Τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ανέλαβε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης (στη φωτογραφία)..
Είναι η πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο διάστημα που τη θέση αυτή αναλαμβάνει τραπεζίτης που δεν είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, καθώς τιμής ένεκεν οι πρόεδροι της τελευταίας αναλάμβαναν την προεδρία της ΕΕΤ. Η εκλογή του κ. Καραμούζη έχει σημασία, καθώς στο πρόσωπό του υπήρχε απόλυτη συναίνεση, ενώ αναμένεται ότι ανοίγει νέα σελίδα στη δραστηριότητα της Ένωσης Τραπεζών αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε ήδη μια πλήρης ατζέντα για την αναβάθμισή της τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός Ελλάδας.
Η επίτευξη συνεργασιών για την προώθηση των θέσεων της Ένωσης θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα, ενώ θα δρομολογηθεί η αλλαγή του καταστατικού προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του συμβουλίου.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της δραστηριότητας της Ένωσης Τραπεζών στο σημερινό περιβάλλον προκλήσεων για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται, δε, ότι άνοιξε ο δρόμος για το rotation, δηλαδή την εναλλαγή επικεφαλής των τραπεζών στη θέση του προέδρου της ΕΕΤ, μετά την παράδοση δεκαετιών σύμφωνα με την οποία τη θέση μονοπωλούσε ο εκάστοτε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΕΤ, ως αντιπρόεδροι εξελέγησαν, επίσης ομόφωνα, οι Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και Βασίλειος Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank.
Μέλη του δ.σ. είναι οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank, Αιμίλιος Κυριάκου, διευθύνων σύμβουλος της CITIBANK, Steve Banner Chief Executive Officer της HSBC Bank και χωρίς δικαίωμα ψήφου ο γενικός γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.