Τα αποκαλυπτήρια της αστικής ανάπλασης των τριών οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, πρώην ιδιοκτησίες της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος που πουλήθηκαν στην Dimand, 250 μέτρα από το λιμάνι, επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια του 17ο συνεδρίου Prodexpo, που ολοκληρώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr
Όπως τονίστηκε από τους συντελεστές του έργου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, αλλά και από τον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μώραλη, καταλύτη για τη σημαντική αυτή επένδυση, για την οποία η «Ναυτεμπορική» έχει δημοσιεύσει το πρώτο σχετικό ρεπορτάζ (30.9.2016) αποτέλεσαν οι επενδύσεις που υλοποιεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας η κινεζική Cosco.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα εν λόγω ακίνητα θα μετασκευαστούν από καπνεργοστάσιο σε γραφειακούς χώρους, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 800 ατόμων, χρήσεις δηλαδή που μπορεί να προσελκύσουν την Cosco και άλλες εταιρείες του οικοσυστήματος του λιμανιού και της ναυτιλιακής κοινότητας, ως μισθωτή ή ακόμα και μεμονωμένα στελέχη που αναζητούν χώρο διαμονής κοντά στην εργασία τους.\
Τα αποκαλυπτήρια της αστικής ανάπλασης των τριών οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, πρώην ιδιοκτησίες της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος που πουλήθηκαν στην Dimand, 250 μέτρα από το λιμάνι, επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια του 17ο συνεδρίου Prodexpo, που ολοκληρώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr.
Κόμβος συγκοινωνιών Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι όποιες νέες κατασκευές δεν θα αφορούν τα κελύφη των κτηρίων που, όπως ελέχθη, απλώς θα «φρεσκαριστούν», γι’ αυτό και η επένδυση χαρακτηρίζεται αστική ανάπλαση στη λογική της αξιοποίησης του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους δημιουργούς τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Η τοποθεσία, στο μεταξύ, θεωρείται ιδανική και από άποψη συγκοινωνιακής σύνδεσης, καθώς πολύ κοντά είναι ένας σημαντικός κόμβος μέσων σταθερής τροχιάς, ενώ η πλατεία Θεάτρου που θα καταλήξει η νέα υπό κατασκευή γραμμή του μετρό είναι και αυτή σε κοντινή απόσταση. Μάλιστα ο επικεφαλής της Dimand είπε ότι ενδιαφέρον για τη μίσθωση γραφείων έχουν επιδείξει εταιρείες που σήμερα έχουν την έδρα στους σε περιοχές όπως η Παιανία.
Η Dimand, η οποία είναι εταιρεία δημιουργός – developer (κατασκευάζει και στη συνέχεια πουλά τα ακίνητα) έχει εξαγοράσει από την Παπαστράτος τα τρία από τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα που κατέχει στην περιοχή και αποτελούσαν τις παλιές εγκαταστάσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις και για το 4ο, αλλά όπως σημειώνεται δεν έχουν ακόμα ωριμάσει.
Οι αποθήκες
Ο τελικός σχεδιασμός για τον καταμερισμό των χρήσεων στα τρία οικοδομικά τετράγωνα δεν έχει ακόμα γίνει. Ωστόσο, το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο που έχει αρχίσει ήδη να ανακατασκευάζεται (κατασκευάζεται συγκεκριμένα υπόγειο πάρκινγκ 120 θέσεων) είναι αυτό με την ονομασία του παλαιότερου ιδιοκτήτη του «Βόμβα» στο οποίο ήταν οι αποθήκες της Παπαστράτος (5.500 τ.μ. οικόπεδο, με δόμηση 4.000 τ.μ. που θα αυξηθεί στα 11.000 τ.μ.).
Σε αυτό το ακίνητο έχει επενδύσει η Grivalia αγοράζοντας το 50% της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Piraeus Port Plaza I) με προοπτική όταν η ανακατασκευή ολοκληρωθεί να την εξαγοράσει ολόκληρη. Είναι σαφές ότι προχωρώντας το έργο η Grivalia είναι πιθανό να αγοράσει από την Dimand και άλλα τμήματα της ανάπτυξης.
Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο είναι το αποκαλούμενο κεντρικό σημείο του παλιού εργοστασίου, 6.900 τ.μ. οικόπεδο και 30.000 τ.μ. κτίσματα και το τρίτο το παλιό λιθογραφείο, 5.500 τ.μ. οικόπεδο και 13.000 τ.μ. κτίσματα.
