Από αριστερά: ο γενικός διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας & Σχέσεων Πελατών του Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, ο General Director του Corallia Βασίλειος Μακιός, η διευθύντρια Marketing, Wholesale Banking, ΕΚΕ & Δημοσίων Σχέσεων της Eurobank Μάρθα Κεσίσογλου, ο γενικός διευθυντής & Group Chief Digital and Technology Officer της Eurobank Σωτήριος Συρμακέζης, η Programme Manager του egg-enterogrowogo Ρούλα Μπαχταλιά, ο Chief Development and Operations Officer του Corallia Νικόλαος Βογιατζής και ο Chief Strategy and Financial Officer του Corallia Jorge-A. Sanchez-P.
Με 200 επιχειρηματίες και 60 ενεργές καινοτόμες επιχειρήσεις να έχουν ήδη περάσει από το «εκκολαπτήριο» επιχειρηματικών ιδεών egg, με 16 εταιρείες να έχουν ήδη βρει επενδυτές (και κεφάλαια 2,2 εκατ. ευρώ) και 10 να έχουν λάβει από τη Eurobank χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους (άλλες 7 βρίσκονται στη διαδικασία εγκρίσεων), το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του εγχειρήματος της τράπεζας σε συνεργασία με το Corallia διευρύνεται.
Ο 5ος κύκλος του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας egg προοιωνίζεται έναν διεθνή επιταχυντή, που προσφέρει μεγαλύτερη διασύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις διεθνείς αγορές, περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης, ευκαιρίες ακόμη και για πιο ώριμους επιχειρηματίες, αλλά και κίνητρα για «brain gain».
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μακροχρόνια πλέον διαρροή των πιο ικανών και ταλαντούχων νέων μας στο εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του egg, για την προκήρυξη του 5ου κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Ο κ. Ιωάννου, από τα ιδρυτικά μέλη του egg, o οποίος τοποθετήθηκε με συγκίνηση εν όψει της αποχώρησής του από την ενεργό δράση στη συντονιστική επιτροπή του προγράμματος -αν και παραμένει στη συμβουλευτική επιτροπή- πρόσθεσε ότι το «brain drain» επιβεβαιώνεται από πολλές διεθνείς και εγχώριες μελέτες ως μία από τις πλέον αρνητικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και ως βασικός παράγοντας μείωσης των ευκαιριών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο κοντινό μέλλον.
«Η αναχαίτιση της φυγής ικανού ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελεί διαρκή και πρωταρχικό στόχο για όλους μας… Για τη Eurobank, η ανάδειξη και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι επιλογή, προτεραιότητα και κύριο μέλημα. Στόχος μας είναι, με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, βασικό μέρος του οποίου είναι το egg, να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν ενεργά, να αναπτύξουν τις ιδέες τους στην Ελλάδα και με την υλοποίηση των δικών τους σχεδίων να συμβάλλουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας…» ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής & Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άνοιγμα του προγράμματος σε ομάδες εκτός Ελλάδας αλλά και στην έμφαση που δίνεται στον χώρο του fintech καθώς η τράπεζα φέρνει πιο κοντά στο egg το δεύτερο Eurobank Beyond Hackathon.
Ο Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας & Σχέσεων Πελατών του ομίλου Eurobank, αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης: α) δυνατότητα διεκδίκησης επάθλου βασισμένου σε KPIs, β) χρηματοδότηση από τη Eurobank με προνομιακά επιτόκια, γ) συνεργασία με ΑFI σε μικροχρηματοδοτήσεις, δ) πρόσβαση σε funds του εξωτερικού και ε) διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας investment funds στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο ένα ελληνικό seed capital.
Στην συμβολή του egg στην αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός.
Οι υποψηφιότητες
Στο πλαίσιο του 5ου κύκλου του egg, νέοι και νέες 18-49 ετών, που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και επιθυμούν να τη μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι 10 Απριλίου 2017, στις 15:00. Προτάσεις θα γίνονται δεκτές, όχι μόνο από Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών έχοντες δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα. Στόχος είναι η αλληλεπίδραση, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας και η προώθηση συνεργειών. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, γίνονται ήδη επαφές με πρεσβείες και φορείς που θα ευνοήσουν αυτό το σχέδιο.
Σημειώνεται ότι στον 5ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά ενθαρρύνονται επιχειρηματικά σχέδια που βασίζονται σε χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, βιοτεχνολογία, ΙοΤ, καθώς και οι καινοτόμες εφαρμογές τουρισμού.