Έμφαση στις εξαγωγές δίνει η Αττική-Πίττας, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Γεώργιος Πίττας.

Μικρά σημάδια ανάκαμψης με μεγάλη αβεβαιότητα και διακύμανση βλέπει στην καθημερινή επιχειρηματική δραστηριότητα ο κ. Γεώργιος Πίττας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττική-Πίττας και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, απαντώντας στο ερώτημα αν διαπιστώνει κάποια βελτίωση, όπως καταγράφεται από το ΙΟΒΕ και τον ΣΕΒ. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, καταγράφεται βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών. Επίσης, με βάση το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του ΣΕΒ (Δεκέμβριος 2017), το προηγούμενο έτος έκλεισε με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Όσον αφορά τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κ. Πίττας επισημαίνει ότι πρόκειται για «χρονίζοντα προβλήματα με καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και έλλειψη δράσης». Τονίζει δε την ανάγκη βελτίωσης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Το μυστικό της επιτυχίας
Σε ερώτησή μας για το ποιες οδούς ακολούθησε η εταιρεία Αττική-Πίττας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να παραμείνει ενεργή και δυνατή και να αναπτυχθεί περαιτέρω, ο διευθύνων σύμβουλός της τονίζει ότι οι οδοί ήταν «νέα προϊόντα, διατήρηση μεριδίων αγοράς και περιορισμός δαπανών». Ο κ. Γιώργος Πίττας στέκεται επίσης στη σημασία του ρόλου των εξαγωγών λέγοντας ότι αποτελούν μοναδική διέξοδο και βεβαίως η περαιτέρω ανάπτυξή τους είναι στις προτεραιότητες της εταιρείας. Τα προϊόντα της εταιρείας, σημειωτέον, βρίσκονται σε περισσότερες από 37 χώρες και στις 5 ηπείρους και είναι τοποθετημένα στα καλύτερα καταστήματα. Επιπλέον παρουσιάζονται σε σημαντικές παγκόσμιες εκθέσεις. Στον τομέα των επενδύσεων η εταιρεία, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλός της, ακολουθεί μόνο αναγκαίες επενδύσεις, μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης στην οποία προέβη το 2010 και αφορούσε τις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι Αττικής. Όσον αφορά την οικονομική πορεία της εταιρείας, το 2017 έκλεισε βελτιωμένο σε σχέση με το 2016, όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πίττας, ο οποίος και προσδοκά το 2018 περαιτέρω βελτίωση, αύξηση εξαγωγών και βελτίωση της χρηματοδότησης.
Ο κλάδος
Όσον αφορά τις προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος, ο κ. Πίττας αναφέρει ότι υπάρχουν «καλές προοπτικές ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση του περιορισμού των παράνομων ελληνοποιήσεων». Τέλος όσον αφορά τον κλάδο του μελιού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Πίττας θέτει ως βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη τους ακόλουθους σημαντικούς παράγοντες:
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με επενδύσεις
- Βελτίωση οικονομικού κλίματος
- Σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον
- Άρση capital controls
- Βελτίωση όρων και αύξηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.