«Λευκός καπνός» φαίνεται πως θα βγει σύντομα από το πολύκροτο σίριαλ των διαβουλεύσεων μεταξύ των Αζέρων και της ελληνικής πλευράς για την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με την αντιπροσωπεία της εταιρείας Socar, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ -παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στη συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με την ολιγόλογη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν σε όλες τις λεπτομέρειες τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Socar ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει. Στο διάστημα αυτό, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη.
Ήδη αποφασίσθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας της οποίας θα ηγούνται ο αντιπρόεδρος της Socar Ελσάντ Ναζίροφ και ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος. Οι ίδιοι θα έχουν στενή συνεργασία με την ιταλική Snam (συνέταιρος της Socar στον ΤΑΡ που ενδιαφέρεται για το 17%, από το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που θα περιέλθει στους Αζέρους) και την Κομισιόν.
Συμβιβαστική λύση
Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τροποποίηση στην επίμαχη διάταξη για τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, γι’ αυτό άλλωστε η Socar ζήτησε να παρατείνουν έστω και για λίγες ημέρες την εγγυητική επιστολή που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, οι Αζέροι, οι οποίοι έχουν απειλήσει μέχρι και με αποχώρηση από τη συμφωνία, λόγω των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ, είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά. Η νέα ρύθμιση, η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης του δανείου, δίνει στη ΡΑΕ το δικαίωμα να αποφασίζει πώς θα κατανέμεται , μετά το έτος 2017, στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ η προσαύξηση, για τα έσοδα της περιόδου 2006-2015 που θα πρέπει να ανακτήσει ο Διαχειριστής.
Η αλλαγή, σε σχέση με την αμφιλεγόμενη διάταξη Σκουρλέτη που είχε ψηφιστεί μόλις τον Ιούλιο του 2016, αφορά τον επιμερισμό της ανακτήσιμης διαφοράς, καθώς η καταργούμενη ρύθμιση του νόμου 4409/16 προέβλεπε ότι αυτή «κατανέμεται ισόποσα σε κάθε ένα έτος από τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 με προσαύξηση βάσει του ύψους του τρέχοντος πληθωρισμού».
Αιτία ρήξης
Σημειώνεται πως η τροποποίηση στη μεθοδολογία υπολογισμού της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προσδιορίζονται και τα προς ανάκτηση έσοδα και η προσαύξηση στις μελλοντικές ταρίφες του Διαχειριστή, ήταν η αιτία της ρήξης με τη Socar. Οι Αζέροι θεωρούν ότι η περιουσία του Διαχειριστή μειώθηκε σημαντικά και ζητούν είτε την αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης είτε τη μείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης όπως και οι δανειστές έχουν αποκλείσει τη μείωση του τιμήματος. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διαμηνύσει ότι η μεταβίβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.