Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, συνεχίζεται μετά και την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να απορρίψει την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία για την ανάκληση προγενέστερης απόφασης του υπουργού περί επιστροφής του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου».
Με τη νέα απόφαση για μία ακόμη φορά μπαίνει ένα καινούργιο εμπόδιο στο επενδυτικό έργο της Eldorado Gold, γεγονός που αντικατοπτρίζει την παρελκυστική κατά το δοκούν πολιτική του υπουργού Περιβάλλοντος και της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, διατυπώσεις και αποφάσεις, όπως σχολιάζουν οικονομικοί κύκλοι.
Επί του πρακτέου μπορεί μεν η νέα απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη να μην αφορά την τωρινή δραστηριότητα της εταιρείας, επηρεάζει όμως την εξέλιξη και τη μελλοντική της πορεία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το συνολικό έργο και την επένδυση της Εldorado Gold στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται σε μια πρώτη ανάγνωση, λένε όσοι εμπλέκονται με το έργο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα καθορίσουν το επόμενο στάδιο της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως έχει αποδειχθεί εξάλλου και στη μέχρι τώρα πορεία της επένδυσης της Εldorado Gold στην Ελλάδα. Και όλα αυτά, όπως τονίζεται από ειδικούς του χώρου, ενώ ήδη η Ευρώπη προχωρά στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τον Καναδά.
Η επίμαχη τεχνική μελέτη
Για την ιστορία, το καλοκαίρι (Ιούλιος 2016) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει από την Ελληνικός Χρυσός επεξηγήσεις σχετικά με την «τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου». Τότε το υπουργείο είχε επισημάνει πως, κατά την τεχνική κρίση της υπηρεσίας, εντοπίζονται ουσιώδεις ανεπάρκειες/ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να απαντηθούν από την πλευρά της εταιρείας.
Αμφισβητούσε τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης και τα αποτελέσματα των υδρομεταλλουργικών δοκιμών, τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Outotec για την Ελληνικός Χρυσός. Κατόπιν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει αίτηση, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού (Ιούλιος 2016) και προέβλεπε την επιστροφή του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου». Η εταιρεία προέβαλε την άποψη ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/15 του ΣτΕ.
Η μονάδα μεταλλουργίας
Να σημειωθεί πως η μονάδα μεταλλουργίας με την οποία σχετίζεται άμεσα η συγκεκριμένη τεχνική μελέτη αντιστοιχεί στην υλοποίηση της τρίτης και τελευταίας φάσης του έργου της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας και αναμένεται να ξεκινήσει έπειτα από 6-7 χρόνια, ωστόσο είναι ύψιστης σημασίας για την εταιρεία και συνδέεται με την παραγωγή του τελικού προϊόντος, το οποίο θα προκύπτει από την κατεργασία των μεταλλευμάτων χρυσού.
Μέχρι σήμερα έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αδειοδότηση για τη μονάδα εμπλουτισμού. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αντίδραση από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με τη νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Να σημειωθεί πάντως πως στην πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2016 της Eldorado Gold, ο Paul Wright, CEO της εταιρείας, για μία ακόμη φορά είχε κάνει αναφορά στις υψηλές προσδοκίες από την επένδυσή της στην Ελλάδα.