Επιστροφή στις καλές ημέρες του 2007 σηματοδοτούν τα αποτελέσματα για το 2016 στη μητρική εταιρεία Λάμψα, του ομώνυμου ομίλου που ελέγχει τα δύο ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, το «Μεγάλη Βρεταννία» και το «King George».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τρέχουσα χρήση ο τζίρος των δύο ξενοδοχείων θα βρεθεί κοντά στα 43-44 εκατ. ευρώ, έναντι 41,443 εκατ. ευρώ το 2015 και τα EBITDA θα κλείσουν στο επίπεδο των 9-10 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερα από το 2015 που ήταν 8,5 εκατ. ευρώ.
Το 2007 ήταν η καλύτερη χρονιά της μητρικής εταιρείας του ομίλου Λάμψα, πριν πληγεί στη συνέχεια από τα γεγονότα της Αθήνας και την οικονομική κρίση. Τότε το «Μεγάλη Βρεταννία», που ήταν μόνο του χωρίς το «King George», έκανε τζίρο 38,78 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ο τζίρος μειώθηκε μέχρι και τα 19 εκατ. ευρώ λόγω της κρίσης. Σημειώνεται ακόμη ότι το 2015, που ήταν η καλύτερη χρονιά στην τελευταία οκταετία, ο τζίρος όπως προαναφέρθηκε έφθασε τα 41,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από το «King George», γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδα της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν στα επίπεδα των 32,9 εκατ. δολ.
Η πορεία της εταιρείας είναι πολύ καλή κατά το 2016 με τις πληρότητες να φθάνουν το 65% περίπου, ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και το 2017. Ωστόσο, πρόβλημα για τα έσοδα ακόμη και των ξενοδοχείων πολυτελείας αποτελεί ο τομέας της εστίασης, καθώς το 2007 τα έσοδα της «Μεγάλης Βρεταννίας» στον τομέα αυτό ήταν κοντά στα 15 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα και για τα δύο ξενοδοχεία μόλις φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα ξενοδοχεία του ομίλου Λάμψα, το «Sheraton Rhodes» στη Ρόδο αναμένεται να εμφανίσει τζίρο στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (10-11 εκατ. ευρώ), ενώ δεν προβλέπεται μεγάλη διαφοροποίηση και για τα επόμενα χρόνια εάν δεν διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, κάτι που μπορεί να γίνει με την ενίσχυση της συνεδριακής αγοράς. Στη Σερβία που η Λάμψα έχει δύο ξενοδοχεία («Hyatt Belgrade», «Excelsior») οι προοπτικές είναι θετικές καθώς το Βελιγράδι μετατρέπεται σταδιακά σε κέντρο των Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ισχυροί του κλάδου travel & tourism όπως η ETIHAD (απέκτησε την Air Serbia), Crown Plaza, Starwood, Radisson και Marriott έχουν εγκατασταθεί στο Βελιγράδι. Η «Μεγάλη Βρεταννία» αναμένει και την έναρξη των επενδύσεων εκσυγχρονισμού στο «Hilton» και τον «Αστέρα Βουλιαγμένης» από τους νέους ιδιοκτήτες, επενδύσεις που όπως έχει γράψει ήδη η «Ν» θα τραβήξουν προς τα πάνω τις τιμές ανά δωμάτιο σε όλα τα πολυτελή ξενοδοχεία.
Ερωτηματικό υπάρχει και σε σχέση με την κρουαζιέρα η οποία «εισφέρει» κάθε χρόνο ένα 15%-20% στα έσοδα των «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», κυρίως από όσους κλείνουν μόνοι τους κρουαζιέρες στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Προς το παρόν η εταιρεία υπολογίζει ότι θα καλύψει από άλλες πηγές εσόδων την αρνητική επίδραση στον τζίρο από την αναμενομένη πτώση της κρουαζιέρας για το 2017.
«Πάγωσε» η Ευρώπη
Οι θετικές εκτιμήσεις για το 2017 τίθενται υπό την αίρεση των τελευταίων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γερμανία καθώς, όπως αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής για την Ελλάδα του ομίλου της Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc και γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», Τιμ Ανανιάδης, τα πρώτα μηνύματα από τις ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα είναι αρνητικά. «Πάγωσε η Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι αν το κλίμα τρομοκρατίας συνεχιστεί θα επηρεαστούν σοβαρά οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ που προορίζονται πρωτίστως σε πεντάστερα και Luxury ξενοδοχεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα.