Πολυβραβευμένη, δυναμικά ανερχόμενη, εξωστρεφής: Οι ζύμες alfa – Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, έχουν … τη συνταγή της επιτυχίας. Η επιχείρηση της οικογένειας Κουκουτάρη από την Κοζάνη, μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον της κρίσης, πέτυχε να διακριθεί. Πρόσφατα μάλιστα (πέρσι το καλοκαίρι) ξεκίνησε τη λειτουργία του κατάστημα alfa στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, σε ένα δρόμο … δίπλα στο Λευκό Οίκο και το ΔΝΤ.
Η εταιρία, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Σε μια διοργάνωση που επιβραβεύει τις καλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα των εξαγωγών, η alfa κατάφερε να κερδίσει δυο σημαντικά βραβεία, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια εταιρεία που βρίσκει δημιουργικές διεξόδους, παρά τις αντιξοότητες. Η απονομή των Greek Exports Awards πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 11 Δεκεμβρίου 2015 και την παρακολούθησαν πάνω από 400 στελέχη της αγοράς. Κατόπιν ψηφορίας της 15μελούς Επιτροπής και του Κοινού (6.800 άτομα), η alfa διακρίθηκε δύο φορές, κερδίζοντας το Αργυρό βραβείο στην κατηγορία Top Industrial Company και το Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Top Branded Export Product.
Επίσης η εταιρία έχει πάρει το βραβείο True Leader από την ICAP, ενώ οι εκδόσεις μας Active Business Publishing, είχαν ξεχωρίσει την alfa εντάσσοντάς την στην κατηγορία «The most admired enterprises» και απονέμοντάς της τη σχετική διάκριση το Μάιο του 2014, ένα χρόνο πριν τη συμπλήρωση των 50 ετών από το ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας Κουκουτάρη.
Σήμερα, η alfa κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων, με 50 περιφερειακούς διανομείς και 11,000 σημεία πώλησης. Δραστηριοποιείται στο χώρο της λιανικής (retail, supermarkets κτλ.), καθώς και στον χώρο του Catering (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, κτλ.). Συγχρόνως, αυξάνει ραγδαία τις εξαγωγές της, οι οποίες επεκτείνονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.
Το εργοστάσιο της alfa αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη. Εδώ ζυμώνονται όλα τα προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα Ποιότητας και Ασφάλειας, κατά ISO: 9001-2008, HACCP, IFS, BRC.
Η alfa, με σεβασμό προς τον καταναλωτή, χρησιμοποιεί τα πιο αγνά υλικά της ελληνικής γης (όπως ελαιόλαδο, φέτα, λαχανικά), υψηλής διατροφικής αξίας. Η αγάπη και η προτίμηση του κόσμου μας ενθαρρύνει και μας εμπνέει να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας!
Η εταιρία, διαπιστώνεται ότι κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης στις πιο αντίξοες συνθήκες και στέλνει το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Το ιστορικό της που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της εταιρίας alfa δείχνει την πορεία ανόδου στην κορυφή, από τη δεκαετία του 1950, που ξεκινά η ιστορία της alfa, σε μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας με μεγάλη ιστορία και παράδοση, την Κοζάνη. Μια πόλη που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία και τη γαστρονομία της, η οποία βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές και στα πιο αγνά υλικά της ελληνικής γης. Εδώ, κάνει τα πρώτα της βήματα η οικογενειακή επιχείρηση, με ιδρυτή τον Αθανάσιο Κουκουτάρη, o οποίος αρχίζει τη χειροποίητη παραγωγή και πώληση πιτών, στην πόλη του.
Το 1965 ιδρύεται η Α. Κουκουτάρης Ο.Ε. Η εταιρεία αποκτά αυτοκίνητο και αρχίζει τη διανομή και στους γύρω νομούς της Κοζάνης.
Το δίκτυο διανομής ολοένα και μεγαλώνει, και το 1977 εξαπλώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
Τη δεκαετία του ‘80 η παραδοσιακή πίτα με χωριάτικο φύλλο εξαπλώνεται. Η μαζική παραγωγή είναι πλέον γεγονός και οι συσκευασμένες παραδοσιακές πίτες μπαίνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η alfa γίνεται η πρώτη εταιρεία που δίνει όνομα στις πίτες -και στη γεύση!
