Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑΑ), μιλά στους New Times για τα εμπόδια που συναντούν στον δρόμο τους οι Έλληνες κατασκευαστές παιδικών παιχνιδιών
Συνέντευξη στον Διονύση Βασιλόπουλο
«Το παιχνίδι αποτελεί την παγκόσμια γλώσσα των παιδιών και είναι το σημαντικότερο μέσο για τη σωματική, πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη». Με γνώμονα αυτή την αρχή, τον παιδαγωγικό δηλαδή ρόλο του παιχνιδιού, και σεβόμενος τον Έλληνα γονέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑΑ), που αριθμεί 100 και πλέον μέλη, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που δημιουργεί το υφεσιακό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς, έστω και αν ο κλάδος δεν έχει υποστεί μεγάλης έκτασης ζημιές, όπως συνέβη με άλλους κλάδους. Στις δυσκολίες αυτές πρέπει να προστεθεί και ο έντονος ανταγωνισμός που υφίσταται από αμφιβόλου ποιότητας ασιατικά προϊόντα.
Για την περαιτέρω επιβίωση όμως και ανάπτυξη του κλάδου κρίνονται εντελώς αναγκαία η κατάταξή του σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και η στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών του.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στους New Times ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑΑ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος επιπλέον τονίζει αφενός την αναγκαιότητα ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και αφετέρου τη σπουδαιότητα της εξωστρέφειας, την οποία και χαρακτηρίζει μονόδρομο. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά επίσης ότι η Κίνα ως χώρα, στην οποία παράγονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, δεν θα αντέξει πάνω από μια δεκαετία, οπότε όλη η παραγωγή θα γυρίσει στην Ευρώπη και γι’ αυτό θεωρεί ότι οι κατασκευαστές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε αυτή η αλλαγή να τους βρει ετοιμοπόλεμους.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο έχει ως εξής:
Ο κλάδος του παιδικού παιχνιδιού συγκαταλέγεται σε αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από το διαρκές υφεσιακό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας; Αν ναι, πώς καταμετρείται αυτή η ζημιά;
Ο κλάδος δεν έχει υποστεί τις ζημιές που έχουν υποστεί άλλοι κλάδοι. Το παιχνίδι, όπως καταλαβαίνετε, είναι ευαίσθητη κατηγορία προϊόντος, καθώς απευθύνεται στο παιδί, οπότε ο γονιός θα «κόψει» κάτι από τις δικές του δαπάνες, ώστε να μη στερήσει από το παιδί του ένα παιχνίδι. Έτσι, δεν έχουμε υποστεί τρομερές ζημιές, όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλους κλάδους. Ωστόσο πέρυσι, με την εφαρμογή των capital controls, παρ’ ολίγον να υποστούμε μια μεγάλη καταστροφή. Αυτό θα συνέβαινε καθώς τότε όσοι κλάδοι, όπως και ο δικός μας, είχαν προϊόντα τα οποία κατετάσσοντο στην τρίτη κατηγορία, που ήταν όλα τα άλλα είδη πλην των φαρμάκων και των πρώτων υλών, δεν μπορούσαν να φέρουν εμπόρευμα γρήγορα. Αυτό όμως θα είχε μεγάλες αρνητικές συνέπειες για τις εταιρείες του κλάδου μας, δεδομένου ότι το 70% των πωλήσεών μας πραγματοποιείται μετά τον Αύγουστο, κατ’ αρχάς με τα σχολικά είδη, με τα οποία επίσης ασχολούμεθα, και λίγο πριν από τις γιορτές με τα παιχνίδια. Αν λοιπόν εμείς τότε δεν μπορούσαμε να λάβουμε άδειες για εισαγωγές εμπορευμάτων, θα είχε σημειωθεί στον χώρο μας domino λουκέτων. Αυτό ακριβώς εξηγήσαμε ως Σύνδεσμος στον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος μας άκουσε, κατανόησε τη σημασία όσων του είπαμε και μας άλλαξε κατηγορία. Μας κατέταξε δηλαδή στη δεύτερη κατηγορία, αυτήν των πρώτων υλών. Έτσι μπορέσαμε όλοι μέσα σε 10-15 ημέρες να φέρουμε εμπορεύματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και κυρίως με την ευαισθησία που επέδειξε ο υπουργός απεφεύχθη μια καταστροφή για τον κλάδο. Από εκεί και έπειτα και εμείς, όπως και άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι. Η κρίση σαφώς και υπάρχει και σαφώς λόγω αυτής έχουν κλείσει και κλείνουν μαγαζιά.
