Τρία νέα κτήριά της έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό για ενεργειακή αναβάθμιση, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, αξιοποιώντας τη σημαντική συνεργασία που έχει πετύχει με το International Finance Corporation (IFC), μέλος του oμίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τα τρία νέα ακίνητα που πρόκειται να ανακαινίσει η Grivalia είναι στη Νέα Ιωνία, ένα από τα μεγαλύτερά της, οικόπεδο 20.247 τ.μ. με τρία κτήρια συνολικά 65.916 τ.μ. και μισθωτή τη Eurobank, το δεύτερο στο Μοσχάτο (κτήριο 11.442 τ.μ.) με μισθωτή επίσης τη Eurobank και το τρίτο στον Άλιμο (κτήριο 26.337 τ.μ.) με μισθωτή τη Φαμάρ. Έχει προηγηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση πέντε κτηρίων της, συνολικής επένδυσης επίσης ύψους 10 εκατ.
Το IFC, όπως εξηγήθηκε χθες από τα στελέχη του, χορηγεί το μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 50 εκατ. στην Grivalia Properties με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των εμπορικών ακινήτων της και αφού προηγουμένως εξέτασε εξονυχιστικά τη λειτουργία της εταιρείας και τις προοπτικές της. Μέσω αυτής της συνεργασίας, το IFC εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πιστοποίηση Αριστείας Σχεδιασμού για Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα (Excellence in Design for Greater Efficiencies – EDGE). Τα κτήρια με πιστοποίηση EDGE πρέπει να καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα τοπικά πρότυπα. Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνολική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα χάρη στη μείωση της κατανάλωσης και του ενεργειακού κόστους.
«Η επένδυση στην Grivalia είναι η πρώτη συμφωνία του IFC στην Ελλάδα στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και συνάδει με την επιλεκτική και προσωρινή στρατηγική του IFC για τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας σε πολλά μέτωπα» σημείωσε χθες ο Tomasz Telma, περιφερειακός διευθυντής του IFC σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το IFC συνεχίζει να αξιολογεί επενδυτικές ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές (π.χ. αεροδρόμια) και σε άλλους τομείς. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι είναι στη φύση του φορέα που εκπροσωπεί να επενδύει σε χώρες με αυξημένο ρίσκο, κάτι που δεν μπορεί να πράξει μια εμπορική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι ο τομέας των εμπορικών ακινήτων αποτελεί σημαντικό μέρος των επιχειρηματικών υποδομών στην Ελλάδα και αντιστοιχεί περίπου στο 6% του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης ο κλάδος έχει επηρεαστεί από τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα επίπεδα ενοικίων, την επενδυτική ικανότητα και τη συνολική μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, αφού επεσήμανε ότι η εν λόγω ΑΕΕΑΠ είναι η πρώτη εταιρεία στην οποία επενδύει το IFC, συμπλήρωσε ότι «η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους επιχειρηματικούς εταίρους, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία μέσω επιλεκτικών επενδύσεων σε κεντρικά εμπορικά ακίνητα, υιοθετώντας βέλτιστες βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές με άμεσο θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον».
Το IFC επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα στις αναδυόμενες αγορές. Το 2016 οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις του σε αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν σε σχεδόν 19 δισ. δολ. Σημειώνεται ότι από το 2015, χρονιά επαναδραστηριοποίησης του IFC στην Ελλάδα, ο οργανισμός έχει επενδύσει 240 εκατ. δολ. σε πέντε μακροπρόθεσμα σχέδια χρηματοδότησης και έχει συνεισφέρει 280 εκατ. δολ. στη χρηματοδότηση / πιστωτική γραμμή δραστηριοτήτων διεθνούς εμπορίου. Συνολικά, το IFC διατηρεί μια ολοένα αναπτυσσόμενη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας με άνοιγμα 640 εκατ. δολ. σε ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων της χώρας.
Ολοκληρώνεται το καλοκαίρι το Piraeus Port Plaza 1
Εξαιρετικά σύντομα για τα δεδομένα της Ελλάδας, στις αρχές του καλοκαιριού, θα έχει ολοκληρωθεί το Piraeus Port Plaza 1, η πρώτη φάση της επένδυσης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των τριών πρώην ακινήτων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά. «Το έργο προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς του αναμενομένου» είπε χθες ο κ. Χρυσικός, στο περιθώριο της ενημέρωσης για τη συνεργασία με το IFC, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν στρατηγική απόφαση της Grivalia να επενδύσει στον Πειραιά, σε συνέχεια των εξελίξεων μετά την τοποθέτηση της Cosco και του επενδυτικού προγράμματος άνω των 500 εκατ. ευρώ που αυτή ανακοίνωσε».
Το Piraeus Port Plaza 1, ανακατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου που θα έχει ως αποτέλεσμα γραφεία συνολικής επιφάνειας 10.500 τ.μ. και 126 θέσεις στάθμευσης, είναι επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη μίσθωσή του, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η κινεζική Cosco.
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ- naftemporiki.gr