O πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση Active Greece Awards 2016 που διοργανώθηκε από την Active Business. Ας τον παρακολουθήσουμε:
Πραγματικά αισθάνομαι λίγο άβολα μεταξύ σας. Είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «νοιώθω σαν την μύγα μέσα στο γάλα». Είναι γεγονός ότι η δημόσια υγεία και η υγεία γενικότερα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη δική σας δραστηριότητα, το επιχειρείν.
Κύριε υπουργέ, κύριοι βουλευτές αξιότιμοι επιχειρηματίες στον ελλαδικό χώρο επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για το θέμα της προσφυγιάς. Η μετανάστευση, η προσφυγιά, η μετοίκηση, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, που έγιναν και γίνονται για πολλούς λόγους, δεν είναι κάτι που παρατηρείται τον 21 αιώνα, είναι κάτι που συναντάμε ιστορικά από πολύ παλιά. Την αρχαία εποχή Έλληνες φεύγουν και πάνε στην Νότιο Ιταλία – είναι το 600 π.Χ. οπότε παρατηρούμε μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμών, κυρίως των συμπατριωτών μου των Λοκρών, για να πάνε σε μέρη της Νότιας Ιταλίας. Οι μεγάλες όμως μετακινήσεις πληθυσμών γίνονται κυρίως την περίοδο του Βυζαντίου. Επίσης, οι Γότθοι μετακινούνται, οι Αρμένιοι το ίδιο. Σλαβικά φύλα περιορίζονται από τις μετακινήσεις που κάνανε στα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη, όμως, μετακίνηση πληθυσμού υπήρξε το 1922-1923 οπότε 1,5 εκατομμύριο άτομα μετακινήθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας διότι έχουμε κάποια καταγωγή, φιλική σχέση, πατριωτική σχέση με τους πρόσφυγες τις Μικράς Ασίας. Η ενσωμάτωση αυτού του πληθυσμού έγινε με κάποιες δυσκολίες αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιους χαρακτηρισμούς που απέδιδαν στους μικρασιάτες «προσφυγόπουλο», «τουρκοσπορίτες» κλπ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί αιμοδότησαν εκείνη την περίοδο την Ελλάδα. Πιο πριν – στο διάστημα 1912 – 1920 – είχαν μετακινηθεί πληθυσμοί περίπου 800 χιλιάδων ατόμων λόγω πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια.
Αε έλθουμε, όμως, στην σημερινή εποχή. Κανείς – ούτε εμείς αλλά ούτε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις του σύγχρονου μεταναστευτικού ρεύματος. Ενώ υπολογίζαμε ότι θα είχαμε μια πίεση περίπου 200-250 χιλιάδες ατόμων. Κι όμως το 2015 μετακινήθηκαν 1 εκατομμύριο άτομα. Καλλιεργήθηκε – θα έλεγα άτεχνα, δεν θέλω να πω με σκοπιμότητα – η άποψη ότι η μετακίνηση αυτού του πληθυσμού αποτελεί υγειονομική βόμβα. Στην αρχή οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι το πρόβλημα είναι μόνο ελλαδικό ή μόνο ιταλικό. Δεν είχαν καταλάβει το τι θα επακολουθούσε και όταν κατάλαβαν άρχισαν να παίρνουν μέτρα.
Ποιά είναι λοιπόν η κατάσταση στη χώρα μας, από πλευράς δομών υγείας στην σημερινή περίοδο; Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα και όπως βλέπετε και στην τηλεόραση οι άνθρωποι δεν είναι νοσούντες, είναι σε πολύ καλή κατάσταση υγείας. Είναι αυτό που λέμε εμείς οι γιατροί: «όψις καλή, θρέψις καλή». Η θρέψις βεβαίως δεν είναι τόσο καλή αλλά η όψη δεν είναι όψη πασχόντων διότι πληθυσμιακά μιλάμε κυρίως για νέους ανθρώπους – πολλοί λίγοι είναι άτομα τρίτης ηλικίας. Άρα λοιπόν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα δεν δημιουργεί αίσθηση φόβου για θέματα υγείας. Επειδή όμως προέρχονται από κάποιες χώρες που ενδημούν κάποια λοιμώδη νοσήματα, εστιάζουμε σε αυτό την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Κυρίως πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Έτσι θεωρούμε καθήκον μας να διαγνώσουμε έγκαιρα και να θεραπεύσουμε αυτά τα άτομα ώστε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα υγείας για τους γηγενείς. Θεραπεύοντάς τους ωστόσο δημιουργούμε μία ευρύτερη ασπίδα υγείας και στους πληθυσμούς αυτούς.
Οι δομές που μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο οργάνωσης και μέσω αυτών παρέχονται συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας και συνθήκες καλής διαβίωσης. Όλοι βλέπετε την Ειδομένη και είναι λογικό να εστιαζουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό: είναι πράγματι μια τραυματική κατάσταση για όλους, όμως, τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την έκταση κάποιων λοιμωδών νοσημάτων δεν είναι τέτοια που να δημιουργούν αίσθηση φόβου. Γνωρίζετε άλλωστε ότι μας παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν είμαστε ανεξέλεγκτα ως κράτος ως κυβέρνηση και ως οργανισμός. Δεν αποκρύπτουμε στοιχεία, όλα τα περιστατικά είναι γνωστά. Έτσι, η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, τα λοιμώδη νοσήματα – όπου εμφανίζονται ως ηπατίτιδα Α είτε ως ανεμοβλογιά – περιχαρακώνονται. Άρα λοιπόν μέσα σε ένα κλίμα δημόσιας υγείας που ταλαιπωρείται και λόγω των ειδικών συνθηκών, οι δικοί μας σχηματισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και οι άλλοι σχηματισμοί υγείας – από τους «Γιατρούς του Κόσμου», τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» ως τους εθελοντές κλπ – εξασφαλίζουν μια καλή ασπίδα υγείας στον ελληνικό λαό αλλά και σε αυτούς τους συνανθρώπους μας. Και αυτή την ασπίδα θα την χρειαστούμε για κάποιο διάστημα κάποιο αριθμό θα τον έχουμε για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει. Άρα λοιπόν σε αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας από πλευράς δημόσιας υγείας μπορείτε άφοβα να επιχειρήστε στον ελλαδικό χώρο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.