Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας της κινεζικής Shen Hua, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας και εμπορίας άνθρακα στον κόσμο, μετέφερε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού της κινέζικης Πρωτοχρονιάς.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιαολί, η Shen Hua (σ.σ.: με ετήσιο τζίρο περί τα 10 δισ. ευρώ) ενδιαφέρεται κυρίως να αναλάβει έργα για την αναβάθμιση των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη δείξει τις επενδυτικές διαθέσεις τους για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και συγκεκριμένα μέσω της State Grid, η οποία έχει συμφωνήσει για την αγορά το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Κινέζος διπλωμάτης έκανε ειδική μνεία στη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα για την προώθηση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, τονίζοντας τη σημασία του φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο τον Μάιο, με πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ και με προσκεκλημένους τους ηγέτες όλων των χωρών που βρίσκονται στον Δρόμο του Μεταξιού. «Η Κίνα προσδοκά ότι η Ελλάδα, ως στρατηγικός εταίρος στη δημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο καθιστώντας τη συνάντηση κορυφής πλήρως επιτυχημένη» πρόσθεσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της Cosco στον ΟΛΠ είναι προς όφελος και όχι σε βάρος του ΟΛΘ, ο οποίος -όπως επεσήμανε- μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη διακίνηση φορτίων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου. Μάλιστα, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα η σιδηροδρομική σύνδεση Ουγγαρίας – Σερβίας, στην οποία εμπλέκεται η Κίνα, να επεκταθεί μέχρι και προς τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σιαολί σημείωσε, επίσης, ότι το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα στρέφεται στους κλάδους των τροφίμων, των ορυκτών, του τουρισμού και της γούνας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέδειξε ως πρωταρχικούς τομείς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια και στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης, των τροφίμων και των τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτάχυνση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «οι δύο λαοί δεν είχαν ποτέ διαφορές και έχουν μόνο κοινά συμφέροντα και κοινές προοπτικές».
Να σημειωθεί ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ και, με αυτή την αφορμή, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στον φιλόδοξο στόχο η ΔΕΘ, που συνεργάζεται ήδη με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Καντόνας και της Σεν Ζεν, να αναδειχτεί ως εκθεσιακός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας.
Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλίας Ψινάκης, καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Έδεσσα, τη Νάουσα, τη Βέροια, το Κάτω Νευροκόπι, το Κιλκίς, τον Νέστο, τις Σέρρες, τον Παλαμά, τη Σιθωνία και τη Στυλίδα.