Υψηλούς στόχους όσον αφορά την ενίσχυση του δικτύου του θέτει ο ΟΤΕ για την τετραετία 2017-2020. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, «είναι στρατηγική μας απόφαση να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Δημιουργούμε τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης».
Όπως τονίζεται, ο ΟΤΕ έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ κατά την προηγούμενη εξαετία, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον επενδύσεις του ομίλου για φάσμα και υπηρεσίες τηλεόρασης.
Οι στόχοι για το 2017
Οι στόχοι του ομίλου για το 2017 περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, την αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης, την ενίσχυση των ταχυτήτων στο mobile internet και την προσφορά νέων δυνατοτήτων και υπηρεσιών.
Αναλυτικά, στη σταθερή τηλεφωνία ο όμιλος περνάει οπτικές ίνες για να διαθέσει μέσα στη χρονιά υπερυψηλές ταχύτητες στο σταθερό internet μέσω της τεχνολογίας Vectoring, μόλις αυτό επιτραπεί από τη ρυθμιστική αρχή. Ήδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL COSMOTE να αυξάνεται συνεχώς. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).
Στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 4G ανέρχεται ήδη σε 93%, παραμένοντας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό, και του δικτύου 4G+ σε 82%. Πρόσφατα, ο ΟΤΕ διέθεσε ταχύτητες έως και 500 Mbps σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές και στα σχέδια περιλαμβάνεται να προχωρήσει η επέκταση της υπηρεσίας σε όλη τη χώρα με ταχείς ρυθμούς.
Επίσης μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί και το έργο Rural Broadband για τη διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη το 90% της κατασκευής του, ενώ ταχύτητες VDSL έως 50Mbps έχουν ήδη διατεθεί εμπορικά σε πάνω από 250 οικισμούς. Το έργο σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Παράλληλα, εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο μετασχηματισμού του δικτύου σταθερής σε All IP σε όλο το εύρος των υποδομών και των υπηρεσιών του Ομίλου. Στόχος του είναι η καλύτερη εμπειρία του πελάτη με την παροχή κορυφαίας ποιότητας ΙP τηλεφωνίας, high definition (HD) voice και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, αλλά και η λειτουργική αποδοτικότητα.