Οικονομική ευρωστία, υψηλή κερδοφορία, υψηλή απόδοση με άριστο αποτέλεσμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συνεχή πρόοδο και καινοτομία με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας αποτελούν τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Ομίλου Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της δομής του στους τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητάς του, τα μέταλλα, την ενέργεια και τα αντίστοιχα έργα (EPC), όπως τονίστηκε από τη διοίκηση στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ο Όμιλος πραγματοποιεί μεγαλύτερο του 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και το 2016 προχώρησε σε επέκταση της παρουσίας του στην αγορά της Αμερικής.
Εστιάζοντας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου, στις επιδόσεις των εταιρειών που τον απαρτίζουν, επεσήμανε τις σημαντικές συνέργειες που επιτυγχάνουν.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του Ομίλου, η Αλουμίνιο της Ελλάδας αποτελεί τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη παραγωγό αλουμίνας και πρωτογενούς αλουμινίου στη Ν.Α. Ευρώπη.
Μετά και την ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων περιορισμού κόστους παραγωγής και την υλοποίηση συμφωνίας για την τιμή της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ η εταιρεία κατατάσσεται πλέον στις τρεις πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Μάλιστα, για τις οικονομικές χρήσεις 2017-2018 έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος περιορισμού κόστους με την κωδική ονομασία The Best, προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, καθιστώντας την πλήρως επιπλέον ανθεκτική στη διεθνή συγκυρία και υπολογίσιμη εξαγωγική δύναμη. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία παράγει το 17% του συνόλου παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη.
Στην ενέργεια η έμφαση δίνεται στη λιανική μέσω της Protergia που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας στην ελληνική αγορά με ραγδαία αύξηση της δραστηριότητάς της (+130% από την αρχή του χρόνου) και στόχο έχει την κάλυψη ποσοστού περίπου 10% της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2018, βοηθούσης και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Αναφορικά με τη METKA, στόχος της παραμένει η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Αμερικής. Έμφαση επίσης δίνεται σε σύνθετα ενεργειακά έργα σε περιοχές με ανάπτυξη.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο κλάδος των EPC έργων είχε EBITDA 38,7 εκατ. ευρώ, της μεταλλουργίας 37 εκατ. ευρώ, της ενέργειας 27,2 εκατ. ευρώ και τα συνολικά EBITDA του Ομίλου ανήλθαν στα 101,4 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστιαία βάση ο τομέας των EPC αντιπροσωπεύει το 40% των EBITDA, της ενέργειας το 26% και της μεταλλουργίας το 35%.
Στο α’ εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 635,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 636,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παραμένοντας σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 101,4 εκατ. ευρώ από 118,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 12,4 εκατ. ευρώ, έναντι 32,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ευ. Μυτιληναίος: Κομβικής σημασίας για την Ελλάδα η συμμετοχή στο QE
Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό κλίμα της Ελλάδας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων που δυσχεραίνει τον δανεισμό και κατ’ επέκταση τη δραστηριότητά τους, καθιστώντας τες παράλληλα ευάλωτες σε επιθετικές κινήσεις εξαγορών.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα η αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, γεγονός που εάν συμβεί θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία και το επιχειρείν πανταχόθεν, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα τηρηθούν οι όροι που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να επιτευχθεί μία συμφωνία για αναπροσαρμογή του χρέους (reprofiling, όπως διατυπώθηκε χαρακτηριστικά) και αποπληρωμή του με αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 2%, όπως προβλέπεται εξάλλου και από το ΔΝΤ.