Παράλληλα με το κλείσιμο καταστημάτων έχει μειωθεί και ο αριθμός των παραγωγικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια… Θα μπορούσατε να μας πείτε αν κάποιες από αυτές έχουν μετατραπεί σε αμιγώς εμπορικές – εισαγωγικές επιχειρήσεις;
Ο αριθμός των παραδοσιακών καταστημάτων παιχνιδιών έχει μειωθεί και λόγω της κρίσης, αλλά και γιατί οι πωλήσεις πλέον των παιχνιδιών, σε μεγάλο ποσοστό, δεν πραγματοποιούνται μόνο από τα κλασικά παραδοσιακά παιχνιδάδικα αλλά και από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου super markets, που έχουν πάνω από 1.500 σημεία πώλησης, καθώς και από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπως το Public. Πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς κατέχει το Jumbo, όπως επίσης και ο Μουστάκας, ο οποίος είναι αμιγώς κατάστημα παιχνιδιών. Βέβαια υπάρχουν και μικρότερες αλυσίδες καταστημάτων που τον τελευταίο καιρό δείχνουν σημεία ανάπτυξης.
Ο αριθμός όμως των παραγωγικών επιχειρήσεων δεν έχει μειωθεί. Τώρα για το αν κάποιες μετατρέπονται σε εμπορικές εταιρείες, πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι είμαστε και παραγωγικές επιχειρήσεις και εισαγωγικές. Αμιγώς κατασκευαστές παιχνιδιών είναι πολλοί λίγοι. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι θα είναι μεγάλο λάθος για έναν κατασκευαστή να μετατρέψει την επιχείρησή του σε αμιγώς εμπορική. Και να σας εξηγήσω γιατί. Είμαι οπαδός της άποψης ότι η Κίνα δεν θα αντέξει πάνω από μια δεκαετία, οπότε όλη η παραγωγή θα γυρίσει στην Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί και για λόγους ποιότητας αλλά και γιατί δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη η Ευρώπη να επιτρέπει να φεύγουν τα χρήματά της προς την Κίνα, διότι αυτό γίνεται τώρα. Όταν λοιπόν συμβεί αυτή η αλλαγή πρέπει να είσαι ήδη μέσα στο τρένο. Γι’ αυτόν τον λόγο οι κατασκευαστές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε αυτή η αλλαγή να τους βρει ετοιμοπόλεμους.
Πολυεθνικές εταιρείες – ασιατικά προϊόντα: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές των ελληνικών μονάδων παιδικού παιχνιδιού;
Ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι τα ασιατικά προϊόντα, τα οποία κατ’ αρχήν χρησιμοποιούν φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας υλικά στην πλειονότητά τους, δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα προϊόντα απομίμησης (κοινώς μαϊμούδες), τα οποία παράγουν και στέλνουν στην Ευρώπη παράνομα. Όλα αυτά, συν το χαμηλό εργατικό κόστος, συντελούν σε μειωμένο κοστολόγιο προϊόντος με αποτέλεσμα να έχουμε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά. Ο μεγάλος λοιπόν ανταγωνιστής μας είναι ο Ασιάτης, που δεν δουλεύει με ορθές πρακτικές. Βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλες και σωστές επιχειρήσεις κινεζικές, αλλά αυτές δεν είναι ο κανόνας.
Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν ο κλάδος το πρόβλημα που ανακύπτει από το χαμηλό κόστος κατασκευής των ασιατικών προϊόντων; Μήπως με μείωση του κόστους κατασκευής και των ελληνικών παιχνιδιών;
Όχι με μείωση του κόστους! Με μείωση των κερδών αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μειώσουμε το κόστος, διότι εφαρμόζουμε αυστηρές προδιαγραφές και έχουμε υψηλά standars κατασκευής.
H εγχώρια ζήτηση σε ποιο ποσοστό καλύπτεται από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και σε ποιο ποσοστό από εισαγόμενα;
Τα εισαγόμενα παιχνίδια καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη μας ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς και κατά κύριο λόγο κατασκευάζεται στην Κίνα. Γενικότερα στην Ευρώπη δεν πρέπει να ασχολείσαι με προϊόντα που το εργατικό κόστος ξεπερνά το 15%-20% του τελικού κόστους του προϊόντος, διότι τα ευρωπαϊκά εργατικά σε σχέση με τα ασιατικά είναι πολύ ακριβότερα. Πρέπει λοιπόν οι κατασκευαστές να φροντίσουμε να αυτοματοποιήσουμε τις μονάδες παραγωγής μας ώστε να μειώσουμε το εργατικό κόστος.
Για αυτόν τον λόγο άλλωστε πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στη Βουλγαρία. Εκεί υπάρχει χαμηλό εργατικό κόστος και ακόμη χαμηλότερη φορολογία, η οποία είναι στο 10% και 5% για τη διανομή κερδών, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η φορολογία είναι 29% και 15%, αντίστοιχα. Συν οι ασφαλιστικές εισφορές, των οποίων η κατακόρυφη αύξηση έφθασε περίπου το 17%.
Επομένως το πρόβλημα που δημιουργείται στην Ελλάδα είναι από την υψηλή φορολογία, διότι το εργατικό κόστος είναι ήδη πολύ χαμηλό.
Ναι, βέβαια έχει κατέβει πολύ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε. Το αντίθετο μάλιστα, διότι ο εργαζόμενος είναι και καταναλωτής. Και εγώ προσωπικά δεν είμαι της άποψης «κατεβάζουμε μεροκάματα και κόβουμε συντάξεις για να ορθοποδήσουμε». Ανάπτυξη χρειάζεται.
Τι θα ζητούσατε από το κυβερνητικό επιτελείο;
Κατ’ αρχήν να μειώσει άμεσα τον ΦΠΑ. Έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει σε επιστολή μας προς το υπουργείο Οικονομικών, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει εμπράκτως την αξία και τη σπουδαιότητα των παιχνιδιών στη ζωή των παιδιών και να τα αντιμετωπίσει όπως τα βιβλία, κατατάσσοντάς τα στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. Στην ίδια επιστολή αναφέραμε ότι οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολουθούμε να διατηρούμε τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές που μας επιτρέπει η παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία κινούμαστε, έχοντας ως γνώμονα τον παιδαγωγικό ρόλο του παιχνιδιού και κυρίως αυτή την περίοδο, που η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μειώνοντας τα διαθέσιμα των γονέων για τις ανάγκες των παιδιών τους.
Επιπλέον πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Να ξέρουμε τι γίνεται και όχι όπως τώρα, που κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τα πάντα και παντού.
Από το 1998 η εταιρεία μας εξάγει τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο. Έχουμε βιώσει λοιπόν και ξέρουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τού να βγεις στις ξένες αγορές. Το κράτος δεν το συναντήσαμε πουθενά μέχρι τώρα. Είναι καιρός λοιπόν, έστω και αργά, να σταθεί δίπλα στις εταιρείες που κάνουν ή προσπαθούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές, δημιουργώντας ευκαιρίες μέσα από συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, με φθηνούς τρόπους χρηματοδότησης, με έρευνες αγορών του εξωτερικού και ενημέρωση των ενδιαφερομένων και πολλά άλλα.
Πώς έχει διαμορφωθεί ο τζίρος της αγοράς τα τελευταία χρόνια;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγάλη αυξομοίωση από έτος σε έτος και οι όποιες μεταβολές είναι της τάξης του 10%. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο συνολικός τζίρος της αγοράς είναι σταθερός και κυμαίνεται στα επίπεδα των 220-240 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη έκθεση παιχνιδιών, που έγινε τον Σεπτέμβριο; Πώς θεωρείτε ότι διαμορφώνεται η τάση για εφέτος με βάση την κίνηση που σημειώθηκε;
Θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης του Σεπτεμβρίου δεν ήταν τα αναμενόμενα. Παρατηρήθηκε μια κάμψη κοντά στο 10%. Το θέμα επομένως είναι αν η πτώση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κρίση ή στη λανθασμένη ημερομηνία διεξαγωγής της έκθεσης. Πιθανόν να έχουν συμμέτοχη και οι δύο παράγοντες.
Ποια είναι η τάση στην αγορά παιχνιδιού σήμερα;
Μεγάλη συμμετοχή στην τάση της αγοράς παιχνιδιού έχουν οι ήρωες που παίζουν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Και βέβαια το ηλεκτρονικό παιχνίδι, σημείο των καιρών μας, που έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα κλασικά παιχνίδια.
Θα θέλατε, τέλος, να παρατηρήσετε ή να επισημάνετε κάτι;
Αυτό που πραγματικά πιστεύω και θέλω να επισημάνω είναι ότι, λόγω της κρίσης που βιώνει η χώρα, η εξωστρέφεια είναι πλέον μονόδρομος. Είμαι σίγουρος δε ότι ως Έλληνες, έχοντας μάθει δυστυχώς να κινούμεθα σε δύσκολες καταστάσεις, θα βρούμε και πάλι τρόπους να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματά μας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΒΠΠΑ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών & Αμαξών ιδρύθηκε το 1949 και είναι ο μοναδικός κατασκευαστικός σύνδεσμος στο χώρο του παιχνιδιού, των βρεφικών και εποχικών ειδών. Μέλη του είναι επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής και εισαγωγής παιχνιδιών, βρεφικών, χριστουγεννιάτικων και αποκριάτικων ειδών.
Ο Σύνδεσμός, με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στους λιλιπούτειους καταναλωτές και στους γονείς τους, φροντίζει για τη διάθεση στην αγορά προϊόντων που πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχει επίσης αγωνιστεί με κάθε τρόπο και μέσο ορθώνοντας άποψη και λόγο για την ασφάλεια της ψυχικής και της σωματικής υγείας των παιδιών. Συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο ΕΛΟΤ κ.ά.
Κορυφαία εκδήλωση του Συνδέσμου είναι η διοργάνωση της ετήσιας εμπορικής έκθεσης «Το παιδί & το παιχνίδι», η οποία αποτελεί θεσμό εδώ και 40 χρόνια.
Στη μακρόχρονη πορεία του ο Σύνδεσμος έχει να επιδείξει ένα ουσιαστικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα. Συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές, διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια, στηρίζει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενημερώνει βιοτέχνες, εισαγωγείς και εμπόρους, συνεισφέρει με φιλανθρωπικές κινήσεις και πάνω από όλα προβάλλει και προωθεί το ελληνικό παιχνίδι.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΝΕΓΡΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
ΕΦΟΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
ΜΕΛΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
ΜΕΛΟΣ: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΤΖΕΣ