ Μαρόκου και ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρείας «Africa Morocco Links (AML)», με έδρα το Μαρόκο. Η υλοποίηση της συμφωνίας ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου 2016 με τη δρομολόγηση από την AML δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στη γραμμή Tanger Med (Μαρόκο) – Algeciras (Ισπανία).
Όμιλος Vivartia: Εξαιρουμένης της επιβάρυνσης ποσού 12,7 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη διενέργεια έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο Μαρινόπουλος, τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 23,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% έναντι του α’ εξαμήνου 2015. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη συνεχιζόμενη αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, όπως αυτή απεικονίζεται στη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα στο 34,1%. Περιλαμβανομένης της εν λόγω έκτακτης επιβάρυνσης, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2015. Οι εταιρείες του ομίλου Vivartia διατήρησαν την ηγετική τους θέση στους κύριους τομείς δραστηριότητας, τόσο στην αγορά του φρέσκου γάλακτος (μερίδιο αγοράς 33,5% το 5μηνο 2016) όσο και στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών (μερίδιο αγοράς 62,8% το α’ εξάμηνο 2016). Η Vivartia παραμένει ηγέτιδα εταιρεία στη συνολική αγορά γάλακτος στην Ελλάδα, με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 27,5% (στοιχεία για το 5μηνο 2016).
Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2016 είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 2% έναντι του α’ εξαμήνου 2015, στα 116,7 εκατ. ευρώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες αγοράς λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, και η σημαντική ενίσχυση των αποτελεσμάτων EBITDA (αύξηση κερδών 53% έναντι του α’ εξαμήνου 2015, στα 18,2 εκατ. ευρώ). Στις δημοσιευμένες πωλήσεις και τα αποτελέσματα EBITDA περιλαμβάνεται η επιβάρυνση λόγω της υποχρέωσης εφαρμογής των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής και εκατ. εκπτώσεων (claw back και rebate) στον κλάδο υγείας, οι οποίοι ισχύουν αναδρομικά από την 01.01.2013 έως την 31.12.2018.