Την εκτίμηση ότι η θυγατρική της Cosco ΣΕΠ. Α.Ε, η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, μπορεί να ξεπεράσει το περσινό ετήσιο ρεκόρ της κατά 500.000 και πλέον εμπορευματοκιβώτια, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «The Hamburg Summit – China meets Europe» στο Αμβούργο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, η ΣEΠ A.E. τον περασμένο Μάιο έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 300 χιλιάδων διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων μέσα σε έναν μήνα.
Από τον Ιούνιο και μετά, προσέθεσε, η σχετική δραστηριότητα της Cosco καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς τον Ιούνιο διακινήθηκαν 314.000 εμπορευματοκιβώτια και τον Ιούλιο 323,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που ήταν και οι υψηλότερες μηνιαίες επιδόσεις του λιμανιού του Πειραιά διαχρονικά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται και οι δραστηριότητες του Προβλήτα Ι, που είναι υπό τη διαχείριση του ΟΛΠ, ο οποίος βέβαια πλέον ανήκει σε άλλη εταιρεία του ομίλου Cosco.
Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός στόχος της διοίκησης της Cosco είναι η αύξηση της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων κατά 10% σε σχέση με το 2015, ώστε να αγγίξει τα 3,3 εκατoμμύρια εμπορευματοκιβώτια.
Με βάση τον σημερινό ρυθμό, συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης, δεν αποκλείεται να υπερκαλυφθεί, πάντως, η εν λόγω στόχευση, καθώς είναι πολύ πιθανό να διακινηθούν συνολικά περί τα 3,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, αναδεικνύοντας τον Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για την Cosco παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραχώρηση ΟΛΠ στην Cosco, επισημαίνοντας τη δέσμευση για υποχρεωτικές επενδύσεις 350 εκατομμύρια ευρώ, με τον κινεζικό κολοσσό όμως να δηλώνει ότι μπορεί να γίνουν 500 εκατομμύρια ευρώ άμεσα στην επόμενη πενταετία.
Επίσης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, θα αναθέσει σε σύμβουλους παγκόσμιας εμβέλειας, τη στρατηγική για υποδομές και ανωδομές, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υπηρεσιών του λιμανιού, αλλά και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως, για παράδειγμα, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Τέλος ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι η έλευση της κινεζικής COSCO στον Πειραιά έχει δώσει υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που στοχεύουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων και επαγγελματικών χώρων, επωφελούμενες από την αναβάθμιση της πόλης.