Η ελληνική οικονομία φαντάζει μια τεράστια «φούσκα», που πλέον κινείται με αέρα, καθώς στις κάθε μορφής συναλλαγές που γίνονται απλώς ο ένας μεταθέτει τις οφειλές στις πλάτες των άλλων, με τις ακάλυπτες επιταγές στα 600 εκατ. ευρώ το 9μηνο, με ανοικτές πιστώσεις σε προμηθευτές και οφειλές για ενοίκια και μισθοδοσία.
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ ήδη ξεπερνούν το 130% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή είναι πάνω από 230 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ βρίσκεται στα 176 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, υπέρ της ανάγκης απομείωσης των κόκκινων δανείων, «στο πλαίσιο της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, τάσσεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στο πλαίσιο των εγκαινίων των κεντρικών γραφείων της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
Μεγάλη αβεβαιότητα
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η ανεξέλεγκτη συσσώρευση χρεών δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού η διαρκής και επίμονη αύξηση των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν διογκωθεί σε βαθμό που οι αναλυτές φοβούνται πως κάποια στιγμή θα συμπαρασύρουν ολόκληρη την ελληνική οικονομία. «Η δυναμική μάλιστα του ληξιπρόθεσμου χρέους των ιδιωτών είναι τέτοια που θα μπορούσε πολύ γρήγορα να φτάσει ακόμα και το ύψος του δημόσιου χρέους που σήμερα υπολογίζεται στα 328 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με δεδομένα λοιπόν και τα μη εξυπηρετούμενα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες, όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, τα υπόλοιπα κομμάτια που συμπληρώνουν το ζοφερό παζλ της ελληνικής πραγματικότητας είναι η υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών, ο περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να στραγγαλίζονται και ή να βάζουν λουκέτο ή να «μεταναστεύουν» σε πιο πρόσφορα φορολογικά περιβάλλοντα γειτονικών χωρών ώστε να επιβιώσουν.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επικαλείται και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας ότι στο υφεσιακό αυτό περιβάλλον, η περαιτέρω αύξηση στις συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2016 αναδεικνύει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα εύλογες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων. Φοβάται δε πως το ιδιωτικό χρέος (προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ.) πιθανώς να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Νομική βοήθεια
Ο κ. Σταθάκης κατά την τελετή που έγινε στη Λεωφόρο Θηβών 196-198, εκεί όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν η «Κεράνης», είπε ότι η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια έχει ψηφιστεί στο σύνολό της με την αναμόρφωση νόμου Κατσέλη και με τον κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες διαμορφώθηκε η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων με ισχυρούς κανόνες προστασίας των δανειοληπτών, με ταυτόχρονη εξασφάλιση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου, υπό την εποπτεία της ΤτΕ, ούτως ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες της δευτερογενούς αγοράς. Το τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το πλαίσιο είναι η νομοθεσία για των εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, «το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο» πρόσθεσε. Όσον αφορά τη νέα γραμματεία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα έχει αρμοδιότητες στο σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για έναν θεσμό προσφυγής δανειοληπτών, με σκοπό να υπάρχει νομική βοήθεια και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλής διαμεσολάβησης για τα θέματα υπερχρέωσης, ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η ίδια γραμματεία θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, θα παίζει ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο, θα είναι σε θέση όμως να προχωράει και σε προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, διαθέτοντας πλήρες πληροφοριακό σύστημα σε σχέση με τα ζητήματα που διαχειρίζεται.
Ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση και στο ότι αξιοποιείται το εν λόγω κτήριο, οπότε ανοίγει ένας δρόμος για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου και μιας σημαντικής περιοχής της πρωτεύουσας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στον χαιρετισμό του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παραδέχθηκε ότι η νέα γραμματεία αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, πολυσύνθετο προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.
«Θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη για να διαχειριστεί τα χρέη του» υπογράμμισε ο νέος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, κάνοντας γνωστό πως θα δημιουργηθούν, έως τον προσεχή Ιανουάριο, 30 κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών σε όλη τη χώρα και ο δανειολήπτης θα λαμβάνει δωρεάν συμβουλές για όσα φοβάται για την υπερχρέωση. Μάλιστα, θα μπορεί να ενημερώνεται και από το σπίτι του ο καθένας μέσω ενός site που ετοιμάζει η γραμματεία, διότι υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση.(naftemporiki.gr)