3-4 χρόνια
Το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια, η πρώτη φάση του το 2017, ενώ όπως επισήμαναν οι δημιουργοί του έργου δεν θα υπάρξει καμιά εμπορική αμιγώς χρήση παρά μόνο χώρος για τη δημιουργία εστιατορίου και καφέ.
Μέχρι στιγμής η Dimand κινείται με ίδια κεφάλαια, αξιοποιώντας προφανώς και τα κεφάλαια που διέθεσε η Grivalia για τη συμμετοχή της στην εταιρεία της πρώτης φάσης του έργου, ωστόσο για να ολοκληρώσει το έργο συζητά με τις τράπεζες τη σύναψη δανείου. Η εν λόγω επένδυση βρίσκει σύμφωνο τον Δήμο του Πειραιά, όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, που επίσης μίλησε για αυτήν στο Prodexpo. Οι υπόλοιπες αναπλάσεις που έχει ανακοινώσει ο Δήμος Πειραιά και περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό του σχέδιο (σε συνδυασμό με τις υποδομές και κοινωνικές δράσεις) είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος του Πειραιά που έχει υπογράψει με την Dimand μνημόνιο Συναντίληψης αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη επένδυση, λέγοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα στρατηγικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών, του Δήμου και της εταιρείας, καθώς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ανάπλαση, αναβάθμιση, αναβίωση της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά με μελέτες, προγράμματα, έργα και δράσεις. Και τα ακίνητα της Παπαστράτος βρίσκονται στον πυρήνα της περιοχής του Αγίου Διονυσίου». «Είναι μια σπουδαία επένδυση η οποία θα δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην πόλη μας» κατέληξε ο ίδιος.
Η στρατηγική του Πειραιά στηρίζεται στο οικιστικό σχέδιο Αττικής και το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, με την παράλληλη ενίσχυση του πρασίνου, την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας, την ανάδειξή της ως έξυπνη πόλη και τουριστικό προορισμό, τη διαχείριση των αποβλήτων και ένα σύνολο παρεμβάσεων αστικής ανασυγκρότησης.
Ως άλλα σημαντικά έργα ανάπλασης της πόλης, ο δήμαρχος ανέφερε την αναμόρφωση της Ραλλείου σχολής σε δικαστικό μέγαρο, τη δρομολόγηση αξιοποίησης του Πύργου του Πειραιά, αλλά και την εκμίσθωση των καταστημάτων στο Δημοτικό Θέατρο, στην Πλατεία Κοραή και στο Πάρκο Δηλαβέρη. Σημαντική είναι κατά τον δήμαρχο και η αναβάθμιση της Τρούμπας, η οποία εξελίσσεται σε στέκι διασκέδασης.
Κ. Χατζηδάκης: Ανάκαμψη με μείωση φόρων
Τη δεύτερη και τελευταία μέρα του Prodexpo άνοιξε ο Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι για να ανακάμψει η αγορά του real estate χρειάζεται να μειωθούν οι φόροι και να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ζήτημα που συνδέεται με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων ενώ, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί από τη Νέα Δημοκρατία πλέγμα μέτρων για τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κατέληξε λέγοντας ότι παρατηρείται έλλειψη σχεδιασμού και μελετών για νέα έργα υποδομών, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται τα περισσότερα έργα της μετα-ολυμπιακής περιόδου.
Γ. Μανιάτης: Μια άλλη διοίκηση
Ακολούθησε η ομιλία του Γιάννη Μανιάτη, βουλευτή και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος.
Ο κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε το αποκαλούμενο πακέτο Γιούνκερ, λέγοντας ότι ενώ συνολικά στο πλαίσιο αυτού στην Ευρώπη οι επενδύσεις έχουν φθάσει τα 116 δισ. ευρώ και 100.000 θέσεις εργασίας, στην Ελλάδα αναλογούν μόνο 0,5 δισ., εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση της Fraport, εταιρεία που έχει αναλάβει έναν αριθμό περιφερειακών αεροδρομίων.
Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε μια άλλη διοίκηση, η οποία αντί να απορροφά κονδύλια και δυνάμεις να λειτουργήσει ως μήτρα που γεννά δουλειές στον ιδιωτικό τομέα».
Φώτο:Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίες Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος
πηγή:naftemporiki.gr(ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ)