Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι στόχοι του νομοθετικού πακέτου καθαρής ενέργειας της Ε.Ε. για το 2030, όπως αυτοί εγγράφονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και όλα τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση υλοποίησής του.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και που, όπως είπε, είναι αναγκαίο να διακρίνεται από δύο γνωρίσματα.
Ειδικότερα, η ετερογένεια των ενεργειακών μιγμάτων ανά την Ευρώπη επιβάλλει τη στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η διατήρηση των εγχώριων πηγών να καταστεί συμβατή με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. «Οφείλουμε να πετύχουμε μια χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου και στο δικαίωμα των κρατών-μελών να καθορίζουν το εθνικό τους ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με αυτό, οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι κι οι επενδύσεις σε επιμέρους τομείς να καθοδηγούνται από τα εθνικά σχέδια δράσης» σημείωσε.Αφενός κάθε χώρα να διατηρήσει έναν βαθμό ελευθερίας ως προς την προσαρμογή της στο πακέτο που να συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες που έχει το ενεργειακό της μοντέλο, με τις δυνατότητες συγκρότησης περιφερειακών αγορών και με το βαθμό εκπλήρωσης των ενεργειακών στόχων 2020, αφετέρου η περαιτέρω απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, μέσω προσαρμογής των μηχανισμών επάρκειας ισχύος και λήψης μέτρων για ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής εξοικονόμησης, να γίνεται με σταθερά και ισόρροπα βήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Στήριξη στους «ευάλωτους»
Κατά τον υπουργό, θετικό βήμα αποτελεί η χρήση της ενεργειακής απόδοσης ως εργαλείου μείωσης της ενεργειακής ζήτησης, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Θεωρεί, όμως, πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας κοινός και σαφής ορισμός της ενεργειακής φτώχειας, τόσο από την άποψη των κριτηρίων όσο και της μεθοδολογίας, που θα συνεισφέρει στην αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων μέτρων και πολιτικών αντιμετώπισής της.
Όσον αφορά, ειδικότερα, την Ελλάδα, ο νησιωτικός χαρακτήρας της προϋποθέτει μία ενδελεχή μελέτη για το πώς τα νησιωτικά συστήματα της χώρας θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προτεινόμενου πακέτου. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων αυτών, τον προσεχή Ιούνιο στα Χανιά. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ο στόχος της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις δυνατότητες που έχουν οι εθνικές οικονομίες να κινητοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων, καθώς επίσης και τις δημοσιονομικές δυνατότητές τους.
Ένα πρώτο θετικό βήμα θα ήταν οι όποιες δημόσιες δαπάνες προκύψουν, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, να μη συνυπολογιστούν στο χρέος και στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε τους στόχους που έχουν τεθεί για τα προηγμένα βιοκαύσιμα ως εξαιρετικά φιλόδοξους, προσθέτοντας παράλληλα ότι η πολυπλοκότητα του συστήματος, όπως περιγράφεται στη νέα πρόταση Οδηγίας, μειώνει τη δυνατότητα ευελιξίας των κρατών-μελών. Ταυτόχρονα, διαπίστωσε πως προκύπτει σοβαρό ζήτημα με την προτεινόμενη μετάβαση από τα συμβατικά στα προηγμένα βιοκαύσιμα, καθώς οι υφιστάμενες επενδύσεις στα συμβατικά βιοκαύσιμα θα απαξιωθούν και θα υπάρξει σχετική απώλεια θέσεων εργασίας, με συνεπακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