Το πρώτο δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η διαχείριση των Κινέζων στον ΟΛΠ έδωσε η νέα διοίκηση της εταιρείας, η οποία μέσα σε 75 ημέρες πέτυχε να ολοκληρώσει τη νέα προβλήτα κρουαζιέρας του Αγίου Νικολάου.
Το έργο, το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Θεωρείται, μάλιστα, πρόκριμα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να συναινέσει και να προχωρήσει η χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κρουαζιέρας, που είναι η επέκταση του λιμανιού προς την πλευρά του Φαλήρου.
Η νέα βάση, που θα έχει τη μορφή τρίαινας, θα μπορεί να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς. Η πρώτη φάση, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 95% από το ΕΣΠΑ. Η δεύτερη φάση, η οποία βρίσκεται στα σχέδια των Κινέζων, θα προχωρήσει με αυτοχρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στον ΟΛΠ το τελευταίο διάστημα ήταν όλοι σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο «πρόβα τζεναράλε» στον προκαθορισμένο χρόνο, ώστε η νέα διοίκηση να στείλει το μήνυμά της προς όλους τους αποδέκτες.
Οι Κινέζοι, που δίνουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του νέου προβλήτα στις 3 Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου του ομίλου Cosco, του Captain Xu Lirong, και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.
Το στοίχημα
Στην ουσία της υπόθεσης, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ πέτυχε και να μην επιστρέψει το λιμάνι την επιδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για τον προβλήτα του Αγίου Νικολάου (λόγω πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου), αλλά και να δείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει δεσμευτεί.
Και αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό διότι, σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει στην περιφέρεια, το 2017 θα είναι σε θέση να απορροφήσει περίπου 20 εκατ. ευρώ για το μεγάλο έργο της κρουαζιέρας. Η κινεζική κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, ενώ παράλληλα, με τις ενέργειες που γίνονται στην Κίνα με την προσέλκυση όλων και περισσότερων αλλά και μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, σχεδιάζεται και η «κάθοδος των μυρίων» Κινέζων προς τη Μεσόγειο. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο οι Κινέζοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για την ανάπτυξη της «επιχείρησης κρουαζιέρα».
Οι εταιρείες κρουαζιέρας
Εκτός από τους Κινέζους, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρχών της Κίνας θα έρχονται στη Μεσόγειο και τη χώρα μας, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη ρίξει γέφυρες προς τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, ενώ συμμετείχε και στην περσινή έκθεση Seatrade του Μαϊάμι. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος operator στον κόσμο, η Carnival, έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη λειτουργία terminal κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να αυξήσει τη θέση της όσον αφορά το home port στη χώρα μας.