Το 1985 οι 2 ομόρρυθμες εταιρείες Αθ. Κουκουτάρης Ο.Ε. και Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε. συγχωνεύονται, σχηματίζοντας την Α.Ε. που υπάρχει σήμερα.
Τη δεκαετία του ‘90 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και οι πωλήσεις της εξαπλώνονται σε εθνικό επίπεδο.
Το 1996 δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, καλύπτοντας αρχικά 4,500 τ.μ.. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει στα 12.000 τ.μ.
Το 1998 ιδρύεται το υποκατάστημα της Αθήνας.
Το 1998 η πίτα Kixi μπαίνει στην αγορά του retail. Είναι η χρονιά που η εταιρεία alfa εκτοξεύεται, με την παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα Kixi να εξαπλώνεται πανελλαδικά, κατακτώντας μέσα σε λίγο καιρό, ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό.
Τη δεκαετία του 2000 ιδρύονται κέντρα πωλήσεων και διανομής στις μεγάλες πόλεις.
Το 2003 οι πίτες αρχίζουν να εξάγονται σε όλον τον κόσμο. Οι εξαγωγές αυξάνονται ραγδαία, καλύπτοντας σήμερα περισσότερες από 30 χώρες.
Το 2004 δημιουργούνται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το 2005, στα Ιωάννινα.
Το 2005 η alfa φέρνει την επανάσταση στην αγορά. Χρησιμοποιεί πρώτη το χάρτινο ταψάκι, για απευθείας ψήσιμο στο φούρνο, όταν οι ανταγωνιστές της ακόμα χρησιμοποιούν το αλουμινένιο.
Το 2005 ιδρύεται η εταιρεία της alfa στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Την τετραετία 2005-2009 η alfa καταλαμβάνει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.
Το 2006 επεκτείνεται στην αγορά του catering, με προστοφαρισμένα προϊόντα, όπως κρουασάν και μπριός, προσφέροντας στις επιχειρήσεις κέρδος, σε χρόνο και πωλήσεις.
Το 2006 βραβεύεται στη διεθνή έκθεση PLMA, για το πρωτοποριακό, χάρτινο ταψάκι.
To 2008 ξεκινά η ανέγερση ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων στο Βουκουρέστι.
Το 2008 η alfa δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη μεσογειακή διατροφή και δημιουργεί μοναδικές πίτες, χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες με ονομασία προέλευσης.
Κύριος εκπρόσωπος της νέας κατηγορίας είναι οι Αρχοντικές πίτες, φτιαγμένες με εξαιρετικά υλικά: Ανεβατό Γρεβενών για την τυρόπιτα, τσουκνίδα για τη χορτόπιτα, φρέσκο γάλα και σαφράν για τη γαλατόπιτα.
Το 2009 ιδρύεται η εταιρεία της alfa στο Βελιγράδι της Σερβίας.
Το 2009 διακρίνεται με το βραβείο καινοτομίας στη διεθνή έκθεση ANUGA, και πάλι για το πρωτοποριακό, χάρτινο ταψάκι.
Το 2010 αποκτά πιστοποίηση από την ICAP.
Το 2010 δημιουργεί την Παραδοσιακή πίτα Μετσόβου, μια αυθεντική συνταγή της ελληνικής παράδοσης, με χωριάτικο φύλλο, λαχταριστή γέμιση και φέτα ΠΟΠ.
Το 2011 ιδρύεται η εταιρεία Alfa Pastry Creations, στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α.
Το 2012 η alfa εισάγει τα αναγνωρίσιμα σύμβολα ανώτερης ποιότητας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιεί.
Το 2013 η alfa μπαίνει στο χώρο των κατεψυγμένων φύλλων, ανοίγοντας φύλλο για τις ελληνίδες νοικοκυρές και δημιουργώντας τρία νέα προϊόντα: Χωριάτικο φύλλο Κοζάνης Κιχί, Φύλλο κρούστας πολίτικο και Φύλλο σφολιάτας του χεριού σας.
Το 2014 η alfa εισάγει δυο νέα προϊόντα: το έτοιμο φύλλο ζύμης από σπίτι με προζύμι, αφράτο και έτοιμο για ψήσιμο και τα μίνι κρουασάν βουτύρου αφράτα, λαχταριστά και έτοιμα για ψήσιμο.