Tην περαιτέρω ισχυροποίηση της φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα, επισήμανε η πρόεδρος του ομίλου Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Όψεις των οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα και ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 175 χρόνων από την ίδρυση της τράπεζας.
Όπως σημείωσε η κα Κατσέλη, η Εθνική φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στηρίζοντας βιώσιμες, καινοτόμες και υγιείς επενδυτικές πρωτοβουλίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη αξία της τράπεζας και τα οφέλη για τους μετόχους της. «Παρά τον απαιτητικό δρόμο που έχουμε να διανύσουμε, συνεχίζουμε να υπηρετούμε το τρίπτυχο ανάπτυξη – κοινωνία – πολιτισμός, που έχει συνδεθεί διαχρονικά με την πορεία της Εθνικής από την ίδρυσή της έως σήμερα» τόνισε.
Από το 1821
Ο καθηγητής Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παρισιού Γεώργιος Β. Δερτιλής ανέφερε ότι από το 1821 έως σήμερα το ελληνικό κράτος «πτώχευσε» επτά φορές, βυθίστηκε σε αντίστοιχες κρίσεις και ζούσε σχεδόν συνεχώς υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ρηγίνος αναφέρθηκε στη σχέση της Εθνικής με το ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο πρώτο επίσημο δελτίο του Χρηματιστηρίου, με ημερομηνία 12 Μαΐου 1880, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπευόταν με δύο τίτλους: τη μετοχή της και τις λαχειοφόρες κτηματικές ομολογίες. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του International Ethics Standards Board for Accountants Σταύρο Θωμαδάκη, από θεσμολογική οπτική η Εθνική είναι ιδιόρρυθμη λόγω της σχέσης της με το κράτος: ιδιώτες μέτοχοι που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό – το εκδοτικό προνόμιο, ως αρχική συνθήκη, μεγέθυνση χωρίς αύξηση της μετοχικής βάσης, αλλά με μόχλευση, ως διαρκής συνθήκη – τύπος κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Αλλαγές συμπεριφορών
Ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής Παναγιώτης Πετράκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία συντελέστηκε κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, αποτελεί ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η επιτυχία της οποίας βασίστηκε σε σημαντικές θεσμικές μεταβολές και σε αλλαγές στις συμπεριφορές των συνδικάτων, των στελεχών και των συναλλασσομένων.
Ο καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος επισήμανε πως η αξιολόγηση κάθε ρυθμιστικού πλαισίου για την πρόληψη κρίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (και όχι μόνο) αποτελεί συνάρτηση τεσσάρων παραγόντων: της ορθότητας του περιεχομένου των κανόνων προληπτικής ρύθμισης, της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών μακρο-προληπτικής επίβλεψης, της καταλληλότητας της μικρο-προληπτικής εποπτείας των φορέων παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ορθής εφαρμογής των κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων των κανόνων.