Η επίδοση στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στην οποία η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής συνεχίζεται χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 9μηνο, με τη διοίκηση να επισημαίνει ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου τους πρώτους εννέα μήνες του έτους είναι αυξημένος 0,5% (το τρίτο τρίμηνο του έτους η αύξηση ήταν 2,7%, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση της δεκαετίας), στα 2.881,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.865,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 149,6 εκατ. ευρώ έναντι 168 (μείωση 11%). Το ίδιο διάστημα τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ήταν 977,2 εκατ. ευρώ έναντι 890,5 εκατ. (μείωση 1,7%).
Όπως επισημαίνεται, ο ΟΤΕ ενισχύει το επενδυτικό του πλάνο με στόχο να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή, να ενισχύσει τις υποδομές του σε κάθε αγορά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικά έσοδα και αύξηση κερδοφορίας. Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ το 2016 αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,6 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για απόκτηση φάσματος.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (εξαιρουμένων των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, των έκτακτων εξόδων και των πληρωμών για άδειες φάσματος) για το έτος αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 440 εκατ., με την εκτίμηση αυτή πάντως να είναι μειωμένη σε σχέση με αυτή που διατυπώθηκε στο εξάμηνο (0,5 δισ. ευρώ), κάτι που αποδίδεται στις αυξημένες επενδύσεις.
Οι συνολικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 175,3 εκατ., μειωμένες κατά 30,5% από το εννεάμηνο του 2015, όπως αναφέρεται κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 0,8 δισ. ή 0,6 φορά την ετήσια προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, μειωμένος κατά 27,2% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Mιχάλης Τσαμάζ ανέφερε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα από τα πιο δυνατά μας τρίμηνα των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η επίδοσή μας στη σταθερή Ελλάδας, όπου η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής συνεχίζεται δυναμικά, κυρίως χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην κινητή Ελλάδας, τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, λόγω ευνοϊκής βάσης σύγκρισης, αλλά και λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη σταθερή Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας EBITDA Ομίλου».
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Οι ισχυρές μας επιδόσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον είναι αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούμε. Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικιακών και εταιρικών πελατών μας, είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας στο μέλλον σε τεχνολογία, υποδομές και περιεχόμενο».
Το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέλκυσε 30.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 62% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά το 1.605.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται, προσελκύοντας 14.000 συνδρομητές στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, περίπου 201.000 συνδρομητές, ή το 12,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει τις υπηρεσίες VDSL της εταιρείας.
Στο τέλος εννεαμήνου ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 478.000, καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Όπως είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στους αναλυτές, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ανακόπτει ρυθμό ανάπτυξης και εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης.
Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα σημείωσε 2,5% μείωση εσόδων από υπηρεσίες (714,4 εκατ. έναντι 732,9 εκατ.) και συνολική μείωση εσόδων 3,1% στα 887.4 εκατ.
Πώληση κτηρίου στη Σταδίου
Στην τελική φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την πώληση του γνωστού διατηρητέου κτηρίου του επί της οδού Σταδίου βρίσκεται ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πλέον συμφέρουσα προσφορά έχει κάνει ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα Θ. Δουζόγλου, ο οποίος έχει επίσης εξαγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν και το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο (το τελευταίο έπειτα από διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Η πιο πιθανή νέα χρήση του ακινήτου στη Σταδίου είναι ξενοδοχείο.
φώτο: Μιχάλης Τσαμάζ,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΟΤΕ