Α’ τρίμηνο: Τα NPEs μειώθηκαν για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο
Η βελτίωση των οργανικών εσόδων κατά 2,3% και η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 7,1% οδήγησε σε άνοδο τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, που αυξήθηκαν κατά 13% στα 244 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Επίσης, στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 398 εκατ. (+1,4% σε τριμηνιαία βάση) και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 10,4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 52 εκατ.. Στη ΝΑ Ευρώπη, ο όμιλος σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρουμένης της UBB) ύψους 8 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Επίσης, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) κατά 700 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1%, με το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να φτάνει σε 56,6% στην Ελλάδα. Επίσης ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,9% και αντίστοιχα ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 75,2% στην Ελλάδα.
Σε επίπεδο ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 139 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τις νέες επισφάλειες στα εγχώρια στεγαστικά δάνεια (145 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο), οι περισσότερες εκ των οποίων, όμως, έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA παρέμεινε αμετάβλητη σε τριμηνιαία βάση, στα 5,6 δισ. ευρώ το τέλος του α’ τριμήνου του 2017, παρά τις εκροές καταθέσεων λόγω εποχικότητας και της προσωρινής αύξησης της αβεβαιότητας. Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 10,2 δισ., έναντι 12,3 δισ. ευρώ το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, «τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2017 καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της τράπεζας εν μέσω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που επικρατούσε τους πρώτους μήνες του έτους.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, η σημαντική ανάκαμψη των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 27% σε ετήσια βάση ήταν επαρκής για να απορροφήσει την πρόσκαιρη αύξηση στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εν μέρει λόγω αβεβαιότητας, οδηγώντας σε λειτουργικό κέρδος της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο ομίλου παρέμειναν σε θετικά επίπεδα, παρά την απουσία των σημαντικών κεφαλαιακών κερδών του 2016, τα οποία τώρα αντικαθίστανται από οργανική κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα των αποτελεσμάτων μας».

Ο κ. Φραγιαδάκης επισημαίνει ακόμη ότι «παρά την αυξημένη αβεβαιότητα τους πρώτους μήνες του έτους, η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) για ένα ακόμη τρίμηνο και ότι παρά την εκροή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εν μέρει λόγω εποχικότητας, η εξάρτηση της τράπεζας από τον ELA παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέλος του 2016, στα 5,7 δισ. ευρώ ήτοι 8% του συνολικού ενεργητικού, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 87% στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η ΕΤΕ παραμένει σε θέση ισχύος συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες εν όψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Συγκριτικό πλεονέκτημα
Η διοίκηση της τράπεζας τονίζει ακόμη ότι η Εθνική με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 87% στην Ελλάδα και τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον μηχανισμό ELA, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί το β’ εξάμηνο του 2017.
Ακόμη ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,0% και σε 15,8% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ενώ τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Πηγή: naftemporiki.gr