Στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της προχωρά η νεοφυής εταιρεία Clio Muse ΙΚΕ με τη συμμετοχή της σε τριετή κοινοπραξία εννέα εταίρων από πέντε χώρες για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Pluggy. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 2,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, από τα οποία 205.000 ευρώ αντιστοιχούν στην Clio Muse ΙΚΕ ως εταιρεία υπεύθυνη καινοτομίας, σχεδίασης και επικοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με τα χρήματα αυτά, όπως τονίζει η Clio Muse εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα για να αυξήσει το προσωπικό της, να εξελίξει την τεχνολογία της και να επεκταθεί άμεσα στις αγορές του εξωτερικού. Όπως τονίζουν οι τρεις συνιδρυτές Δάφνη Τσεβρένη απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Φατούρος συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών και Γιάννης Νικολόπουλος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών, η μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι η οικονομική, αλλά το γεγονός ότι το Pluggy συνάδει απόλυτα με το βασικό αντικείμενο εργασιών και το όραμα της Clio Muse. Έτσι τελικά η εταιρεία, όχι μόνο λαμβάνει χρηματοδότηση χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται μορφές χρηματοδότησης από επενδυτικά σχήματα, αλλά δεν χάνει και τη στόχευσή της. Επιπλέον, αναμένεται να αποκομίσει ένα τεράστιο δίκτυο επαφών με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη, που θα αποτελέσει πολύτιμο βέλος στην επιχειρηματική της φαρέτρα για την επέκταση σε νέες αγορές.
Το Pluggy στοχεύει να αναδείξει τον διττό ρόλο των πολιτών ως δεκτών και κοινωνών πολιτισμού, καθώς οι βασικές λειτουργίες του αφορούν στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανάδειξη της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη συνδυαστική χρήση συγγραφικού εργαλείου και εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελεί μια διεπιστημονική ένωση εταίρων από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ένα δίκτυο 10 μουσείων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία, καθώς και τρεις πρωτοπόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ειδίκευση στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνολογιών αλληλεπίδρασης χρηστών. Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα συμμετέχουν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, από τη Μεγάλη Βρετανία το Imperial College London, από την Ιταλία οι εταιρείες πληροφορικής Vianet και XTeam Software Solutions, από την Ισπανία το University of Malaga και από τη Σλοβακία το Technical University of Kosice και το East Slovakian Museum.
Η Clio Muse ιδρύθηκε το 2014 έπειτα από δύο χρόνια έρευνας αγοράς. Οι τρεις συνιδρυτές συναντήθηκαν το 2012 σε σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Εκεί ανακάλυψαν ότι μοιράζονται ένα κοινό όραμα: τη σύνδεση του πολιτιστικού τομέα με την τουριστική βιομηχανία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Έτσι ο βασικός κορμός εργασιών της εταιρείας αφορά στην ανάπτυξη και προώθηση μιας πλατφόρμας δημοσίευσης και μεταπώλησης ψηφιακών εναλλακτικών ξεναγήσεων. Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από το online σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Clio Muse CREATE και την εφαρμογή ξενάγησης Clio Muse.
Oι δημιουργοί της Clio Muse τονίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών της εταιρείας τους, καθώς στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, το Σωματείο Διάζωμα, η Art-Athina, η Μπιενάλε της Αθήνας, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, ο Όμιλος Μαμιδάκη κ.ά.