σχυρές επιδόσεις εξακολουθεί να καταγράφει η ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize, στο φετινό εννεάμηνο, εμφανίζοντας ανοδική πορεία εσόδων και διεύρυνση της θέσης της στην αγορά. Σε επίπεδο επενδύσεων η αλυσίδα έχει δαπανήσει συνολικά κεφάλαια 54 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», έως το σύνολο του έτους το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πέρα από τα νέα καταστήματα, μέρος των κεφαλαίων θα κινηθεί στην κατεύθυνση της προβολής και προώθησης, καθώς και της πριμοδότησης τιμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πολιτική των προωθητικών ενεργειών κυμαίνεται πλέον στο 20% του τζίρου της αλυσίδας. Σχετικά με την πορεία του εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών της ΑΒ διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
«Παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφει σημαντική μείωση κατά τη διάρκεια του έτους, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδια αγοράς, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά» επισημαίνει στέλεχος της εταιρείας σχολιάζοντας τις επιδόσεις της.
Επίσης, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που εξακολουθεί να επικρατεί, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, με επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2016. Σημειώνεται ότι την περασμένη τριετία (2013-2015) το ποσό επενδύσεων ανήλθε στα 260 εκατ. ευρώ.
13.800 εργαζόμενοι
Σημειώνεται ότι το συνολικό δίκτυο της αλυσίδας αριθμεί σήμερα 367 καταστήματα, ενώ στο φετινό εννεάμηνο λειτούργησαν 26 νέα σημεία: 17 ΑΒ, 1 cash&carry και 8 franchise. Κατ’ επέκταση, δημιουργήθηκαν 871 νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στην τριετία 2013-2015 η εταιρεία δημιούργησε 1.913 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, στην ΑΒ Βασιλόπουλος απασχολούνται πάνω από 13.800 εργαζόμενοι, κατατάσσοντας την αλυσίδα μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας την πορεία του εννεαμήνου ο Λεωνίδας Βρεττάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στους καταναλωτές σημείωσε ότι «η σχέση μας, η σχέση που δημιούργησε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος 78 χρόνια πριν, παραμένει ζωντανή στην καθημερινότητά μας, στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό».
Στη θετική πορεία της ελληνικής θυγατρικής αναφέρθηκε και ο CEO του μητρικού ομίλου of Ahold Delhaize, Dick Boer, σημειώνοντας ότι «η αύξηση σε συγκρίσιμη βάση καταστημάτων στην Ελλάδα βελτίωσε τα λειτουργικά περιθώρια στη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης». Αντίστοιχα, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, «οι ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα αποδίδονται στον καλό έλεγχο του κόστους και στη μόχλευση των πωλήσεων».
Ο όμιλος
Σε επίπεδο ομίλου, στο εννεάμηνο τα έσοδα ανήλθαν σε 34,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 21,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και τα καθαρά κέρδη σε 686 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,9%. Σχετικά με την εικόνα του τρίτου τριμήνου τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 236 εκατ. ευρώ, έναντι των 189 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 13,8 δισ. ευρώ.
Ο Dick Boer χαρακτήρισε τα αποτελέσματα μια «σταθερή απόδοση», ειδικά υπό το πρίσμα των αντίξοων συνθηκών στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες τροφίμων λιανικής έχουν να αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό και έντονο ανταγωνισμό. Παρ’ όλα αυτά, χθες η τιμή της μετοχής του ομίλου υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 3% -στη χειρότερη πτώση των τελευταίων 7 μηνών-, γεγονός που αποδίδεται στα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που εμφάνισε η Ahold Delhaize.
φώτο :Λεωνίδας Βρεττάκος Διευθύνων Σύμβουλος