Και νέα αναβολή παίρνει ο χρόνος διεξαγωγής της ετήσιας δημοπρασίας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, που κανονικά είχε προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ λήγει σήμερα, άρα είναι πολύ μικρό το διάστημα που απομένει έως την ερχόμενη Τρίτη.
Σημειώνεται πως η δημοπρασία αυτή είναι η πρώτη που θα γίνει, μετά την υποχρεωτική -βάσει της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές- αύξηση της ποσότητας αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, στο 16% για το έτος 2017, ποσοστό που θα φθάσει στο 20% το 2021. Μέχρι σήμερα η ΔΕΠΑ δημοπρατούσε το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου.
Στο μεταξύ, ιδιωτική εταιρεία για συνεργασία στο έργο που προωθούν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ με στόχο την τροφοδοσία των νησιών και της Δυτικής Ελλάδας με υγροποιημένο αέριο, LNG, αναζητεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θοδωρής Κιτσάκος στο ελληνορωσικό συνέδριο για την ενέργεια.
Στόχος του ίδιου είναι να αυξηθεί η κατανάλωση αερίου στη χώρα και να φθάσει στα 4-5 δισ. κυβικά μέτρα, από 3,6 δισ. κ.μ. αερίου που είναι σήμερα. Όπως είπε, το σχέδιο της επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου έχει περάσει στο πακέτο Γιούνκερ, έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και γίνονται προσπάθειες για να υλοποιηθεί. Οι τρεις νέες περιοχές όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το δίκτυο είναι οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, απ’ όπου θα ξεκινήσει η επέκταση, και ακολουθούν η Κεντρική Ελλάδα – Εύβοια και η Κεντρική Μακεδονία.
Η ένταξη στο δίκτυο των τριών αυτών περιοχών μπορεί να προσθέσει 0,6 δισ. κυβικά μέτρα στην ετήσια ζήτηση αερίου. Η ΔΕΠΑ αγοράζει σήμερα αέριο από τη ρωσική Gazprom, που είναι και ο βασικός προμηθευτής της χώρας μας, την τουρκική Botas και την αλγερινή Sonatrach, από την οποία παραλαμβάνει φορτία LNG. Από το 2021 θα τροφοδοτείται με αέριο και από τον αγωγό Transadriatic Pipeline, καθώς έχει συμβολαιοποιηθεί φορτίο 1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως μέσω του ΤΑΡ.