Λύση που να οδηγεί σε αποκατάσταση των σχέσεων της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το ΤΧΣ και σε διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος ζητείται προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση που βαρύνει την τράπεζα και συνολικά την τραπεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ως βήμα εκτόνωσης της κρίσης η χθεσινή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ να μεταθέσει για αργότερα τις αποφάσεις, χωρίς να απεμπολεί το δικαίωμα σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης, αλλά και χωρίς να προσδιορίζει πότε θα επανεξεταστεί το θέμα.
Πηγές του Ταμείου σημειώνουν ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις δεν μετατίθενται έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, οπότε συνήθως γίνεται η τακτική συνέλευση της Εθνικής.
Ο SSM έδωσε σαφές στίγμα προς το ΤΧΣ συστήνοντας να αποφευχθεί η σύγκληση μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης σε αυτή τη φάση, ώστε να περιοριστεί η ένταση της ρήξης, στο ίδιο μήκος κύματος με την Τράπεζα της Ελλάδος που επικαλείται τη συστημική ευστάθεια. Χθες, μάλιστα, υπήρξε νέα επικοινωνία μεταξύ ΤΧΣ και SSM και η γνώμη του εποπτικού μηχανισμού φαίνεται ότι έπαιξε τον ρόλο της.
Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεδρίαζε ως αργά χθες το βράδυ προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση σε κλίμα που παραμένει βαρύ έναντι της διοίκησης της τράπεζας.
Η άποψη του SSM, όπως έχει διατυπωθεί σε έγγραφο που εστάλη το περασμένο Σάββατο στο Ταμείο, είναι ότι προκρίνει μια συμβιβαστική λύση και την παραπομπή των εξελίξεων στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας.
Ο SSM θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο το ΤΧΣ να καταθέσει αίτημα έκτακτης γενικής συνέλευσης αυτή τη στιγμή, αίροντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη του προς τα εκτελεστικά μέλη ή και το σύνολο του δ.σ. της Εθνικής, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, για να εκτονωθεί η ένταση, αλλαγής προέδρου στην τράπεζα.
Το SSM διατυπώνει μια σύσταση που κανονικά θα ήταν καταλυτική αφού αποτελεί τον επόπτη του συστήματος και άρα έχει βαρύνουσα άποψη όταν επισημαίνει ότι οι αιτιάσεις του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου θα ήταν σκόπιμο να συζητηθούν σε επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στην τακτική συνέλευση, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της σχέσης με το Ταμείο και μιλώντας χθες σε στελέχη της τράπεζας είπε χαρακτηριστικά: «Η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται ομαλότητα όταν έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά. Η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε επαφές, πρωτίστως με τους μετόχους μας και τους επόπτες μας». Ο κ. Φραγκιαδάκης επανέλαβε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της σχέσης της τράπεζας με το Ταμείο, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης της σχέσης με το ΤΧΣ».
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, μια έκτακτη συνέλευση θα ενέτεινε την κρίση, πλήττοντας το σύστημα και την τράπεζα, ενώ και η λύση της «υπό προθεσμίας» διοίκησης, στην οποία θα επικρέμαται η μήνις του βασικού μετόχου για τους επόμενους οκτώ περίπου μήνες, είναι προβληματική. Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμη η εξομάλυνση της σχέσης με το Ταμείο, αφού η άσκηση διοίκησης και μια σειρά κρίσιμων ενεργειών της περνούν και από το ΤΧΣ, ενώ η Εθνική -όπως όλες οι συστημικές τράπεζες- έχει πολλαπλές προκλήσεις να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα.