Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δημοσίου και του επενδυτή (όμιλος Λάτση, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) προκειμένου το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό να ξεκινήσει εντός του έτους και με στόχο οι όποιες ενέργειες της Αρχαιολογίας να μην εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των εργασιών.
Η παραπάνω λύση επελέγη για να κλείσει το θέμα της Αρχαιολογίας που μαζί με την εξασφάλιση του εγγράφου περί μη ύπαρξης δασικών εκτάσεων από το Δασαρχείο Πειραιά καθυστερούν τη δρομολόγηση των διαδικασιών έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα στο περιθώριο της επίσκεψής του προχθές στην Κοζάνη, όπου ενημερώθηκε για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ο υφυπουργός, που και από τη θέση του ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), έχει υποστηρίξει την προσπάθεια να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο, σε αντίθεση με πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα ζητήματα της Αρχαιολογίας και της Δασικής Υπηρεσίας θα ξεπεραστούν σύντομα. Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «το Ελληνικό θα ξεκινήσει εντός του 2017. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και πιστεύω ότι θα τηρηθεί».
Ο δασικός χαρακτήρας
Σύμφωνα με τον ίδιο ως προς την πιθανή ύπαρξη τμημάτων στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων για τα οποία εξακολουθεί να υφίσταται ο δασικός χαρακτήρας έχει εκδοθεί απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λύνει νομικά το ζήτημα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα ως προς αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ξεπεραστεί σύντομα και επίσης θα ξεπεραστεί και η διαφωνία που έχει υπάρξει σχετικά με τα αρχαιολογικά ζητήματα. Είναι έργο πολύ μεγάλο, έκταση πολύ μεγάλη και εμείς κάναμε μια διαπραγμάτευση καινούργια με τους επενδυτές και εξασφαλίσαμε σημαντικά πλεονεκτήματα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χειριστούμε και τα ζητήματα της Αρχαιολογίας και τα δασικά με ευαισθησία. Ως προς τα θέματα της Αρχαιολογίας, εκεί υπήρχε ένα αεροδρόμιο. Προφανώς όταν φτιάχτηκε δεν δόθηκε όση σημασία έπρεπε στα ζητήματα αυτά παρότι σε ορισμένα σημεία είναι εμφανή τα δείγματα ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι. Θεωρώ ότι και οι επενδυτές έχουν κάθε διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό και να προχωρήσουμε. Είναι από τα τελευταία ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Νομίζω ότι στο επόμενο άμεσο διάστημα αυτά θα έχουν τακτοποιηθεί».
Ο κ. Πιτσιόρλας γενικότερα θεωρεί πως σε όλα τα μεγάλα έργα παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία όμως χρειάζεται να επιλύονται και όχι να διογκώνονται.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο επενδυτής στο έργο του Ελληνικού έχει καταθέσει προσχέδιο του ΣΟΑ στο ΤΑΙΠΕΔ ανεπίσημα ώστε να προχωρά ο έλεγχός του. Η επίσημη κατάθεσή του ώστε στη συνέχεια να γίνει Προεδρικό Διάταγμα που θα λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προχωρήσει αφού ξεκαθαρίσουν τα δασικά και τα θέματα αρχαιολογίας.
Ανάλογη προσπάθεια για υπογραφή μνημονίου για τα αρχαιολογικά βρίσκεται σε εξέλιξη και για το έργο στα Αφάντου της Ρόδου.
Αίτηση ακύρωσης
Τέλος, αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα, κτήρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Η αίτηση ακύρωσης -κατατέθηκε στις 13/2/2017- αφορά «νεότερα μνημεία, πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως: το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα, πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα. Την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας – ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων.
Ερώτηση από 18 βουλευτές
O βουλευτής Νίκος Φίλης και άλλοι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, για το Ελληνικό, με θέμα τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με την ερώτηση ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.