Τη σημαντική κάμψη της ζήτησης γουνών από το εξωτερικό διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη της IBHS A.E. για την εγχώρια αγορά της γουνοποιίας, καθώς οι εξαγωγές το 2015 υποχώρησαν κατά 37% σε μόλις 125,55 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι εξαγωγές εμφάνισαν σωρευτική πτώση 41%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν μείωση σε ποσοστό ακόμη και 50%-60%.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά, όπως έχει ήδη αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ιωάννης Κορεντσίδης, «κλείνει με εκτιμώμενη νέα πτώση των εξαγωγών της τάξης του 80% επί των περσινών εξαγωγών (άμεσων και έμμεσων)», αφήνοντας -όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος- πλέον πίσω της αποκαΐδια.
Σχολιάζοντας τα αρνητικά ρεκόρ που «σπάει» η καθίζηση του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας, ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, επισημαίνει ότι ο κλάδος τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστεί σημαντική κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά τη ρωσο-ουκρανική διένεξη προκάλεσαν υποτίμηση στο ρούβλι, με συνέπεια τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό για τις ελληνικές γουνοποιίες.
Παράλληλα, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εκθέσεις στα ΗΑΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τα καταστήματά τους ή να αποχωρήσουν από την εν λόγω αγορά, καθώς ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην αραβική χώρα έχει περιοριστεί δραστικά. Έτσι, στα μέσα του 2015 στο Ντουμπάι λειτουργούσαν 110 καταστήματα ελληνικών συμφερόντων, έναντι 150 πριν από δύο χρόνια.
Η συρρίκνωση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, καθώς διαθέτουν υψηλά αποθέματα έτοιμων εμπορευμάτων, τα οποία με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορούν να διοχετευθούν στο εξωτερικό.
H παραγωγική διαδικασία έχει καταστεί δυσχερής λόγω και της προβληματικής πρόσβασης σε πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς τονίζει ότι οι Κινέζοι αγοραστές έχουν έντονη παρουσία στα διεθνή δημοπρατήρια, αποκτώντας σημαντικές ποσότητες έναντι των ανταγωνιστών τους.
Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας θα τονώσει τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να εκμεταλλευθούν περισσότερο την ήδη σημαντική εξωστρέφειά τους. Θετικές προοπτικές προκύπτουν πάντως και στην Κίνα, η οποία -παρά την υψηλή γουνοποιητική της δραστηριότητα- αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα γούνας διεθνώς».
Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, η ελληνική γουνοποιία αποτελεί έναν ισχυρό «εργοδότη» καθώς προσφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ αρκετοί κλάδοι «τροφοδοτούνται» σε επίπεδο απασχόλησης από τον τομέα της γούνας, καθώς δουλεύουν γύρω από αυτόν. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δ. Κοσμίδη «πρόκειται για έναν 99% εξαγωγικό κλάδο, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ».