«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα και προσφέρει “ευκολία συναλλαγών” συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ οι συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».
Το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «N», εν όψει της πρώτης ευρωπαϊκής διάσκεψης της Concordia, ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρόεδρος της Concordia και μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. του ομίλου Libra, από τους λίγους ελληνικών συμφερόντων επιχειρηματικούς ομίλους που τόλμησε να τοποθετήσει κεφάλαια στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης (συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, εξαγορά των αιολικών πάρκων της γαλλικής Edf στη χώρα μας, ξενοδοχεία Grace, Cocomat κ.α.).
Ο Νίκος Λογοθέτης, ένας εκ των τριών γιων του Μιχάλη Γ. Λογοθέτη που δημιούργησε τον παγκόσμιο όμιλο Libra (Γεώργιος και Κωνσταντίνος τα αδέλφια του), μιλά για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο για τις επενδύσεις σε υποδομές που θα υποστηρίξουν την αναμενόμενη ανάπτυξη, το εργαλείο Concordia Partnership Index που κατατάσσει την Ελλάδα στην 39η θέση μεταξύ 72 χωρών, την ανάγκη χαμηλότερης φορολόγησης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης του συστήματος νομικών δικαιωμάτων, αλλά και για την προσφυγική κρίση.
Αν δεν γνώριζα την επενδυτική δραστηριότητα του ομίλου Libra στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θα αναρωτιόμουν τι σκέψεις μπορεί να κάνει για την πατρίδα σε μια περίοδο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση ένας γόνος ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας από το Μανχάταν, όπου εργάζεται πάνω σε ένα νέο μοντέλο ΜΚΟ (Concordia) που αναπτύσσει στρατηγικό διάλογο για την επίλυση διεθνών θεμάτων. Γνωρίζοντας όμως τη δράση του, θα σας ρωτήσω σε ποιους τομείς της οικονομίας διαβλέπετε επενδυτικές ευκαιρίες με βιώσιμες προοπτικές;
«Έχουμε βαθιά πίστη στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το εξαιρετικό πνευματικό κεφάλαιο της χώρας θα έχει θετική και ουσιαστική επίδραση στις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια σκηνή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο… Στην Concordia ψάχνουμε διαρκώς για επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς που μπορούν να πραγματοποιηθούν συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναφερθούμε σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας όπως δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές και περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών που προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι οικονομίες που στοχεύουν στην αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας είναι ανάγκη να δημιουργούν υποδομές που θα μπορούν υποστηρίξουν την αναμενόμενη ανάπτυξη».
Το Concordia Summit, του οποίου είστε συνιδρυτής μαζί με τον Matthew Swift, εντάσσεται στο φάσμα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που υποστηρίζει ο όμιλος Libra στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η απόφαση της διοργάνωσης της διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα (6-7 Ιουνίου) συνδέεται με την κυοφορία κάποιων συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας;
«Ο σκοπός του ευρωπαϊκού συνεδρίου της Concordia στην Αθήνα είναι να συνεισφέρει στη διάδοση της γνώσης και να καθιερώσει τη συζήτηση για θέματα συνεργασίας σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής η Αθήνα κατέχει στρατηγικό ρόλο και ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσικό να ελκύει διαφορετικά κοινά για να συζητήσουν για τόσο κρίσιμα ζητήματα. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες».
Θέλετε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποια από τα επιτεύγματα της Concordia με αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία;
«Έχοντας στο ενεργητικό μας έξι μεγάλες συνόδους κορυφής και πάνω από 20 επιμέρους διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε ότι έχουμε καταφέρει να εμπλέξουμε σε πραγματικά κρίσιμες συζητήσεις έναν απίστευτο αριθμό ανθρώπων με σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη. Στην ετήσια διάσκεψη της Concordia στη Νέα Υόρκη συγκεντρώσαμε φέτος πάνω από 2.500 σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων 40 πρώην και νυν αρχηγών κυβερνήσεων, καθώς και κορυφαίων διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Παράλληλα, το Partnership Index που έχουμε δημιουργήσει έχει καθιερωθεί ως βασικός δείκτης για την κατάταξη των χωρών βάσει της ετοιμότητας που επιδεικνύουν και της ανάγκης που υπάρχει για δημιουργία συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μέσω μια δυνατής πλατφόρμας διαλόγου και ενός περιβάλλοντος ανταλλαγής γνώσης, ένα μοντέλο ή μια ενέργεια που έχει θετική επίδραση σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλα μέρη. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Στήριξης Προσφύγων στον Καναδά, που διοργανώνει αυτόν τον μήνα μια διάσκεψη για να μοιραστεί το μοντέλο στήριξης των προσφύγων από τον ιδιωτικό τομέα, με άλλες ομάδες υποστήριξης, ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών και της επιχειρηματικότητας και με εκπροσώπους κυβερνήσεων. Τα τελευταία χρόνια, το παράδειγμα του Καναδά έχει δείξει ότι οι πρόσφυγες που υποστηρίζονται οικονομικά και κοινωνικά από ιδιώτες, οικογένειες ή φορείς, είναι πιο πιθανό να ενταχθούν αποτελεσματικά στην κοινωνία. Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης της χώρας έχει ως στόχο να προσφέρει εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εθνικές κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να αναπαράγουν το μοντέλο του Καναδά. Αυτό ακριβώς το πνεύμα της διάχυσης επιτυχημένων προσεγγίσεων/παραδειγμάτων πέρα από σύνορα αποκρυσταλλώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ίδια την αποστολή της Concordia».
Ως εργαλείο, το Concordia Index αναδεικνύει κάποιες παγκόσμιες προτεραιότητες; Ειδικότερα για την Ελλάδα ποιο είναι το στίγμα;
«Από τις 72 χώρες που περιλαμβάνονται στον Δείκτη του 2016, η Ελλάδα βρίσκεται στην 39η θέση ως προς την ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι υπάρχει ένα σχετικό έλλειμμα υποδομών και ως εκ τούτου ενδέχεται να μη βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επενδυτών με τις χώρες στις οποίες μπορεί να υπάρχει αντίκτυπος. Το θετικό όμως είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αρκετές άλλες χώρες ως προς την “ευκολία συναλλαγών” ως αποτέλεσμα των χαμηλών δασμών και της μεγαλύτερης πρόσβασης σε εγχώρια πίστωση.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση ως προς την ετοιμότητα που επιδεικνύει για συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Όμως τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που παρατηρούνται τελευταία θα πρέπει να ενισχύσουν αυτήν τη σχετικά χαμηλή ετοιμότητα, σε συνδυασμό με χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και ενισχύοντας το σύστημα νομικών δικαιωμάτων».
Στο Concordia Summit αναμένεται να αναπτυχθεί στρατηγικός διάλογος για θέματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, όπως η προσφυγική κρίση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ασφάλεια στην περιοχή κ.ά. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός στην επιλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση της πρώτης ευρωπαϊκής διάσκεψης της Concordia όταν όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι σε έξαρση;
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα ως προορισμός μεταναστών μάς έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Αθήνας για το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο της Concordia. Συγκεκριμένα, η παρούσα κατάσταση σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά μάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Περίπου 3.500 παιδιά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί ως αιτούντες για άσυλο ή ως μετανάστες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.500 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα που δεν έχουν ένα ασφαλές σπίτι. Μέσω συνεργασιών, πιστεύουμε ότι τόσο αυτό όσο και άλλα σημαντικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Γνωρίζουμε ποιες προσωπικότητες θα παρευρεθούν σ’ αυτή τη διάσκεψη;
«Οι προσκλήσεις για το συνέδριο θα σταλούν τον Ιανουάριο και θα απευθύνονται σε ηγέτες από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στους οποίους θα είναι πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, καθώς και σημαντικοί επιχειρηματίες και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανισμών».
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- naftemporiki.gr